Az erősödő turizmus is felfelé hajtja a budapesti albérletárakat

    Folytatódott májusban a bérleti díjak emelkedése a fővárosban, ahol a múlt hónapban a turizmus erősödése miatt a kínálati oldal folyamatos szűkülése hajtotta felfelé az árakat – közölte a Rentingo.com csütörtökön az MTI-vel.

    A közösségi albérletkereső platform szerint a Budapestre érkező turisták egyre nagyobb száma miatt a belvárosi ingatlanok egy része folyamatosan tér vissza az Airbnb-piacra, így gyakorlatilag eltűntek a hosszú távú bérleti kínálatból a felújított, jól felszerelt belvárosi lakások.
    Ezáltal áprilishoz képest 3,8 százalékkal, tavaly májushoz képest viszont 19,3 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak a fővárosban, így tavasz végére az átlagos albérletárak elérték a 172 ezer forintot, ami már meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet.
    A még szabad bérlakásokért azonban egyre nagyobb a verseny a bérlők között, akiknek átlagos jövedelme jelentősen nőtt az elmúlt két évben, és ezzel párhuzamosan nőtt fizetési hajlandóságuk: májusban ennek megfelelően akár 163 ezer forintot is hajlandók voltak fizetni egy bérleményért.
    A Rentingo.com szerint az immár kétszámjegyű infláció elől menekülő befektetők egy része az ingatlanpiacot veszi célba, számukra pedig fontos lehet, hogy a kereslet a XI. és a XIII. kerületi albérletek iránt a legnagyobb. Ugyanis a közösségi albérletkereső platformra regisztrált bérlők 25 százaléka elsősorban ezekben a kerületekben keres magának lakhatást.  Népszerű célpont a VII., a IX. és a XIV. kerület is, a budapesti albérletkereslet fele erre az öt kerületre koncentrálódik – olvasható a közleményben.