Egészségesen otthon és az iskolában is

Mit tehetünk gyermekeink jó közérzetéért? Most, hogy elkezdődött az iskola, nem csak otthonunkban, hanem napközben is fontos, hogy minden feltétel adott legyen a fiatalok egészségének megőrzéséhez. Fontosnak tartja a gyermekek jól létét a Baumit is, éppen ezért idén augusztusban két fővárosi iskola felújításával járultak hozzá az intézmények természetes lakóklímájának kialakításához.

Most, hogy elkezdődött a tanítás és lassan már a gyerekek is visszaszoknak az iskolapadba, nézzük azt az 5 aranyszabályt, amelyeket követve a szülők garantálhatják a csemetéik jó és egészséges közérzetét.

  1. Pihentető alvás

A nyári szünet alkalmával eltolódhatott a lefekvési idő, de az iskola indulásakor újra vissza kellett állni a gyerekeknek a korai kelésre, ezzel együtt pedig érdemes odafigyelni arra is, hogy időben lefeküdjenek. A kellően pihentető éjszakai alvás nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is fontos, és elengedhetetlen feltétele az egészséges, jó közérzetnek. Hogy miért? Mert ilyenkor van ideje az agyunknak feldolgozni a velünk történt eseményeket és szortírozni, „helyre rakni” azokat. A relaxáció hatására agyunk felfrissül, újra kipihenté és befogadóvá válik.

  1. Kézmosás

A gyakori kézmosás a baktériumok és vírusok terjedésének megelőzése miatt nélkülözhetetlen, éppen ezért fontos, hogy az iskolapadba visszatérő gyerekek számára a mindennapi rutin részévé váljon. Mindenhol, ahol a gyerekek érintkezhetnek egymással és tárgyakat érintenek meg, ott rengeteg baktérium is megtalálható, éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy már kis korban rászoktassuk őket, hogy az iskolába vagy épp haza érkezve mindig alaposan mossanak kezet.

  1. Vitaminokban gazdag reggeli

A fiatalok egészséges táplálkozása a jó reggelivel kezdődik, aminek a legfontosabb ismérve, hogy megfelelő energiával látja el a szervezetet. Erre a célra a legmegfelelőbbek a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű pékáruk, müzli, zabkása, valamint tejtermékek (joghurt, túró, tej, sajtok). Mindezek mellett fontos arra is figyelni, hogy megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal lássuk el gyermekeink szervezetét.

  1. Levegőzés

A tanórák közti szünetekben a friss levegőn eltöltött játék, szórakozás észrevétlenül is feltölti a gyermekeket, nem csak testileg, hanem lelkileg is. A fejlődő szervezetnek fokozott szüksége van erre, hiszen szabad levegő hiányában a fejlődés lassúbbá válik. A friss levegőn tartózkodás mélyebb légzésre készteti az embert, így élénkülnek az anyagcserefolyamatok, javul a keringés és a szervezet hőszabályozása is. Továbbá a friss levegőn tartózkodás segít a fertőzések elleni küzdelemben, hiszen a felső légutakba bejutó szennyeződések helyett a szabad levegőn belélegzett tiszta, baktériummentes levegő áramolhat a szervezetbe.

  1. Tiszta levegő beltéren is

Nemcsak a szabadban, hanem az iskola falai között és otthonunkban is fontos, hogy odafigyeljünk a körülöttünk és gyermekeink körül lévő levegőre. Hiszen a jó közérzet egyik befolyásoló tényezője a megfelelő levegőminőség. Erre pedig mind a hőmérséklet, a páratartalom, a szagok, a por- és a pollenkoncentráció hatással van. Összehasonlítva a hagyományos vakolatokkal, a Baumit Klíma vakolatok jóval több nedvességet és párát képesek eltárolni rövid időn belül, és ha a helyiség páratartalma alacsony, fokozatosan leadják azt a környezetükbe. Ez jelentősen csökkenti a páratartalom-ingadozás kellemetlen „csúcsait” és biztosítja a kellemes és kiegyensúlyozott beltéri klímát.

A Baumit számára is fontos a fiatalok egészsége, éppen ezért idén nyáron két iskola fejújításába is belefogott. A BKSZC Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Technikum és az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola egy-egy osztálya közel egy hónapja élvezheti a természetes lakóklíma előnyeit tantermeiben.