Dreher Talks – beszélgetések a tanksör jegyében

Legizgalmasabb gasztrokalandjairól sztorizott Jókuti András, a Világevő blog közismert szerzője a Dreher Talks eseménysorozat első állomásán, a Stex Házban. A könnyed, szórakoztató, beszélgetős programok a tervek szerint minden alkalommal a Dreher Tanksörözők közönségét szórakoztatják majd, természetes hát, hogy ezek közül a legrégebbiben nyitották a sort.

 

Ma éjjel jöttem meg Tokióból, ahol a legjobb helyekre nagyon nehéz bejutni, különösen, ha külföldi az ember. Mert úgy tapasztalják, hogy a külföldiek össze vissza fotóznak, és nem tartják be az udvariassági szabályokat, például az asztalfoglalást. Mondjuk azoknál a szuper exkluzív, több Michelin csillagos helyeknél, amelyek összesen 8 vagy 4 személyesek, elég nagy zavart tud okozni, ha valaki az előre megbeszéltnél tovább marad, vagy esetleg ’elfelejt elmenni’ és le se mondja időben az asztalt. Szerencsére mégis sikerült eljutnom már több ilyen helyre, igaz, hogy rengeteg kutatómunkába és nyomozásba került, és a teljes ismeretségi hálózatomat be kellett vetnem” – mesélte Jókuti András a DreherTalks rendezvényen. Az is kiderült, hogy a Világevő blog közismert szerzője élete legjobban eső sörét egy veszélyes thaiföldi motoros kalandból való megmenekülésének örömére itta.

Az izgalmas sztorikat a Stex söröző különtermében teltházas közönség fogadta – az eseménysorozat könnyed, szórakoztató, beszélgetős programjait egyébként a tervek szerint minden alkalommal a Dreher Tanksörözők közönségét szórakoztatják majd, természetes hát, hogy ezek közül a legrégebbiben nyitották a sort.

A Dreher Tanksör tekintetében nagyon régmúltra egyébként nem kell gondolni, hiszen a Dreher Sörgyárak – elsőként és azóta is egyetlen vállalatként hazánkban – 2014 óta tette elérhetővé a legfrissebb sört a közönség számára. Ahogy az európai, különösképpen a sör szülőhazájaként is számon tartott Cseh és Szlovák piacon, úgy Magyarországon is az elmúlt években nőtt meg ugrásszerűen a tanksör hozzáférhetősége, az expanzió alapvetően az új, maximális sterilitást biztosító tartálytechnológia megjelenésének köszönhető.

Hiszen a tanksör esetében nincs másról szó, mint hogy a friss sör hőkezelés nélkül, azaz pasztőrözetlenül kerül a vendég korsójába. Így a sörben teljes mértékben megmaradnak az eredeti ízjegyek, a sört pont úgy lehet megízlelni, ahogy azt a sörmester megálmodta. Ugyanakkor mivel elmarad a 60-72 fokos felhevítés, így a sör eltarthatósága jelentősen csökken, ezért is nagyon fontos, hogy a gyárból történő közvetlen szállítás során és a vendéglátóhelyen egyaránt a lehető legkevesebb külső behatás, csíra érje a sört.

A modern, teljesen zárt szállítási és tárolási láncnak köszönhetően a Dreher Tanksör mintegy 2-3 hétig megőrzi frissességét a sörözőkben, jelenleg Budapesten 8 helyszínen. A tanksörözők egytől egyig a főváros legnépszerűbb és legnagyobb vendéglátóhelyei között találhatóak. Erre szükség is van, hiszen az impozáns, hűtött fémtartályok nem csupán helyet foglalnak, hanem a fentiek miatt a bennük lévő 500 liter, azaz 1000 korsónyi friss sörnek is rövid időn belül el kell fogynia.

Ha úgy vesszük egyébként egykor minden sör tanksör volt, és a kocsmárosok nagy igyekezettel próbálták megoldani, hogy minél tovább kiszolgálhassák a közönséget. Például a sörgyárból érkező pasztőrözetlen sörrel teli hordókat a vendéglátóhelyen jégverembe helyezték, amely hidegen tartotta a nedűt, és onnan egy kompresszorral hajtották fel a sört a sörcsapba.

