A stressztől a bőrünk is megbetegedhet


Ha ezeket tapasztaltam, lehet, hogy Téged is érint!

Pikkelysömör, akne, herpesz, ekcéma, csalánkiütés – csak néhány bőrbetegség, ami mindannyiunk életét megkeseríti. De azt talán csak kevesen tudják, hogy ezek mind olyan bőrproblémák, amelyek megjelenhetnek vagy súlyosbodhatnak a megterhelhető életeseményekben, a stressz, szorongás és depresszió hatására.Megterhelő a stressz mértéke, ha az egyéni megküzdési mechanizmusunkon túlmutat. Hogy kinek mi jelent igazán megterhelést és mi vált ki megterhelő mértékű stresszt, szorongást, vagy depressziót, az teljesen egyéni. Például gyakori kiváltók lehetnek: munkahelyi stressz, párkapcsolati nehézségek, veszteségélmények – és bizony az arra hajlamos személyeknél a megterhelt életesemények, főleg, ha krónikusan fönnállnak, előidézhetnek testi tüneteket, gyakran különféle bőrproblémákat, bőrbetegségeket is.

Stressz és érzelmileg megterhelő életesemények tünetfokozó hatásúak lehetnek
Az érzelmi megterhelés, túlzott mértékű stresszt jelent testileg-lelkileg, amelynek fizikai tüneteit okozhatnak. Kutatási adatok szerint a bőrgel élőkharmadára jellemző, hogy milyen stresszhatás közrejátszott a bőrtüneteik kiújulásában és fennmaradásában. Körükben gyakoriak a különféle szorongásos zavarok, valamint a depresszió és a testképzavar. Ezért a krónikus bőrbetegséggel élőknél a stressz hatások és pszichés faktorok óriási, ami könnyen megérthető, hiszen a bőrünk és a mentális működéseinket meghatározó idegrendszerünk magzati életkorunktól kezdődően szoros egymásra hatásban működnek egymással. Ugyanabból az ektodermális csíralemezből alakulnak ki, és ez a szoros összehuzalozottság egész életünk során fennáll. ” – árulta el Német Borbála, integratív pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, a DermaSoul alapítója.A szakember szerint a bőrbetegségek háttere igen komplex, ezért komplex kezelést is kíván meg, esetenként többféle szakma, mint például bőrgyógyász-, szakpszichológus, dietetikus, időnként belgyógyász, endokrinológus, vagy neurológus közreműködésével. A tüneti kezelés mellett a stresszcsökkentés, stresszkezelés és a stresszes élethelyzetekkel való megküzdés fejlesztése ritkán kap figyelmet a bőrproblémával élőknél.Ennek hiányában az érintettek gyakran elégedetlenek maradnak az orvosi kezelésükkel, vissza-visszatérnek nem szűnő tüneteikkel.„Igy született meg a DermaSoul pszichodermatológiai támogató program ötlete , mert úgy gondoljuk, hogy a stressz felerősödő testi tünetekkel nem élhető támogatása a stresszel való megküzdés képességének komplex fejlesztését. Kezdeményezésünk veszi, hogy a stresszhatások a bőrbetegségre hajlamos személyeknél kiválthatják a bőrtüneteket. Másrészt, bizonyos bőrbetegségek fennállása önmagában is gyakran olyan stressztényező, amely pszichés és társas megterhelődéssel jár, s növelheti az esélyét a szorongásos-, hangulat-, és tesztképzavarok fellépésének. Célunk, hogy minél több bőrgyógyászati ​​centrumban integráljuk Életminőség-felmérésünk alkalmazását, hogy egyre több segítséget kérő ember pszichoszomatikus érintettségének mértékét és kiegészítő ellátás igényét segítsen pontos. Bízunk benne, hogy ezzel is támogatni tudjuk az érintettek jóllétét és életminőségét, mind pedig dermatológus kollégáink munkáját.” – tette hozzá Német Borbála.

Megjegyezni, hogy megfelelő kezelési terv meghatározásához első körben bőrgyógyász szakorvos végzett kivizsgálásra van szükség, hiszen nem minden bőrbetegség függ össze a stresszes tényezőkkel. Ma azonban ebben is van hazai, innovatív megodások, mint az AIP Derm digitális bőrklinikája.

Már fotó alapján is tud diagnosztizálni az orvos

Ma Magyarországon az AIP Derm modern és technológiájával már van, hogy ha valamilyen bőrproblémánk van, akkor csak néhány óra alatt le a gyors, online, digitális bőrgyógyászati ​​klinikán keresztül kezeltessük. Az AIP Derm-nél mesterséges intelligencia felhasználásával dolgozó bőrgyógyász szakorvosok gyors diagnózissal és kezelési javaslatokkal, e-recepttel támogatják az odafordulót.az AIP Derm szakorovosainak és a DermaSoul pszichodermatológiai támogató program szakembereinek együttműködése komplexebbet tesz lehetővé.A két szakma együttműködésének keretében az AIP Derm többek között a DermaSoul olyan szakembereinek segítségével épített be bőrgyógyászati ​​életminőség-, valamint a stressz mértékét vizsgáló kérdőívet, ami esetleg a megterhelő stressz mértékének és a bőrprobléma okozta lelki megterhelődés azonosításában, azaz a bőrbetegséggel élőkoszomatikus jellegének első, gyors kiszűrésében és megfelelő támogatásában is. Mindketten megtaláljuk azt a másikban, amire a saját módszereinket egyelőre nem képesek. Mi, digitális bőrgyógyászati ​​klinikaként a bőrbetegségek gyors és hatékony diagnosztizálásában és gyógyításában vagyunk otthon, de a stresszhatásokat és a lélektani folyamatokat nem tudjuk sem felfedni, sem gyógyítani. A DermaSoul-nál megvan erre a tudás és a képesség is. Azért vagyunk úgy gondoljuk, hogy együtt még nem lehetünk és hatékonyunk az embereknek.  – mondta Fazekas István az AIP Medical Hungary ügyvezetője.

Több idő marad az emberre

Az egészségügy hatalmas gépzetként működik, ahol a betegeknek rengeteget kell várnia, az orvosok pedig túlterheltek. Emiatt előfordul, hogy a lélektani folyamatok és azok kezelése háttérbe szorul. Az AIP Derm -mel most először van lehetőség arra, hogy az orvosok leterheltsége csökkenjen és hatékonyságuk növekedjen, valamint a betegeknek csak néhány órát kell várni a diagnózisra a több hétig, vagy akár hónapos időről időre és a hosszadalmas sorban állás helyett. A felszabaduló időben előtérbe kerülhet az ember és a lélektani munka, amelyet a mesterséges intelligencia nem tudott kiváltani, de az egészség szempontjából olyan fontos, mint a megfelelő diagnózis és kezelési módszerek.
 A DermaSoul és az AIP Derm közösen nem csak a testet, hanem a lelket is jóan tudja gyógyítani. Nem felejtkezhetünk el arról, hogy ezek fontosak!”
 – teszi hozzá zárásképpen Fazekas István.