A gazdasági növekedés egyik pillére a kiskereskedelem

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Idén áprilisban 4,4 százalékkal nőtt az üzletek forgalma, az ágazat folyamatos bővülése így már ötvennyolc hónapja tart. A kormány adócsökkentésekre és béremelésekre összpontosított gazdaságpolitikájának köszönhető, hogy a hazai kiskereskedelem a 2010-es átlaghoz képest közel 30 százalékkal jobban teljesített.

Mindhárom árucsoport esetében növekedést regisztráltak idén áprilisban. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 2,3 százalékkal, az üzemanyag-értékesítésé pedig 8,6 százalékkal bővült ebben a hónapban. Jelentős mértékű, 9,7 százalékos emelkedést mutatott a nemélelmiszer-kiskereskedelem.

A tartós fogyasztási cikkek egyre keresettebbé válása jól mutatja a lakosság anyagi helyzetének javulását. A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás eredményeként ugyanis nő a foglalkoztatottak száma és emelkednek a bérek, ami a továbbiakban is élénkítheti a magyar családok fogyasztását. A háztartások szolgáltatások iránti keresletének növekedése hasonlóképpen hozzájárulhat az üzletek forgalmának jövőbeni bővüléséhez.

Magyarország gazdaságának versenyképességét tükrözi az is, hogy a hazai kiskereskedelem 2010-hez viszonyított, 28,5 százalékos teljesítménybővülése ismét meghaladta az Európai Unióét.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .