#magvetőakönyvhéten

Könyvbemutatók és dedikálások

Már a héten elkezdődik a könyvünnep: a következő napokban mutatjuk be a könyvheti újdonságokat, amelyek a jövő héten ott lesznek a kiadó pavilonjában a 95. Ünnepi Könyvhéten.

Kérődző Kronosz című kötetben Nádas Péter-, Krasznahorkai László- vagy Tompa Andrea-mondatok olvashatók, amelyeket nem Nádas, Krasznahorkai vagy Tompa Andrea írt le, hanem Szvoren Edina. Új könyvének pastiche-aiban az ismert írói stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből, hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit. Június 5-én 17 órakor a könyvben megidézett Tompa Andrea beszélget Szvoren Edinával a Magvető Caféban (1074 Budapest, Dohány utca 13.), közreműködik a könyvben szintén „szereplő” Bognár Péter.


Darvasi László három generáción átívelő elbeszélése gazdag és magával ragadó látomás a 20. századról. A monumentális nagyregény 1908-tól 1957-ig vezet végig a magyar történelmen. Zsidók, magyarok, szegények, gazdagok, okosok és bolondok a szereplők, illetve föltűnnek a régről ismert könnymutatványosok is. A Neandervölgyiekről kérdezi Darvasi Lászlót Sz. Bíró Zoltán június 6-án 18 órakor a CEU rendezvénytermében (1051 Budapest, Nádor u. 15.). A regényből Nagy-Kálózy Eszter olvas fel részleteket.


Takács Zsuzsa és Wirth Imre, a Petőfi Irodalmi Múzeum Médiatárának muzeológusa 2019–2023 között folytatott beszélgetéseiből született az Átkelés a Szuezi-csatornán című könyv. Az olvasó végigkövetheti a költő életútját, s kötetről kötetre haladva bepillantást nyer a művek keletkezéstörténetébe, a szövegvilág alakulásának szellemi-életrajzi hátterébe. A szövegközpontú visszaemlékezésekről, élet és mű kapcsolatáról is szó esik június 11-én 17 órakor a Magvető Caféban (1074 Budapest, Dohány utca 13.), ahol Szegő János lesz Takács Zsuzsa és Wirth Imre beszélgetőtársa.


Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön szökünk fel szobákba. A kötet versei költő-elődöket idéznek meg vagy feltörő emlékeket próbálnak megszelídíteni. Az összegzés, a számvetés mindig lehetetlen, hiszen útközben vagyunk. Nádasdy Ádámot Turi Tímea faggatja a Billeg a csónak verseiről június 12-én 18 órakor a Puskin Moziban (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18.). A kötetből Fekete Ernő olvas fel. A könyvbemutatóra a Puskin Mozi pénztárában és honlapján vásárolhatók jegyek.


Idén sem törjük meg a hagyományt: újdonságainkat a Radnóti Miklós Színházban (1065 Budapest, Nagymező u. 11.) mutatjuk be a könyvheti Magvető-esten. Június 14-én 19 órakor Bálint András és Szegő János Darvasi Lászlóval, Krusovszky Dénessel, Nádasdy Ádámmal, Szabó T. Annával, Szvoren Edinával, Takács Zsuzsával és Wirth Imrével beszélget. A könyvekből Lovas Rozi és Porogi Ádám olvas fel részleteket, zenél Dés András. Jegyeket a Radnóti Színház oldalán lehet vásárolni az estre.

Június 13. és 16. között a Vörösmarty téren dedikálnak a Magvető szerzői.

Várunk mindenkit a könyvbemutatókon és a Vörösmarty téren a 27. pavilonnál!