Ilyen múltra tekint vissza például a több mint 100 éves Mátyás Pince, amelyben már a megnyitás napján 9 hektoliter sört mértek ki. A híres étteremnek is helyet adó épületet a Dreher Sörgyárak építette, így természetes, hogy söröző is kialakításra került, sőt, egyéb források szerint sörlerakat is megtalálható volt itt. Az egykori dokumentációk szerint ide is fahordóba, közvetlenül a gyárból érkezett a sör. A második világháború előtt az üzlet éves átlagos sörforgalma 3-4 ezer hektoliterre rúgott, majd a háborút súlyos károkkal átvészelve – egészen az államosításig – újabb fénykor következett. Ennek kezdete 1947 május 18-ra tehető: ekkor a Mátyás Pince első helyet ért el a Budapesten megrendezett sör ünnepélyén, mely emlékezetes napon 30,5 hektoliter sört adtak el.

 

Dreher Tanksör elérhetőségei jelenleg:

ELLÁTÓHÁZ (Budapest VII. ker., Dob utca 19.)

STEX (Budapest VIII. ker., József krt. 55-57.)

STIFLER (Budapest VII. ker., Erzsébet krt. 19.)

GRAND KAKAS (Budapest VII. ker., Erzsébet krt. 53)

CHAMPS (Budapest VII. ker., Dohány u. 20.)

ROMBUSZ (Budapest IX. ker., Ráday u. 10-12.)

FÜGE UDVAR (Budapest VII. ker., Klauzál u. 19.)

STIFLER2 (Budapest VII. ker., Rákóczi út 32.)

 

Háttéranyag:

A kőbányai serfőzés kezdetei

  • A bajor hagyományt követte Schmidt Péter sörfőző mester, aki 1844-ben építette meg az első szabad sörfőzdét Pesten és sörét a ma is híres kőbányai pincerendszerben tárolta, érlelte.
  • A kőbányai termelés nem kerülte el a Klein-Swechati Sörgyár és a Dreher Antal figyelmét sem, annál is inkább, mivel az itteni sörök komoly konkurenciát jelentettek.
  • 1862-ben Dreher Antal megvette a cseh, osztrák és bajor konkurenciával küzdő Kőbányai Serház társaság serfőzdéjét.
  • Később Ifj. Dreher Antal vette át az irányítást, iparos tevékenysége révén az 1880-as években az üzem már felveszi a versenyt az anyavállalattal, a Klein-Swechati sörgyárral.
  • Dreher Jenő veszi át a stafétabotot, amely ismét hatalmas fejlődést jelentett a sörgyár életében: sorra részesedést vásárolt a versenytársak tulajdonából és 1923-ban létrejön az egyesült Dreher kombinát.
  • 1933-ban létrejött Dreher Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt., ami kitűnő söreivel 70 százalékos részesedéssel uralta a piacot. A Dreher valamennyi földrészen ismert világhírű márkanévvé vált.
  • A második világháború után hamarosan ismét beindult a termelés, ám 1948 márciusában államosították, majd összevonták a család magyarországi tulajdonait.
  • 1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, 1993 novemberében a South African Breweries (SAB) csoport tagja lett, amely a világ ötödik legnagyobb sörgyártója akkoriban. 1997 júliusában a SAB egyesítette a Kőbányai és a Kanizsai Sörgyárat, ezzel létrejött a mai Dreher Sörgyárak. Az épületek visszanyerték eredeti szépségüket, teljes körű rekonstrukció keretében újjávarázsolták és a legkorszerűbb technikával szerelték fel a főzőházat.
  • 2017. március 31-én a globális sör, rövidital, üdítő és élelmiszeripari vállalat, az Asahi Group Holdings Ltd felvásárolta az egykori SABMiller közép- és kelet-európai vállalkozásait és márkáit, beleértve a magyarországi érdekeltségeket is. Az Asahinak változatos sörportfóliója van, melybe olyan ikonikus márkák tartoznak, mint az Asahi Super Dry, a Peroni és a Grolsch.