A 2024-es Sony World Photography Awards diák és ifjúsági versenyének fotósjelöltjeit

A mezőnyből győztesként kikerülő “Év diákfotósát” és az “Év ifjúsági fotósát” április 18-án hirdetik ki, műveik pedig a 2024-es Sony World Photography Awards kiállítás részeként lesznek megtekinthetők Londonban, a Somerset House-ban.

DIÁK ÉS IFJÚSÁGI VERSENYEK 2024

SHORTLISTEK BEJELENTÉSE

A KIÁLLÍTÁS IDŐPONTJA: 2024. ÁPRILIS 19 – 2024. MÁJUS 6. | LONDON, SOMERSET HOUSE

A DIÁK VERSENY SHORTLISTESEI

A diákok versenyének shortlistje 10 vezető felsőoktatási intézmény kiválasztott hallgatóiból áll össze. Az idei versenyre a diákok olyan 5-10 képből álló sorozatot küldhettek be, amelyek témája az “Otthon” érzetét és hangulatát eleveníti meg. A kiválasztott művek árulkodnak a fényképészek eltérő perspektíváiról, amiket egy adott helyről, közösségről, saját identitásukról és hovatartozásukról alkotnak. A képek ezen felül azokról a rejtett történetekről és eszmecserékről is lerántják a leplet, amik hatottak a diákokra gyakorlati fejlődésük során.

Az olyan időtálló értékek, mint a családi kapcsolatok és a személyes történetek számos jelölt képsorozatában kulcsszerepet játszanak. Brayan Enriquez (USA, Georgia State University, Ernest G. Welch School of Art & Design) “And Taste the Dirt Below” című sorozata például a generációkon átívelő családi történeteket vizsgálja, középpontba helyezve Enriquez szüleinek bevándorlását Mexikóból az Egyesült Államokba. Gaoge Ouchen (Kína, Communication University of Zhejiang) “The Orange Tree” című sorozatában a fotós hazatérési krónikája elevenedik meg a világjárvány idején, miután egy ideig távol volt otthonától. Kayin Luys (Belgium, LUCA School of Arts Sint Lukas, Brüsszel) “Don’t Trust Pretty Girls” című projektje szintén egyedi nézőponttal bír; ebben a képsorozatban a művész egy anyósáról készült intim portrét mutat be, fókuszban a mindennapi rituálékkal és átlagos időtöltésekkel.

A kiválasztott fotósok számára a közösség koncepciójának megragadása is fontos, így lencséiken keresztül kívánják demonstrálni, hogyan képes megtalálni egy ember az otthon érzését valamely nagyobb csoport tagjaként. Kazi Arifujjaman (Banglades, Counter Foto – a Center for Visual Arts) “Chatal Home” című munkája a közösségi életet mutatja be egy rizsfeldolgozó telepen, ahol Banglades különböző részeiről származó családok laknak és dolgoznak együtt; Makaziwe Radebe (Dél-Afrika, Michaelis School of Fine Art, University of Cape Town) “Ihubo Ikhaya” (Egy himnusz, egy otthon) című munkájában a szovetói Emdeniben töltött emlékeit idézi fel, visszagondolva a szomszédokkal, barátokkal és családdal töltött időre; Frederik Rüegger (Németország, Ostkreuzschule für Fotografie) eközben pedig a “Horses and Caravans” című képén az angol és ír utazóközösségek szokásait és hagyományait örökíti meg, a Ballinasloe és Appleby lovas vásárokon tartott éves ünnepségekre összpontosítva.

A családi kapcsolatok, a személyes történetek és a közösség koncepcióján túlmenően a kiválasztott fotósok arra is reflektáltak képeik segítségével, hogy az egyén némi önvizsgálat útján hogyan képes otthon érezni magát egy addig ridegnek gondolt helyen vagy szituációban. Yufei Ma (Kína, School of Visual Art, USA) “Intermission” című munkája a mindennapi életből kiszakító nyugalom pillanatairól elmélkedik, a napon száradó vásznakat és ruhadarabokat ábrázoló csendéleteken keresztül. Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana (Dél-Afrika, University of Pretoria) “Resting in Unfamiliar Places” című projektje saját változó viszonyát tükrözi vallása és szexualitása kapcsán, mindezt művészien megmunkált lyukkamerás önarcképeken keresztül bemutatva.

A jelöltek listáján olyan diákok projektjei is szerepelnek, amik az otthonteremtés kihívásait ábrázolják a bizonytalan körülmények nagyítóján keresztül. Gaston Zilberman (Argentína, Motivarte) “ Lake Poopó’s Disappearance: The Uru Community’s Tale of Resilience” című alkotása azt vizsgálja, hogy az éghajlatváltozás hogyan hatott az Uru közösség életmódjára és kultúrájára, amikor természeti erőforrásaik szűkössé váltak. Juan David Aguirre (Kolumbia, Universidad EAFIT) megrendítő fekete-fehér sorozata, “Nincs otthon, nincs jövő” címmel, a medellini Andokban található bérház életmódját dokumentálja, ahol hajléktalanok találnak menedékre.

