A nemzetközi nőnap apropóján – a nők szerepéről a tüdőbetegségben szenvedők támogatásában

3d illustration of human body lungs anatomy

A családi közösségekben a legtöbb esetben a nők azok, akik a leginkább odafigyelnek a hozzátartozóik egészségére és gondoskodnak az egészségügyi tennivalókról, legyen az a házipatika fenntartása vagy egy beteg családtag ápolása. Különösen összetett a feladatuk akkor, ha olyan családtagnak kell segítséget nyújtaniuk, aki nehezen felismerhető vagy krónikus betegségben szenved.

Ilyen betegség lehet például az ILD (Interstitial Lung Disease), ami több mint 200 betegséget foglal magába, melyek a tüdő finomszöveteiben tesznek kárt, érintve a légutakat és a léghólyagokat. Ezek meghatározóak az oxigén és szén-dioxid cseréjében, így a betegség súlyosbodása korlátozza a beteg fizikai tevékenységeit és rontja életminőségét. A korlátozott tevékenységek, az összetett tüntetek és a nehezebben felállítható diagnózis miatt a betegek számára különösen fontos, hogy lelki és gyakorlati segítséget kapjanak a környezetüktől. Ez Magyarországon azért különösen fontos, mivel egyes becslések szerint akár tízezer embert is érinthet az ILD-be tartozó valamelyik betegség1.

Az ILD leggyakoribb tünete a terheléskor tapasztalt nehézlégzés – azonban ez számos más betegségre is jellemző. A diagnózisig vezető betegút ezért hosszú és bizonytalanságokkal teli folyamat, amely során a betegnek orvosi időpontokat és szűrővizsgálatokat kell számontartania – és nem utolsósorban óriási szüksége van lelki segítségre.

Nagy szerepe van az érzelmi támogatásnak a diagnózis feldolgozásában és a betegséggel való küzdelemben is. Sok betegből stresszt és szorongást vált ki az a tény, hogy ILD-jük van, de ezzel a betegséggel együtt is sokat tehetnek saját magukért és az életkilátásaik javításáért. A gyógyszerek szedése, a gyakori orvosi vizsgálatokon való részvétel, a tünetek pontos feljegyzése, a rendszeres testmozgás – ezek elengedhetetlenek az ILD-vel való hatékony küzdelemben, ugyanakkor komoly lelki erő kell ahhoz, hogy valaki „jó beteg” legyen. Ez az erő sokszor kívülről, egy hozzátartozótól jön. A nőkre jellemző empátia és a gondoskodásban tanúsított kitartás olyan segítséget jelenthet a betegnek, amelynek köszönhetően nem érzi azt, hogy egyedül maradt a betegségével. A megértő segítség súlyos terheket vesz le a beteg válláról, és képessé teszi arra, hogy maradéktalanul betartsa a számára meghatározott terápiát és az ajánlott életmódot, és átlendüljön az esetleges lelki hullámvölgyeken.

A beteg hozzátartozóknak nyújtott gyakorlati és lelki segítség egyike azoknak a női szerepeknek, amelyek jobbá teszik mindannyiunk életét – a nemzetközi nőnapon többek között ezekért a szerepekért is kifejezi a háláját a világ.

1https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/legzoszervi_megbetegedesek/cikkek/bemutatjuk-az-ild-t-a-rejtelyes-tudobetegseget