Erre kell figyelni a nyári hőségben ha cukorbeteg!

A cukorbetegség világszerte félmilliárd embert érint. A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben megduplázódott a 19 év feletti cukorbetegek száma. A cukorbetegek döntő többsége a mozgásszegény életmóddal és elhízással összefüggésbe hozott 2-es típusú diabéteszben szenved, számuk eléri a 727 ezret, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett.

Bár a betegszám folyamatosan növekszik, a betegek életkilátásai jobbak, hiszen egyre korszerűbb és hatékonyabb készítmények állnak rendelkezésre. Ma már több olyan szájon át szedhető készítmény könnyíti meg a cukorbetegek életét, amelyeket elegendő naponta egyszer beszedni, továbbá egyes készítmények alkalmazása nem jár testsúlygyarapodással. A súlyos szövődmények (szív-érrendszeri betegségek, vesefunkció hanyatlás) csökkenése is az új, modern készítményeknek köszönhető.

Ám egy-egy hatékony személyre szabott terápia is veszélybe kerül, ha a beteg nem veszi figyelembe a környezeti tényezők változásait és nem alkalmazkodik azokhoz. Ilyen külső körülménynek számít a nyári kánikula, illetve a nyári szabadság kapcsán a megváltozott napirend vagy külföldi utazás.

Mire kell odafigyelni a diabéteszes betegnek a nyári hőségben?

  • Megfelelő mennyiségű folyadék

Bár nyáron mindenkinek többet kell innia, a cukorbetegekre ez fokozottan igaz. Fontos, hogy a bevitt folyadék cukor és alkoholmentes legyen, valamint ne legyen koffeintartalmú.

  • Diéta betartása

A diabéteszes betegeknek a szakember által előírt diétát évszaktól függetlenül be kell tartania. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmilyen szezonális élelmiszert, gyümölcsöt nem fogyaszthat, hanem azt, hogy ezeket nagyon okosan és tudatosan kell beépíteni az étkezésekbe.

  • Napozás

A túlzásba vitt napozás nemcsak a dehidratáció és a bőrleégés miatt elkerülendő, hanem a gyógyszerek miatt is. Vannak olyan készítmények, amely mellett kifejezetten tilos a napozás, mert az összetevők napfénnyel szembeni túlérzékenységet okozhatnak.

  • Gyakori vércukorszint mérés

A melegben ingadozhat a vércukorszint, ezért a szokásosnál is többször érdemes ellenőrizni, különösen akkor, ha a beteg többet tartózkodik napon vagy a szokásosnál többet mozog.

  • Diabéteszes láb védelme

A nyári hőség és a lábbeli viselet nagy veszélyt jelent a diabéteszes láb szindróma kialakulásában. A nyitott lábbeliben – vagy ha a beteg mezítláb járkál – könnyen megsérülhet a láb, a talp. Cukorbetegség esetén rossz a vérkeringés, és a perifériális erek szenzoros működése is károsodik, így az apró sérüléseket a diabeteszes beteg nem veszi észre, hiszen nem érzi, ezek pedig súlyos fertőzést és talpi fekélyeket okozhatnak. Hosszú távon ezek a kezeletlen sérülések végtag amputációhoz is vezethetnek. Éppen ezért kerülni kell a kavicsos terepet és minden olyan helyszínt, amely a láb vagy a talp sérüléséhez vezethet.

Mire kell figyelni külföldi utazás során?

Bár az egészséges ember is felkészül az adott ország látnivalóiból, gasztronómiájából, egészségügyi ellátásából, közlekedési lehetőségeiből, egy krónikus betegnek erre kiemelten figyelnie kell.

Szerencsére napjainkban már nincs arra szükség, hogy a cukorbetegek az ételkínálat alapján válasszanak úti célt, de a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés – a már említett diéta – biztosítása gyógyszeres kezelés mellett is fontos, akárhol is tartózkodik a beteg. Éppen ezért nem árt előre tanulmányozni az adott ország ételeinek összetevőit, szénhidrát tartalmát, illetve azt, hogy a megfelelő folyadékbevitelt milyen formában lehet megoldani. Érdemes előre megnézni, hol van a közelben orvosi ellátás, és a turista milyen módon veheti azt igénybe.

Fontos lehet az időeltolódás figyelembe vétele, erre is előzetesen fel kell készülni, akárcsak arra, hogy milyen védőoltásokat érdemes kérni, különösen akkor, ha valamely egzotikus országba utazik a beteg.

Nagyon fontos az orvos által felírt gyógyszerek továbbá a vércukormérő tesztcsík megfelelő tárolása, szállítása. Az inzulin például nem fagyhat meg – ezért nem lehet repülő raktérben tárolni – és megvan a pontos ideje, hogy felbontás után szobahőmérsékleten meddig használható fel. A tengerszint feletti magasság csak extrém esetben befolyásolja a vércukormérő pontosságát, de arra ügyelni kell, hogy a tesztcsík nedvesség mentesen legyen tárolva. Tudni kell, hogy a vércukormérő nem megfelelő tárolása is torz mérési eredményeket okozhat!

Minden esetben gondoskodni kell arról, hogy a megfelelő mennyiségű gyógyszer és tesztcsík legyen a betegnél, beleszámítva egy bizonyos biztonsági tartalékot is.

Legcélszerűbb, ha az utazás előtt a beteg felkeresi kezelőorvosát, és az utazás helyszínét, időtartamát átbeszélve kér tanácsot orvosától.

Mit tegyünk, ha diabeteszes beteg lesz rosszul a környezetünkben?

A rosszullét leggyakoribb oka a vércukorszint hirtelen lecsökkenése, az ún. hypoglikéma, amely az inzulin túladagolásából vagy a rendszertelen étkezésből adódik. A segítséget nyújtónak elsőként azt kell felismerni, hogy diabeteszes betegről van szó – sok esetben a rosszullét tünetei más betegségre is utalhatnak. Ezt jó esetben a beteg még tudja jelezni a segítségnyújtónak, de mindenképp tudatni kell a kiérkező szaksegítséggel is. Ha eszméletlen a beteg, akkor elsőként a közvetlen életveszélyt kell elhárítani, biztonságos testhelyzetbe kell helyezni a beteget. Fontos, hogy akkor se hagyjuk magára, amikor eszméleténél van, mert bármelyik percben romolhat az állapota.

Horgony Sok betegnél van valamilyen jelzés arra vonatkozóan, hogy cukorbetegségben szenved (pl.: igazolványába helyezett erre vonatkozó információ), illetve tart magánál olyan gyors felszívódású élelmiszert (pl. szőlőcukor), amely rövid időn belül segíthet állapota javulásában.