Építsük ma a holnap adatközpontjait!

Amit ma megteszel, minden holnapodon javíthat.”

Ralph Marston amerikai író

Az adatközpont a szervezet lelke: ha elavult, minden téren hátráltatja a működést és a munkát. Ha viszont naprakész, akkor jelentős mértékben javíthatja a vállalat pozícióját a piacon. De milyen alap szükséges ahhoz, hogy egy cég képes legyen mindig lépést tartani a technológiákkal és új elvárásokkal? A SUSE szakértői összegyűjtötték a legfontosabb követelményeket.

Ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a piacon, a vállalatoknak folyamatosan dolgozniuk kell adatközpontjaik modernizálásán, hiszen csak így használhatják ki a legújabb innovációk előnyeit, és reagálhatnak megfelelő sebességgel a gyorsan változó igényekre. Ráadásul a korszerű adatközpontokkal növelhető a teljesítmény, csökkenthetők a beruházási, illetve működtetési költségek, az erőforrások pedig jobban kihasználhatók. Egy fejlett adatközpont emellett az alkalmazottak munkáját is hatékonyabbá teszi, akik a legmodernebb eszközöket használhatják bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről.

Kezdjük az alapoknál!

Ahhoz, hogy folyamatosan képesek legyenek lépést tartani a fejlődéssel, valamint az újabb és újabb modernizációs igényekkel, a vállalatoknak olyan alapot, azaz operációs rendszert és szerverplatformot kell választaniuk, amely hosszú távon képes támogatni a működést, és a jövőbeni elvárások kiszolgálására is alkalmas. Hosszú ideig a UNIX rendszerek tűntek a legjobb választásnak a robusztus felépítés és a jó teljesítmény miatt, amelyen számos különböző gyártó üzleti szoftverei, például ERP- és CRM-megoldások futottak kitűnően.

Néhány éve azonban a Linuxot futtató x86 szerverek utolérték, sőt, lehagyták a UNIX-alapú rendszereket árban, teljesítményben és megbízhatóságban is. Napjainkban már a Linux rendszereken is ugyanúgy elérhetők a korábban csak a UNIX rendszerekre jellemző RAS képességek (reliability, availability and serviceability – megbízhatóság, rendelkezésre állás, szervizelhetőség), illetve a működés szempontjából kritikus fontosságú alkalmazások futtatásához szükséges menedzsmentfunkciók és skálázhatósági lehetőség.

Funkciók és lehetőségek széles tárháza

A legtöbb vállalat, ha váltáson gondolkodik, a lehetőségek megvizsgálása után arra a következtetésre jut, hogy a vállalati felhasználásra szánt Linux disztribúciók, köztük például a SUSE Linux Enterprise Server gyakorlatilag minden téren képesek biztosítani a UNIX rendszereken megszokott képességeket. Ráadásul a legújabb technológiákat is támogatják, ezért minden téren elősegítik az adatközpont modernizációját.

A SUSE megoldása például hatékonyan együttműködik az AMD és az Intel legfrissebb hardvereivel, amelyek akár működés közben is lehetővé teszik egyes elemek cseréjét. Emellett a vezető nyílt és zárt forráskódú hypervisorokkal is jól használható, beleértve a KVM, Xen, VMware vSphere, Microsoft Hyper-V és Citrix XenServer rendszereket, ráadásul az olyan konténertechnológiák alkalmazását is támogatja, mint például a Docker.

A nagyvállalati adatközpontoknál kardinális kérdés a nagy rendelkezésre állás. A SUSE esetében erről a SUSE Linux Enterprise High Availability Extension gondoskodik, amellyel egyszerűen telepíthetők magas rendelkezésre állású fizikai és virtuális Linux fürtök. A kisesések és leállások számát olyan egyéb, a rendszer által támogatott technológiák is csökkentik, amelyek képesek előre jelezni az esetleges hardverproblémákat, még mielőtt azok befolyással lennének az operációs rendszer vagy az alkalmazások stabilitására.

Mindezen előnyöknek köszönhetően már jó ideje megfigyelhető a nagyvállalatoknál, hogy UNIX rendszereiket Linuxra migrálják. Ez a kérdés most sok felhasználónál és szervezetnél aktuálissá vált, mivel nemrégiben arról számoltak be, hogy az Oracle szinte teljes egészében elbocsátotta, illetve átcsoportosította a Solaris és SPARC rendszereken dolgozó szakembergárdáját. Ezeknek a vállalatoknak mindenképpen érdemes megvizsgálniuk a SUSE Linux által kínált előnyöket, hiszen funkciók és teljesítmények terén sem kell kompromisszumot kötniük, és még az üzemeltetési költségeket is csökkenthetik, ha a gazdaságosabb x86-alapú infrastruktúrára váltanak.