Életmentő érintés – Milyen szerepe lehet a férfiaknak a mellrák felismerésében?

Elsőre nem is sejtenénk, hogy a férfiaknak is jelentős szerepe van a mellrák korai felismerésében. Párkapcsolati életük során, ők többször tapintják és sokszor jobban ismerik párjuk mellét, ezáltal az esetleges elváltozásokat is előbb észrevehetik. Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke ezért azt tanácsolja a férfiaknak, hogy figyeljenek oda párjukra és amint valami szokatlant tapintanak, vagy látnak, szóljanak neki és forduljanak orvoshoz.

A rendszeres emlő önvizsgálat mellett a férfiak is nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy csökkentsék a mellrák áldozatainak a számát. Ehhez az kell, hogy ha a férfiak bármi szokatlant érzékelnek párjuk mellében, mindenképpen hívják fel erre a figyelmüket és ösztönözzék őket arra, hogy keressék fel orvosukat. Nem minden daganat vagy emlő elváltozás jelent rögtön mellrákot, de inkább érdemes minden gyanút kivizsgáltatni, mert az időben felismert emlőrák 75%-kal megnöveli a beteg túlélési esélyeit.

„Egy párkapcsolatban sokszor nehéz a furcsa vagy rossz dolgokra felhívni a kedvesünk figyelmét, de vannak olyan szituációk, mint például az emlőben tapasztalt csomó, amikor ez akár a párunk életét is megmentheti. Ezért arra bátorítanám a férfiakat, hogy ha bármilyen elváltozást tapasztalnak a kedvesük mellében, merjenek neki szólni. A mellrákban érintett nők számára a férfiak pszichés támogatása hatalmas erőt ad. Ilyenkor sokat segít, ha elkísérik őket az orvoshoz és biztosítják a párjukat arról, hogy akkor is mellette lesznek, ha esetleg a mell eltávolítására kerülne a sor” – nyilatkozta a téma kapcsán Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke, aki többek között az AVON által támogatott Mellünk Egészségéért Konferencia egyik előadója is.

A legtöbb férfi azonban sok esetben bele sem gondol abba, hogy neki is szerepe lehet párja egészségének a megóvásában, de ha megkapják erről a kellő információt, akkor biztosan még inkább odafigyelnek kedvesükre. „Mit keresek én férfiként egy mellrákról szóló eseményen? Ezzel a szkeptikus kérdéssel érkezett a férfi kollegák többsége egy a mellrák hónapjában megrendezett belső vállalati eseményre” – meséli Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője. „Amint elmagyaráztam, hogy akár egy férfi is megmentheti párja életét, hiszen egy egészségesen működő párkapcsolatban a férfi társ akár jobban is ismerheti párja mellét, figyelhet fel bármilyen eltérésre; hamar átérezték, mekkora jelentősége lehet akár egy érintésüknek. Egyúttal egy mulázs baba segítségével mutattuk be a résztvevőknek, hogyan lehet egyszerű otthoni mellvizsgálattal is észrevenni, ha valamilyen elváltozás alakult ki.”

Dr. Drajkó Veronika továbbá hozzátette, hogy a tapintásos felismerésre mind a kettő félnek érdemes odafigyelni. Igaz, a férfiaknál nagyon ritkán alakul ki a mellükben daganat, de őket is veszélyezteti ez a betegség. „A férfiaknál génhez kötött az emlődaganat kialakulása, vagyis azoknál a férfiaknál alakul ki nagyobb eséllyel, akiknél a családban anyukájuk vagy nagymamájuk érintett a betegségben”- tette hozzá a szakember.