10 tévhit a másnaposságról, amit ne higgy el

Férfiakra és nőkre ugyanúgy hat az alkohol, a minőségi italok nem okoznak másnaposságot, vagy a bor a legelegánsabb választás? 10 tévhit a másnaposságról, mely „beitta” magát a köztudatba.

Voltál már kegyetlenül másnapos? Átkoztad azt a percet, mikor inni kezdtél előző este? Tudtad, hogy rengeteg tévhit kering a másnaposságról? Ezt a cikket feltétlenül olvasd végig, mert alapos meglepetésekben lesz majd részed.

1. Másnaposnak lenni nem nagy dolog

Ez az egyik legnagyobb tévhit. Persze nem kívánunk álszentnek feltűnni, nem szeretnénk megmondani, ki mennyit igyon, vagy, hogy másnaposnak lenni mindig csúnya, és rossz dolog. Azt azonban fontos leszögezni, hogy a nagy ivászatok utáni másnaposság káros a szervezetünkre.

Tanulmányok bizonyítják, hogy egy nagyon görbe este után az idegrendszerünk kimutatható mértékben károsodik. A kibírhatatlan fejfájást részben ezért érezzük. A hányinger, és a szédülés sem éppen kellemes mellékhatásai szervezetünk romokból való föleszmélésének.

2. Nők és férfiak egyformán másnaposak

Ha úgy tudtad, hogy az alkohol és a másnaposság nem válogat, akkor ki kell, hogy ábrándítsunk. A nőkre nagyobb hatással van az alkohol, ezért ők hamarabb és nagyobb mértékben lesznek mindig is képesek másnaposnak lenni.

Ez azért van, mert a nők szervezetében valamivel nagyobb a vízmennyiség aránya a vérben, ami segíti az alkohol terjedését a szervezetben, növeli a véralkohol szintet.

3. Csak az lesz másnapos, aki sokat iszik

Ha abban a hitben élsz, hogy pár feles után még biztosan nem lehetsz másnapos, akkor tévedsz. A szervezetedtől függ, hogy mennyire hamar rúgsz be, és leszel másnapos. Van, mikor elég néhány feles, és megtörténik a macskajaj.

Ugyanez visszafelé is igaz. Azok, akik rengeteg italt fogyasztanak az este során, de ügyelnek arra, hogy egy-egy pohár vizet, üdítőt, vagy sós-cukros ropogtatnivalót is elfogyasszanak mellé, azok nagy mennyiség után is boldogan ébrednek másnap.

4. A bor a legelegánsabb választás

Sokan gondolják úgy, hogy a bor a legelegánsabb választás, ha már inni kell. Hiszen a borból sokat meg lehet inni, és mivel úgyis vécére kell utána mennünk, hamar keresztülhalad rajtunk, és nem leszünk másnaposak.

A valóság azonban az, hogy a bor az egyik legrosszabb választás. Másnap komoly fejfájást képes okozni, akárcsak a viszki, és egyéb komolyabb szeszes italok. Ha jól akarunk járni, igyunk sört, tiszta likőröket, vodkát, vagy gint.

5. „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör.”

Talán ez a valaha volt leghíresebb tévhit az italozásról, és a hozzá fűződő másnaposságról. Ez az elmélet azért sem igaz, mert nem az italok sorrendjétől, hanem az alkoholtartalmától függ az ittasságod állapota.

Szóval, ha alapból sokat iszol – és sokfélét -, több mint valószínű, hogy meg fog ártani, mindegy hogy mi volt a poharadban és mikor.

6. Inni kell másnap is

Gyakori és felelőtlen tévhit, miszerint a másnaposságot úgy tudod legyőzni, ha lassan szoktatod hozzá a szervezeted a józansághoz. Ilyenkor reggelente felkelés után szoktak még egy-két felest javasolni.

A valóság ezzel szemben az, hogy ezzel csak tovább késlelteted a szervezeted talpra állását. Olyan ez, mikor a focizásban lesántult csatárt másnap újra csatasorba állítod. Ennek csak csetlés-botlás lesz a vége.

7. Fokozza a szexuális izgalmakat

Az tény, és való, hogy az alkohol – ha csak egy csipetnyit fogyasztasz belőle – meg tudja fűszerezni az együttlétek minőségét. Egy kis vadságot csempész a dolgokba, egyesek jobban oldódnak, és kifejezetten jó hatással van rájuk az alkohol, de vigyázz!

Ha túlzásba viszitek, a fiúknál a bódult állapot miatt merevedési zavarok léphetnek fel, de a nők is sokkal nehezebben élnek át orgazmust, ha túlságosan be vannak csípve.

8. Az alkohol jó diéta

Sokaktól lehet hallani, hogy az alkohol jó diéta. Inkább igyunk, minthogy együnk, és senki sem látott még kövér alkoholistát, nem igaz? Ráadásul másnaposan nem kívánja az ember úgy az ételt, mint azelőtt.

Meglepődnél, ha tudnád, de léteznek kövér alkoholisták. Sokan nem azért soványak, mert nem esznek, hanem mert minden pénzüket – még az ételre szánt pénzt is – ivásra költik.

Ráadásul egyes italok cukortartalma éppen hogy meghozza az étvágyadat. A likőrök és a koktélok expressz tempóban csökkentik a vércukorszintet, ezzel meghozzák a kedvedet az evéshez.

9. A kávés orvosság

Gyakran hallani, hogy kávét kell inni másnap, és az hamar helyre teszi a gyomrunkat és a szervezetünket. Azonban éppen ellenkezőleg. A kávé fogyasztása alapvetően még jobban dehidratálja szervezetünket, így a másnapot csak még rosszabbá tesszük vele.

Sokkal jobban járunk, ha kávé helyett vizet, vagy különleges, vitalizáló sportitalokat iszunk, így biztosan kiheverjük állapotunkat.

10. Alkohollal nyugodtabban alszol

Sokan hiszik azt, hogy ha sokat isznak, akkor álomba részegednek, és könnyebb elaludni. Amikor ez nem sikerül, növelik az adagot, újra és újra, míg ki nem alakul egyeseknél az alkoholizmus.

A valóságban az alkohol éppen ellenkezőleg hat. Bár tény, hogy van egyfajta álmosító hatása, ami függ az ital fajtájától, de ez a hatás pusztán rövid ideig tart, aztán azon kapjuk magunkat, hogy képtelenek vagyunk elaludni.

+1 A minőségi italoktól nem leszel másnapos

A minőségi italok kevésbé okoznak másnapot. Ez részben igaz is lehetne, mert a nem minőségi alapanyagokból készült nedűk több mesterséges anyagot tartalmaznak, ami fokozhatja a másnaposság kellemetlen érzetét, azonban a helyzet az, hogy egy üveg Dom Perignontól is úgy be lehet rúgni, mint az albán szamár, és másnap fejfájós macskajajra ébredni.

 

mensworld.hu