A 10 kiválasztott jelölt közül ítélik oda egyiküknek a 2024-es “Év diákfotósa” címet. A szerencsés diák személyét április 18-án Londonban, a 2024-es Sony World Photography Awards ünnepségen hirdetik ki. Az összesített győztes egyetem 30 000 euró értékű Sony digitális képalkotó felszerelést kap.

Az idei diákverseny jelöltjeinek listáját Ravi Ghosh, a The British Journal of Photography helyettes szerkesztője bírálta el.

AZ IFJÚSÁGI VERSENY SHORTLISTESEI

Az ifjúsági pályázat shortlistjén tíz 19 éves vagy fiatalabb fotós munkái kaptak helyet. 2024-ben a versenyzőknek Through Your Eyes (A saját perspektívámon át) címmel kellett pályamunkákkal készülnie.

A kiválasztott munkák közül több is az élővilággal és a természettel való személyes kapcsolatot helyezte fókuszba. River Lewis-Gosch (15 éves, USA) a washingtoni North Cascades Nemzeti Park súlyos erdőtűzének első pillanatait, a tűzoltóhelikopterek érkezését örökítette meg, míg Kas Christiaens (19 év, Belgium) lenyűgöző éjszakai képe a fényszennyezést ábrázolja a belga vidéken, érzékeltetve, hogy mennyire befolyásolják az utcai lámpák az éjszakai égbolt tisztaságát. Sebastián Fernández Lorának (15 év, Spanyolország) sikerült lefényképeznie a 2023 szeptemberében Spanyolországból látható C/2023 P1 (Nishimura) üstököst, végül Daniel Murray (15 év, Egyesült Királyság) egy magányos szörföst kapott lencsevégre az üres partszakasznál, ahogy a cornwalli tengerpart táján mereng.

Olyan pályamunkák is érkeztek, amelyek az identitás és az egyéniség kérdéskörét vizsgálták. Shayna Cuenca (15 év, USA) önarcképet készített egy nyomtatott kép és teafilterek segítségével, míg Joyce Xu (18 év, Ausztrália) egy stúdióban készített elmélkedő portrét. A shortlistes fotósok munkáiban közös pont, hogy roppant kreatívan örökítették meg az őket körülvevő világot. Zy Grei Zander M. Esperanza (16 év, Fülöp-szigetek) képén egy repülő galambraj repülését örökített meg a szándékos kameramozgatási technikák segítségével, Chengchen Wang (18 év, Kína) munkáján a Yala-hegy fényárban ragyogó, hófödte csúcsai láthatók. Afiq Sharkawi (18 év, Malajzia) fotója egy kovácsmestert ábrázol a műhelyben, amint egy hagyományos fegyvert, “kerist” készít, Isaac Friend (18 év, Egyesült Királyság) pedig drámai hatást keltő fotográfiát készített sziklaalakzatokról, háttérben a felhős éggel és távoli óceáni hullámokkal.

Az Év ifjúsági fotósa díjának fő zsűrije Daniel Blochwitz, a svájci Lenzburgi Fotófesztivál kurátora. A győztes jutalma számos Sony digitális képalkotó felszerelés.

A Sony World Photography Awards 2024 diák, ifjúsági, nyílt és professzionális versenyeinek összesített győzteseit 2024. április 18-án hirdetik ki. A közelgő bejelentésekről és a győztesekről további információk a www.worldphoto.org  oldalon.

DIÁK VERSENY SHORTLISTIFJÚSÁGI VERSENY SHORTLIST
Brayan Enriquez, USAGeorgia State University, Ernest G Welch School of Art and Design, USAAfiq Sharkawi, Malajzia
Frederik Rüegger, NémetországOstkreuzschule für Fotografie, NémetországChengchen Wang, Kína 
Gaoge Ouchen, KínaCommunication University of Zhejiang, KínaDaniel Murray, Egyesült Királyság
Gaston Zilberman, ArgentínaMotivarte, ArgentínaIsaac Friend, Egyesült Királyság
Juan David Aguirre, KolumbiaUniversidad EAFIT, KolumbiaJoyce Xu, Ausztrália
Kayin Luys, BelgiumLUCA School of Arts Sint Lukas, Brussels, BelgiumKas Christiaens, Belgium
Kazi Arifujjaman, BangladesCounter Foto – a Center for Visual Arts, BangladesRiver Lewis-Gosch, USA
Makaziwe Radebe, Dél-AfrikaMichaelis School of Fine Art, University of Cape Town, Dél-AfrikaShayna Cuenca, USA
Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana, Dél-AfrikaUniversity of Pretoria, Dél-AfrikaSebastián Fernández Lora, Spanyolország
Yufei Ma, KínaSchool of Visual Arts, USAZy Grei Zander M. Esperanza, Fülöp-szigetek

A Sony World Photography Awards 2024 zsűritagjai