10 táplálkozási tipp a pitvarfibrilláció megelőzésére és tüneteinek enyhítésére

Selection of healthy food on rustic wood background

– november 15-21. a Pitvarfibrilláció tudatosság hete –

  • Az pitvarfibrilláció az aritmia (szívritmuszavar) leggyakoribb típusa, és a stroke egyik fő kockázati tényezője
  • Bármilyen korban előfordulhat, de az idősödéssel egyre gyakoribb. A 65 év feletti korosztályban az emberek körülbelül 10%-át érinti.i
  • A szívbarát diéta segíthet csökkenteni a pitvarfibrilláció kockázatát, betegség esetén pedig enyhíteni a tüneteket.

lete során mindenkivel előfordul, hogy a szíve alkalmanként túl lassan, túl gyorsan vagy szabálytalanul ver, ami egyes esetekben normális lehet. A szívritmuszavar kezelésére akkor van szükség, ha panaszokat okoz. Leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, amely során a szív pitvarai szabálytalanul húzódnak össze és nincsenek szinkronban a szív kamráival. Ez figyelemfelkeltő probléma, és megfelelő kezelés hiányában vérrögképződéshez vezethet, amely az olyan szövődmények mellett, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés körülbelül ötszörösére növeli az ischaemiás stroke kockázatát.i Az aritmiának ez a fajtája a népesség 1-2%-át érinti, amely Magyarországon mintegy 200,000 embert jelent.ii Az életkor előrehaladtával azonban előfordulása egyre gyakoribb, 65 éves kor felett pedig már minden 10. ember esetében előfordul.

A pitvarfibrilláció kezelésére és szövődményeinek megelőzésére számos megoldás létezik. A szív normális ütemét helyreállító terápiás készítmények és műtéti beavatkozások, illetve a vérrögképződés kockázatának csökkentésére alkalmazott véralvadásgátló gyógyszerek mellett egyre több az étrend és a pitvarfibrilláció >>>