A Budafoki Dohnányi Zenekar 25 éves jubileumi hangversenye

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

2018. április 25. (szerda), 19:30, Müpa-Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Műsor:

Rameau: Une symphonie virtuelle

Vajda János: Pièces symphoniquesDes mémoires de Mme Karnyó – ősbemutató

Beethoven: II. szimfónia

Dohnányi: Szimfonikus percek

Vezényel: Hollerung Gábor

A Budafoki Dohnányi Zenekar hivatásossá válásának negyedszázados évfordulóját ünnepli 2018-ban. A kezdetben mintegy másfél tucat főiskolásból és fiatal muzsikusból alakult együttes mára kilencvenfős szimfonikus zenekarrá, az ország egyik meghatározó együttesévé nőtte ki magát. A stílus- és műfajgazdagságáról ismert zenekar jubileumi koncertjén is változatos programot kínál a közönségnek. A Jean-Philippe Rameau operáinak szimfonikus részleteiből összeállított „képzeletbeli szimfónia”, valamint Beethoven II. szimfóniája a zenekar interpretációjában az autentikus előadásmódhoz áll közelebb. Az előadás érdekessége, hogy a rézfúvós szólamok, illetve a timpani korabeli hangszereken szólal meg.

A koncert második részében ősbemutatót hallhat a közönség: Vajda János erre az alkalomra, a zenekar számára komponált darabja csendül fel, melynek címe zenei kapcsolatot sejtet a szerző nagy sikerű, Karnyóné című operájával. A hangverseny zárásaként az együttes névadója, Dohnányi Ernő virtuóz darabját adja elő, melyet Tóth Aladár így jellemzett: “Csupa harmónia, csupa formásság és könnyedség ez a[z öt] pompás kis bagatell, ahol csintalankodik vagy szeszélyeskedik, ott is csupa dalolás; szellemessége mindig egyúttal lelkesség is, azaz olyan divertimento, mely nemcsak a szellemet szórakoztatja, de felüdíti a lelket is. Lebilincsel és felszabadít…”

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .