Édes élet életmódváltóknak is
Jönnek az évvégi ünnepek, lassan ránkzuhannak majd a habcsókok, mézeskalácsok, Mikulás-csokik, hókiflik és egyebek. De vajon miért szeretjük annyira az édes ízt? Miért érezzük úgy, hogy ezzel kell kényeztetni magunkat? Az ok egyszerű: ez az első íz, amellyel csecsemőkorban, az anyatejes táplálás során találkozunk. Amúgy az édes íz preferenciát mi sem jelzi jobban, mint hogy az édes szót nemcsak ételekre, de kellemes eseményekre, emberekre, állatokra is használjuk: „édes élet” „édesem”, „de édes”.
Érdekesség, hogy szervezetünkben mit is vált ki az édes íz élménye: nyelvünkön található ízlelőreceptorok az édes íz érzékelésekor olyan jeleket továbbítanak az agyba, amelyek örömérzetet váltanak ki. De vajon miért alakult ez így, mi lehetett ennek az evolúciós előnye? Valószínűleg ez abból ered, hogy az édes íz segített felismerni az energiadús táplálékokat, hiszen elődeink sok gyümölcsöt, magot fogyasztottak. A cukorgyártás nagymértékű megnövekedésével azonban hatalmasra nőtt az édességeknek a táplálkozásunkban betöltött szerepe. Ma már nem is egyértelmű, hogy mitől is lesz édes egy étel, hiszen nem csak a cukortól, gyümölcsöktől, hanem a különböző édesítőktől is elérhető ez a hatás. Fontos, hogy próbáljunk meg kevésbé intenzíven édesíteni, hiszen akár cukrot használunk, akár édesítőszereket, egyikből sem javasolt túlzásba esnünk. Elnyomjuk az igazi ízeket, és már nem élvezzük például a gyümölcsök természetes édességét. És hát azok számára, akik szeretnének egészségesen táplálkozni, de közben mégsem szívesen mondanának le az édes ízekről, kicsit nagyobb a kihívás.
„Azt szoktam tanácsolni a hozzám fordulóknak, hogy néha picit csapjuk be magunkat” – kezdi Zalai Noémi, aki a Toman Diet dietetikus szakértőjeként támogatja az életmódváltókat. – „Például, ha gyümölcsöt eszünk, amelyek kétségkívül a legegészségesebb édességek, hintsük meg némi fahéjjal. Ez egy roppant érdekes kísérlet. Az agyunk a fahéj illatához ugyanis egy édességet társít, így bármihez keverjük, legyen az akár egy natúr joghurt, kicsit az az érzésünk támad, hogy éppen egy finom édességet majszolunk. Ez remekül működik gyümölcsökkel is, így például egy fahéjas sült alma egy pompás desszert lesz a hideg őszi délutánokon is”
Az ókorban és a középkorban még háborúztak is a fahéjért, amely egyike a legrégebbi fűszereknek. Édes, kicsit csípős ízét szinte mindenki kedveli, ráadásul nemcsak az édességeknek tesz jót, hanem a szervezetünkre is kedvező hatással van. Kutatások igazolták ugyanis, hogy a fahéj csökkentheti a vércukorszintet, és a rossz (LDL) koleszterinszintet cukorbetegek szervezetében, valamint javítja az inzulinérzékenységet is. Mindezek mellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van.
„Ha egészséges édességet szeretnénk fogyasztani, gondolkodhatunk fehérjedús változatokban is” – folytatja Zalai Noémi – „Például egy gyümölcsös túrókrém szintén remek csemege, sőt még kalciumot is biztosítunk vele a szervezetünk számára. Feldobhatjuk édesebb gyümölcsökkel, mint a banán vagy a mangó, és persze bűntudat nélkül majszolhatunk el egy-egy ízletes fehérjében gazdag Toman-snacket is..”
Édesítéshez sem kell okvetlenül a cukor helyett mesterséges édesítőszerekre gondolnunk, akár almapürével vagy datolyával is elérhetjük a kellő ízhatást, és a végeredmény egészen biztosan finomabb is lesz. Itt az ősz, süssünk gyakrabban sütőtököt! Ha pedig mézeskalács fűszerkeverékkel szórjuk meg, rögtön kész az egészséges édesség!
„Amit mindig ajánlani szoktam, az a zabpehely, az életmódváltók egyik legjobban használható alapanyaga” – mondja a dietetikus szakértő. – „Készíthetünk házi zabkekszet, túrógombócba keverhetjük búzadara helyett, darálva pedig mehet a palacsintatésztába. Magas rosttartalma segít a teltségérzet kialakulásában, így hozzájárul a testsúlycsökkentő étrendhez is.”
A dietetikus tanácsa, hogy a süteményeket, amelyeknél persze a lisztet egészségesebbre – teljes kiőrlésűre, kókusz- vagy mandulalisztre, vagy éppen a Toman Lisztkeverékre – cseréltük, bátran dúsítsuk túróval, egészséges magokkal, gyümölccsel. Használjunk fűszereket, a szegfűszeg, fahéj, kardamon, ánizs, mind feldobják az édes ételek ízét.
Nem kell tehát lemondanunk az édes ízekről életmódváltáskor, illetve ünnepi alkalmakkor sem, fontos azonban, hogy kontrolláljuk az édességvágyunkat, és igyekezzünk ritkábban édességet fogyasztani, vagy legalábbis váltsuk ki egészségesebb verziókkal. Ezzel nagyban segítjük az életmódváltás sikerességét is!