A Sony World Photography Awards 2024 zsűritagjai

Monica Allende egy független kurátor, művészeti vezető, tanácsadó és oktató. 2019 és 2022 között a Landskrona Foto Festival művészeti igazgatója, 2017 és 2019 között pedig a GetxoPhoto International Image Festival művészeti igazgatója volt. A Photo London 2021 során ő volt a kurátora a Peckham24 “Light” című kiállításának, a FORMAT17 International Photography Festival igazgatója, valamint tanácsadóként és kreatív producerként együttműködött a WeTransferrel. A V&A állandó gyűjteményének részeként Anton Kusters művésszel közösen kurátorkodik a Blues Skies Project nevű multidiszciplináris projektben, amelyet 2024-ben fognak kiállítanak. A projekt a 2019-es Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2019-es díjra jelölték, és 2021-ben a Les Rencontres d’Arles rendezvényen állították ki munkáját. Stratégiával és programozással kapcsolatos tanácsokat ad a CAMPO.lat nevű latin-amerikai alulról építkező digitális platformnak, valamint együttműködik a VII Foundationnel az oktatási és mentorprogramjaikban. Allende a Sunday Times Magazine fotószerkesztője volt, ahol elindította a díjnyertes Spectrum fotórovatot. A London College of Communication és a madridi EFTI vendégoktatója. Allende elkötelezett híve az új és elismert tehetségek támogatásának, számos fotográfiai díjat és művészeti rezidenciát jelöl és bírál el, valamint tagja a Photoworks és a Deutsche Börse Foundation kurátori tanácsadással foglalkozó kuratóriumának és tanácsadó testületének.

Elena Navarro a FOTOMÉXICO International Photography Festival alapítója és művészeti vezetője, amely a gondolkodás, a terjesztés és a fotográfiai alkotás platformja. Korábban a Centro de la Imagen de la Ciudad de México igazgatója volt, mielőtt 2020-ban megalapította az Espacio V nonprofit alapítványt, amelynek célja, hogy növelje a kortárs fotográfia jelenlétét a latin-amerikai emberek mindennapi életében. Pályafutása során Elena Navarro az intézmények, múzeumok, köz- és magángyűjtemények, művészek és alkotók közötti projektek révén hidakat hozott létre és erősítette meg az együttműködést a fotográfia és a képalkotás kulturális ökoszisztémájában. Az elmúlt évtizedben arra összpontosított, hogy a mexikói és latin-amerikai női művészek és alkotók munkáját láthatóvá tegye az Európával, az Egyesült Államokkal és a világ többi részével folytatott párbeszédben. Elena számos díj – többek között a Prix Pictet és az ICP Infinity Award – zsűrijében, jelölőjeként és portfólióbírálójaként is tevékenykedett, valamint kulturális igazgatója volt a 2022-ben New Yorkban megrendezett Magnum Photos 75th Anniversary Projectnek. Jelenleg a Paris Photo nagykövete Mexikóban és Latin-Amerikában.

Mutsuko Ota az IMA Magazine szerkesztőségi igazgatója. Korábban szerkesztőként dolgozott a Marie Claire-nél, valamint több nagy férfimagazinnál, köztük az Esquire-nél és a GQ-nál. Amellett, hogy szabadúszó szerkesztőként számos kiadvánnyal dolgozott együtt, számos projektbe kapcsolódott be, többek között könyv- és múzeumi katalógusok szerkesztésébe, művészeti projektekbe és filmek promóciójába. Mutsuko jelenleg az IMA Magazine szerkesztőségi igazgatója, ahol 2012-ben indította el az imaonline.com weboldalt, és fotókönyvek kiadásába kezdett az IMA Photobookson keresztül. Mutsuko emellett 2018-ban az Asama International Photo Festival kiállítási igazgatója.

