A szövetkezeti átalakulás és integráció negyed évszázada

25 éves jubileumát ünnepelte a Co-op Star

A Co-op Star Zrt. elmúlt 25 éve a szövetkezeti átalakulás és integráció negyed évszázadának jubileumát is jelenti – utalt a társaság elnök-vezérigazgatója, dr. Rédei István a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában megrendezett csütörtöki ünnepi eseményen arra, hogy a Co-op Star volt az első olyan részvénytársaság, amely 1999-ben több ÁFÉSZ összefogásából és közös munkájából jött létre. A cég 25. évfordulóját ünneplő eseményen köszöntőt mondott Nagy István agrárminiszter is, aki sikeres magyar történetként jellemezte a társaság elmúlt 25 évét, amely a Coop Gazdasági Csoport egyik legnagyobb franchise tagjaként 1200 embernek munkát adva 117 boltot üzemeltet 92 hazai településen.

A rendezvényt megnyitó köszöntőjében dr. Rédei István, a Co-op Star Zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy a jászberényi központú társaság milyen piaci helyzetben jött létre 1999 januárjában a Dél-Pest Megyei, az Északpesti és a Jászsági ÁFÉSZ integrációjával. Az ÁFÉSZ-ek, a szövetkezeti rendszer képviselőiként új kihívásokkal találták szembe magukat az 1990-es évek társadalmi és gazdasági rendszerváltása idején: az új piaci versenyhelyzethez való alkalmazkodás struktúraváltást és a hatékonyság javítását követelte meg. Ebben élen jártak a Co-op Star-t létrehozó ÁFÉSZ-ek, hiszen a 25 éve alakult cég az első olyan részvénytársaságként jött létre, amely ÁFESZ-ek összefogásával, integrációjával alakult meg a mérethatékonyság biztosítása és versenyképesség fokozása érdekében. „Büszkék lehetünk ezekre az időkre, arra, hogy ezeket a változásokat végre tudtuk hajtani úgy, hogy a mai napig is erősen jelen vagyunk a piacon” – mondta Rédei István. „A Co-op Star története a szövetkezeti átalakulás és integráció története, amely folyamatban a tőke- és piacegyesítésnél sokkal fontosabbnak tartom, hogy tudásegyesítés is történt. Ebből jöttek az ötletek és az innovációk. Az elmúlt 25 év sikerének ez volt az egyik kulcsa” – tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató beszédében kiemelte: az integráció folyamatosan jelen van a társaság életében, a Co-op Star már 18 korábbi önálló cég üzlethálózatát egyesíti, így jelenleg 117 boltot üzemeltet 92 településen (nyolc vármegyében és Budapest öt kerületében). Közülük 9 bolt a Coop prémium üzletkategóriájába, a Szuper Pluszhoz tartozik.

„Hittünk abban, hogy a magyar termékek forgalmazásával sikeresek tudunk lenni. Az alapítás évéhez képest az árbevételünk megtízszereződött” – tette hozzá. Kitért arra is, hogy cége felelősséget érez abban, hogy a kistelepülések ellátásában szerepet vállaljon, amihez a kormányzat által meghirdetett Magyar Falu Program forrásait is fel tudták használni. „Tíz kistelepülési boltot újítottunk meg a program keretében, sok helyütt a kispostai tevékenységet is biztosítjuk” – hangsúlyozta.

A társaság jövőbeli terveiről szólva elmondta: a magyar termékek ügye továbbra is központi kérdés lesz a cég üzletfilozófiájában. „A jövőbeni sikereink egyik záloga az lehet, ha együttműködésben, közösen teszünk azért, hogy versenyképes, megbízható, jó minőségű magyar termékek kerüljenek a polcainkra”. Emellett a termékek fejlesztésével kapcsolatos innováció fontosságát is kiemelte, amely nélkül a „cég nem lesz sikeres, versenyképes”.

„Jó látni azt, hogy van egy sikeres üzleti vállalkozás, egy sikeres magyar történet. 25 évvel ezelőtt, ahogyan a cég neve is jelezte, új csillag született a magyar kereskedelemben. Az új cég szinte azonnali üzleti sikereket, jelentős árbevételt ért el. Jelenleg 1200 embernek biztosítanak munkát, megélhetést az ország különböző régióiban” – mondta dr. Nagy István agrárminiszter. Kiemelte: 25 év alatt sok minden változott a kereskedelemben: új termékek, vásárlói szokások, technológiák jelentek meg, amihez a cég sikeresen alkalmazkodott. „Egy valami azonban nem változott, ez pedig a cég hitvallása. Ahogyan az induláskor, most is elkötelezettek a minőség és a magyar kereskedelmi kultúra színvonalának emelése mellett. Üzletpolitikájuk szerves része a magyar termékek forgalmazása, biztosítása. Ezt pedig sikerrel meg is tudják valósítani. Magyar üzletláncként megbízható minőségű, főként hazai termékeket kínálnak elérhető áron a vásárlóknak” – hangsúlyozta a miniszter.

Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy a Co-op Star a Coop Gazdasági Csoport azon öt legnagyobb franchise tagja közé tartozik, amelyek a cégcsoport tavalyi összbevételének 52 százalékát adták. Majd a Co-op Star elmúlt 25 évéről szólva elmondta: „a kiskereskedelem sosincs könnyű helyzetben. Mára több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk arról, hogy milyen kihívás kezelni a termékpályák ideiglenes zavarait, az árak kilengéseit, a szabályozói változásokat, a fogyasztás emelkedő vagy éppen csökkenő trendjeit. Ez a mostani jubileum a legfényesebben bizonyítja, hogy a Co-op Star sikeresen vette ezeket az akadályokat”. Hozzátette: a társaság alapítói egy ígéretes vízió mellett tették le a voksukat 25 évvel ezelőtt, és azóta töretlenül dolgoznak a sikerért. „Ez összefogás nélkül nem valósulhatott volna meg. Ha a közös munka, az összefogás jellemzi a mindennapjainkat, akkor az elkövetkező, jóval több mint 25 évünk is sikeres lesz” – mondta Pekó László.

Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke a Co-op Star 25 éves történetének eredményei közül kiemelte, hogy a társaság indította el a Coop Klub törzsvásárlói programot, amelyet már a Coop üzletlánc több mint egymillió vásárlója használ. A törzsvásárlói forgalom 10%-át egyben a Co-op Star 158 ezer Coop Klub tagjának vásárlása adja. Emellett azt is kihangsúlyozta, hogy a Coop Csoport első átfogó informatikai fejlesztéseit is a Co-op Star hajtotta végre, valamint a társasághoz köthető a Coop Csoport részére pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Coop-Hitel Zrt. megalapítása is.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora is, amely intézményt két éve stratégiai együttműködés fűzi a Coop Csoporthoz, amelynek meghatározó kezdeményezője Rédei István volt. „Az elmúlt évek megmutatták, hogy az élelmiszerellátás biztonsága a nemzetbiztonság szempontjából is meghatározó kérdéssé vált. Ha pedig erősek vagyunk az alapanyag-előállítás terén, illetve annak a fogyasztókig való eljuttatásában, a kereskedelemben, akkor stabil lehet az ország élelmiszer-ellátása. Ezért az az érdekünk, hogy erős kiskereskedelmi hálózat működjön Magyarországon, ehhez pedig egyetemünk a szellemi hátországot, a képzést, innovációt tudja biztosítani” – utalt a Coop-pal való együttműködésre.

Az ünnepségen Rédei István a 25 éves jubileum kapcsán elismerő okleveleket vett át a Co-op Star Zrt. nevében Nagy István agrárminisztertől, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnökétől és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől.