2020 a természet éve volt a VM életében

KÉPGALÉRIA: https://www.facebook.com/miazablogger/posts/848244582384362

A pandémia elszabadulása, majd radikális térhódítása alaposan próbára tette s teszi Földünk minden lakóját. Az ember létezése a természetben előidéz romboló, egyszersmind építő folyamatokat is. A világban tomboló természeti katasztrófák végre óriási erővel irányították erre a figyelmet. A 2020-as év minden eddiginél erősebben mutatta meg, mekkora szerepe van az embernek a Föld és annak lakóinak túlélésében. A Varázslatos Magyarország csapata mindezt saját tevékenységein keresztül érezte leginkább. A természethez kapcsolódó témáink iránt óriási érdeklődés mutatkozott az elmúlt évben, így a VM igencsak aktív időszakot tudhat maga mögött.

Tekintsék meg A Varázslatos Magyarország világa című összegfoglaló videónkat, és olvassák el, hogyan telt számunkra ez az év:

A természetfotósok a tíz éve működő fotópályázatra a mostani évad folyamán eddig több mint 4.000 képet töltöttek fel, és a pályázók száma hónapról hónapra nő. A pályázati év lassan lezárul, s a havi nyerteseken túl, az új évben kiderül, kik lettek 2020 legsikeresebb és legelszántabb természetfotósai.

Az idén online megtartott VMX. díjátadónkat több mint 25.000-en tekintették meg. A később személyesen is látogatható, 130 fotóból álló, egyedi installációkon bemutatott kiállítási anyagot három helyszínen (Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Gödöllői Királyi Kastély – Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál és Filmszemle, Magyar Természettudományi Múzeum) csaknem 16.000 érdeklődő csodálta meg.

A neves előadók, Puskás Péter, Lábas Viki, Trokán Nóra és Buzás Bence által felénekelt Csak egy pillanat című dalunkat, több mint félmillióan hallgatták meg eddig a legnagyobb online zenei csatornán, illetve a magyar rádiók is folyamatosan játsszák.

A VM nagy dobása, egyben régi vágya volt egy nyomtatott magazin elkészítése, s A Varázslatos Magyarország fotós és természetvédelmi magazin megjelenésével ez végre meg is valósult. A kiadvány egyedi sajtótermékként foglalkozik a természet világának széles jeleségeivel a Természetvédelem, Természettudomány, Természetfotózás és Kitekintő (pszichológia, kultúrtörténet, ökológia) rovataiban. A negyedévente megjelenő, karbonsemleges gyártással előállított, prémium minőségű lap kizárólag szakmailag elismert szerzők tollából származó cikkeket, valamint a természetfotók legjavát tartalmazza. Cikkíróink között tudhatjuk többek között a Magyar Nemzeti Parkok tíz igazgatóságát, az Ökológiai Kutatóközpontot, a WWF Magyarországot, az ELTE PPK Ember–Környezet Tranzakció Intézetét, valamint az ország legjobb természetfotósai közül Máté Bencét, Potyó Imrét és Daróczi Csabát is. A magazinnak köszönhetően idén 12.000 háztartásba jutottak el nemzeti parkjaink élővilágának és a természettudomány híreinek hiteles összefoglalói. A magazin kapható online, és a boltokban is.

A VM természetvédelmi tevékenységeit illetően a sornak ezzel még nincs vége. Két éve indítottuk útjára Ma egy fészek, holnap az óceán! nevű természetvédelmi akció-sorozatunkat, melynek keretében önkéntes csapatainkkal körbejárjuk az ország nemzeti parkjait, és olyan tevékenységeket végzünk, melyekkel segítjük a helyi élővilág egyensúlyát és a természetvédelmi őrök munkáját. Az idei év végére eljutottunk az összes nemzeti parkba, eseményeink során pedig mintegy 200 fő önkéntesünk segédkezett a természet egészsége helyreállításának reményében. Jövőre, továbbra is szoros együttműködésben a Magyar Nemzeti Parkokkal, ismét nyakunkba vesszük az országot.

A Varázslatos Magyarország közkedveltségének, szerethetőségének és egyre szélesebb körű ismertségének titka abban rejlik, hogy olyan világot mutat meg, melyben ember és természet egymással összhangban él, és kéz a kézben jár. Ez a VM világa.