Elisabeth Sherman az International Center of Photography (ICP) vezető kurátora New Yorkban, a kiállítások és gyűjtemények igazgatója. Első kiállítása az ICP-ben Muriel Hasbun: Tracing Terruño, amely 2023 szeptemberétől 2024 januárjáig látható. Korábban a Whitney Museum of American Art segédkurátoraként számos kiállítás kurátora és társkurátora volt a múzeumban, köztük a Time Management Techniques (2022), Dawoud Bey: An American Project (2019-2022), amely négy helyszínes turnén vett részt, és 2021-ben elnyerte az év fotómúzeumi kiállításának járó Lucie-díjat, a Making Knowing: Craft as Art, 1950-2019 (2019-2022), valamint a Whitneyben bemutatott Zoe Leonard: Survey című kiállítás számos más mellett. Írt kiállítási katalógusokba és művészmonográfiákba, valamint közreműködött az Artforum and Art in America folyóiratokban. Az atlantai Burnaway igazgatósági tagja.

Tanzim Wahab kurátor, kutató és előadó. Berlinben és Dakkában él. Kurátori érdeklődése a kulturális terek érzékszervi és közösségi összefonódása, a helymeghatározó gyakorlat(ok) és az alternatív művészeti oktatás körül forog. A dakkai Chobi Mela International Festival of Photography fesztiváligazgatója, valamint a berlini Spore Initiative kurátora és közösségi facilitátora. 2016 és 2021 között a Bengal Foundation vezető kurátoraként számos kurátori kutatási projektet és kiállítást vezetett Dél-Ázsiában. Wahab Munem Wasiffal publikálta a Kamra két kiadását – egy átfogó bengáli nyelvű kiadványt, amely a fotótörténet és a fotóelméletek gondolatait és vitáit helyezi előtérbe. Jelenleg társszerkesztője a “Primary Documents” South Asia- A MoMA kiadványának a régiókon átívelő művészettörténetről. Wahab 2013 és 2015 között a Pathshala South Asian Media Institute igazgatóhelyettese volt, jelenleg az intézet kurátora és előadója. Nemrégiben a németországi Biennale für aktuelle Fotografie 2024 társ-kurátorává nevezték ki.

Daniel Blochwitz fotószakértő, kurátorként, szerzőként, előadóként és tanácsadóként dolgozik. A Floridai Egyetemen szerzett mesterdiplomát fotográfiából 2003-ban. Ezt követően részt vett a New York-i Whitney Museum posztgraduális független tanulmányi programjában. Több mint egy évtizeden át New York-i és zürichi galériákban dolgozott, mielőtt a kurátori munka felé fordult. Számos nagy visszhangot kiváltó egyéni és csoportos kiállítást valósított meg múzeumokban, galériákban, fesztiválokon és kültéri helyszíneket, a photo basel művészeti vezetője lett (2018-2019), jelenleg pedig a Fotofestival Lenzburg kurátora. Sokat tanított és írt a fotográfiáról és a vizuális műveltségről. Zürichben, Svájcban él és dolgozik.

Ravi Ghosh a British Journal of Photography helyettes szerkesztője. Korábban az Elephant magazin szerkesztője volt, és a Financial Times Life & Arts mellékletén dolgozott. Művészetről és kultúráról ír többek között a The Guardian, a Prospect, a Tribune, az i-D, a Bandcamp és a Royal Academy Magazine számára. Emellett Tony Mak és a Portrait of Humanity számára írt fotókönyv-bemutatókat, valamint előadásokat tartott és portfóliókat bírált az LCC, a Fotografia Europea és a PhotoIreland rendezvényeken.

KÉPEK ALKOTÓI

FELÜLRŐL BALRÓL JOBBRA:

© Angela Perez, United States, entry, Open Competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2024

© Azim Khan Ronnie, Bangladesh, entry, Open Competition, Travel, Sony World Photography Awards 2024

© Andrew Quinn, United Kingdom, entry, Open Competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2024

© Richard Li, United States, entry, Open Competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2024

© Ashish Patel, India, entry, Open Competition, Motion, Sony World Photography Awards 2024

© Md Abdul Musabbir Chowdhury, Bangladesh, entry, Open Competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2024

© David Bladen, Australia, entry, Open Competition, Natural World _ Wildlife, Sony World Photography Awards 2024

© Leigh Williams, Australia, entry, Open Competition, Architecture, Sony World Photography Awards 2024

© Denisa Berglova, Czech Republic, entry, Open Competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2024

© Yasser Mobarak, Egypt, entry, Open Competition, Travel, Sony World Photography Awards 2024

© Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz, Spain, entry, Open Competition, Motion, Sony World Photography Awards 2024