A színház más is tud lenni

Bemutatkozott a Rendhagyó terek című, a kortárs művészeti értékekre építő előadássorozat

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program új, saját szervezésű előadás-sorozata a színházat és a közönséget fogja közelebb hozni azáltal, hogy nem klasszikus helyszínválasztással kimozdítja a nézőket az általános felfogásból és felülírja a klasszikus színházi tereket, fellépőket és eseményeket. A sorozat célja, hogy kísérletező jelleggel bemutassa a színházi műfaj fejlődését, alakulását és a kortárs műveket.

Az idén hét előadásból álló sorozat előadásainak a hét különböző helyszín ad majd különös hangsúlyt. A szervezők szándéka, hogy megmutassák: elhagyott kőbánya és gimnáziumi tornacsarnok ugyanúgy erősítheti egy-egy előadás művészeti értékét, mint egy borászat arborétuma, vagy egy erdőszáli tisztás, de a konvencionálisabb helyszínek is újszerűen lesznek az előadások részei.

A Rendkívüli terek bemutató sajtóeseménye is szokatlan helyen kezdődött: a sajtó munkatársait egy, az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa színeit, logóját viselő veszprémi V-Busz vitte a helyszínre, úgy, hogy a résztvevők már az odaúton is részeseivé váltak az Amargant Színházi Műhely előadásának. A program részleteit Veszprém egyik legszebb helyszínén, a Séd partján, egy szikla tövében ismertették a szervezők.

Az Amargant Színházi Műhely már másfél évtizede tart előadásokat nem hagyományos színházi terekben. Ilyés Lénárd, a társulat vezetője és színésze így vallott az eddigi tapasztalataikról: „A színház eszköz arra, hogy felfedezzük vele a dolgok valódi természetét. A szokatlan terekben létrehozott előadások lehetővé tesznek egy szélsőséges perspektívaváltást, egy esetleges útmutatást arra vonatkozóan, hogy a környezetünket mennyiféleképpen lehet érdemes szemlélni. Ez a végtelenhez vezető utak közül az egyik. Igen kalandos út: kár lenne kihagyni bárkinek.

Az elsősorban az Y és Z generáció tagjait megszólító előadások terveiről Markovits Alíz elmondta, a kulturális év sikere érdekében fontosnak tartja, hogy a VEB2023 EKF színházi koncepciója a színház határterületeire fókuszál, komfortzónából való kimozdítással a fiatalabb célcsoporthoz is szól, így serkentve a fiatalítást. „Ezek az előadások a színházat és a közönséget segítik abban, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Nagy hangsúlyt fektetünk a megszokottból való elmozdulásra, részben a helyszín, részben a darabok jellege miatt.” Az egyediséget kiemelve a VEB 2023 EKF program vezérigazgatója elmondta, hogy több premier is a programsorozat keretein belül történik majd meg.

Ugyancsak érdekes térben, a Badacsonyi öbölre néző Folly Arborétumban tartja majd előadását a Kabóca Bábszínház: Vezetőjük, Szőke Kavinszki András azt hangsúlyozta, hogy a rendhagyó terek színházi használata sok értéket adhat hozzá egy előadás tartalmához, ugyanakkor nemcsak a színészeket, de nézőket is próbatétel elé állítja: „A Kabóca Bábszínház számára mindennapi kihívás becsábítani a közönséget a hagyományos előadásokra. Ennél is nagyobb kihívás rendhagyó módon eljuttatni azokhoz, akikben fel sem merül a bábszínházlátogatás gondolata.

A tervezett előadásokat Varga Richárd a VEB2023 EKF irodalmi és színházi felelőse mutatta be, hangsúlyozva, hogy a nem konvencionális helyszínválasztás célja az is, hogy ne csak Veszprémben, hanem az egész kulturális fővárosi régióban is frissüljön a színházi élet: „Ezek az előadások kísérletező jelleggel mutatják be a színház folyamatos alakulását és a kortárs műveket, de számomra legalább annyira fontos, hogy a programsorozat reprezentálja a Veszprémhez és a régiónkhoz kötődő művészeket, színészeket, és helyi és a régióban fontos témákat feldolgozó darabok is születnek.

A Rendkívüli terek tervezett előadásai és helyszínei:

június 14. Budapest Bábszínház – Apa lánya (Veszprém, Agóra)

július 5. Amargant Színházi Műhely – Sárkány (erdei színházi ősbemutató, Farkasgyepű)

augusztus 23. Balaton Teátrum – Tihany (Zalahaláp, Haláp-hegy)

szeptember 6. Fabacsovics Lili – Hogyan írjunk happy endet? (Veszprém, Lovassy László Gimnázium tornacsarnoka)

október 4. Kabóca Bábszínház – Betyárok ideje – gombóc, stukker újratöltve (Badacsonytomaj, Folly Arborétum és Borászat)

november 8. Élőkép Színház – Tara teknője (Veszprém, Hangvilla)

december 6. TÁP Színház – Roletti (Veszprém, Expresszó)