50 év felett a vastagbélrák bárkinél előfordulhat

Növekednihet a vastagbélrákban elhunytak száma, mivel az elmúlt két évben, a pandémia miatt elmaradtak a szükséges rákszűrő vizsgálatok. 50 év felett mindenkinek ajánlott a kolonoszkópiás vastagbélrákszűrés.

10 ezer rákbeteg tűnt el az egészségügyi rendszerből

A világjárvány idején a legtöbb országban – így Magyarországon is – leálltak a különböző egészségügyi szűrőprogramok, beleértve a COVID-fertőzés veszélyével járó vastagbélrákszűrést is. Ennek várható hatásáról Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroenterológus elmondta: „A COVID rákellátásra gyakorolt hatása jól látható a 2020-as regisztrált rákbetegek számából is. 2020-ban ugyanis 10.000 fővel kevesebb rákbeteget vettek nyilvántartásba, mint átlagosan a korábbi években.1 Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb embert érintettek volna a daganatos betegségek, hanem egyszerűen nem kerültek be az ellátó rendszerbe. Szinte az összes vastagbélrákszűrő vizsgálat elmaradt az elmúlt két évben, így a korai stádiumú daganatos betegségek felismerése nem történt meg. Várhatóan az elkövetkező években emelkedni fog a súlyos állapotú betegek száma, akiknek az életét meg lehetett volna menteni, ha időben felismerjük a rák jelenlétét vagy az azt megelőző állapotot.”

A kolonoszkópia 90%-os biztonsággal szűri a vastagbélrákot

Az idei esztendőben újraindult a kétlépcsős Nemzeti Vastagbélrákszűrő Program, amelyben az 50-70 éves lakosságnál végeznek első lépésben székletvértesztet. A teszten „nem negatív” eredményt produkáló pácienseket ezután második lépcsőben vastagbéltükrözésre küldik, ahol megállapítják a tápcsatornában előforduló vérzés okát. A székletvérteszt körülbelül 16%-os biztonsággal jelzi a vastagbélrák jelenlétét a szervezetben. Ennél jóval biztosabb, 90% feletti eredményt ad az endoszkópos vizsgálat, az egylépcsőben történő szűrés keretében végzett kolonoszkópia. Dr. Sike Róbert kiemelte: „A kolonoszkópia előnye nem csak az, hogy a vastagbél rosszindulatú daganatos elváltozásait igen nagy arányban sikerül felfedezni, de egyúttal mintavétel is történhet, illetve a daganatgyanús polipok a vizsgálat során eltávolíthatók.”

50 év felett ajánlott vastagbélrákszűrést végeztetni

Az 50 év feletti korosztály saját felelőssége, hogy részt vesz-e bármilyen vastagbálrákszűrésen. Egy korábbi pilot program azt mutatta, hogy a székletvér-tesztet körülbelül a háziorvosok által behívott páciensek alig fele vette igénybe, a „nem negatív” eredményt kapó résztvevők 90%-a ment el a második lépésben javasolt vastagbéltükrözésre.2 „Fontos lenne, hogy az 50 év felettiek tisztába legyenek a vastagbélrákszűrés jelentőségével. Ez a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, és a második leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon, mely több ezer ember halálát okozza minden évben. A vastagbéltükrözés 5-10 évente mindenkinek ajánlott 50 év felett, azoknak a pácienseknek pedig gyakrabban, akiknek a családjában már előfordult a betegség. A vizsgálat altatásban is elvégezhető, így nem jelent fájdalmat vagy kényelmetlenséget a pácienseknek. A pandémia után most mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy a korábban elhanyagolt szűréseket elvégeztesse. Érdemes olyan egészségügyi központot választani, ahol nemcsak a kolonoszkópiát végzik el, de végig kísérik a beteget a teljes folyamaton a laborvizsgálatoktól kezdve egészen a béltisztításig, majd aneszteziológiát is biztosítanak az altatásban végzett endoszkópos vizsgálathoz.” – emelte ki az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője.

1 https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0025.html

2 https://pea.lib.pte.hu/bitstream/handle/pea/24092/horvathne-kives-zsuzsanna-tezis-hun-2021.pdf?sequence=2&isAllowed=y