Az LGT 50 éves lemeze előtt tiszteleg Pénzes Máté és a Zseb a Szigeten

    Ötven éve, 1973-ban jelent meg a Locomotiv GT Bummm! című albuma, amely minden idők egyik legjobb magyar rocklemeze. Az évforduló előtt tisztelegve a billentyűs Pénzes Máté új formációjával hétfőn a Sziget fesztiválon ad koncertet.

    “A koronavírus-járvány alatti leállás során sok olyan dologgal volt időm foglalkozni, amelyet régóta terveztem. Ennek egyik terméke lett az idén év elején megjelent szólóanyagom, az Ego, és azt ezt készítő kollektívából nőtte ki magát a Pénzes Máté és a Zseb elnevezésű formáció, amellyel az LGT tribute anyagot elkészítettük” – mondta a Blahalouisianából ismert zenész az MTI-nek.


    Az LGT Bummm! 50 című koncert hétfőn délután lesz a Sziget fesztivál Petőfi Színpadán. Pénzes Máté és a Zseb a legendás lemez valamennyi dalának feldolgozását eljátssza, más LGT-szám, illetve az Ego néhány darabja mellett.


    “Hosszú évek óta foglalkoztatott, hogy megpróbálom megcsinálni a Bummm! új verzióját. Ezen a lemezen nőttem fel, gyerekkoromban éjjel-nappal ezt hallgattam, számomra Presser Gábor hangszerelőként, dalszerzőként, billentyűsként példakép. Volt alkalmam néhányszor találkozni vele, ezek egyike, a Somló Tamás-emlékest sajnos szomorú esemény volt. A Bummm! feldolgozása kapcsán telefonon is beszéltünk, sokat segített abban, hogy az anyag probléma nélkül elkészülhessen” – fejtette ki Pénzes Máté.


    A Bummm! 1973-ban jelent meg. Ez volt az LGT harmadik stúdióalbuma, az első, amelyen Somló Tamás játszott, és az utolsó, amelyen Barta Tamás gitárjátéka és szerzeményei hallhatók. A Bummm!-on olyan emblematikus LGT-dalok szerepelnek, mint a Ringasd el magad; a Gyere, gyere ki a hegyoldalba; az Ő még csak tizennégy; a Vallomás; vagy a Miénk itt a tér. A lemez gyártását leállították, a példányokat a bolti forgalomból kivonták, miután 1974-ben Barta Tamás nem tért haza az Egyesült Államokból. A Bummm! csak 1982-ben, technikailag korszerűsített változatban jelent meg újra.


    Presser Gábor évekkel korábban egy MTI-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy “a zenekar utolsó néhány évében, koncertekre készülve az volt a belső közmegállapodás, hogy a Bummm! és a dupla Loksi-lemez (1980) volt a két csúcspont”.


    Az album tíz dalának mai változata Pénzes Máté és a Zseb előadásában ősszel jelenik meg vinylen. A lemezen Pénzes Máté (Blahalouisiana; Hammond orgona, vocoder, talkbox), Kiss Péter (Pontiac; gitár), Heilig Tamás (Punnany Massif; basszusgitár, talkbox) és Boros Levente (ex-Qualitons; dob, ének) játszik. A lemezborítót ugyanaz a grafikusművész, a most 87 éves Kemény György készítette, aki az eredeti tasakot rajzolta.


    “A rock mellett a dzsessz, a soul és a funk az én világom, ezekre alapoztam a hangszereléseket. Somló, Presser vagy Barta után e dalokat nehéz elénekelni, Adamis és Presser dalszövegei viszont nagyon fontosak, így ének helyett többször szintetizátoros vocodert és talkboxot használtunk. A Kék asszonyt Boros Levi énekli, a Miénk itt a tér-t vendégként Nagy Barnabás. Néhány dal, így például az Ő még csak tizennégy esetében tisztán instrumentális felvételt készítettünk” – mondta Pénzes Máté.


    Az MTI-nek beszámolt arról, hogy a Sziget után augusztus 25-én a Strand Fesztiválon is fellépnek, és ősszel lesz a lemezbemutató koncert.


    LGT-feldolgozásokból korábban is megjelent néhány teljes album az elmúlt évtizedekben, de most először fordul elő, hogy egy teljes Loksi-lemez újragondolása lát napvilágot. 1994-ben Hevesi Tamás (Ezt egy életen át kell játszani), 2008-ban egy több előadós projekt (MTV Icon), 2020-ban pedig a Csík Zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal kiegészülve (A dal a miénk) készített lemezt a Locomotiv GT számaiból.