Vörös önéletrajza

Megjelent a kortárs angolszász kultúra meghatározó alkotása, Anne Carson verses regénye, a Vörös önéletrajza

Anne Carson: Vörös önéletrajza

Fordította: Fenyvesi Orsolya

Anne Carson (1950) költő, kritikus, esszéista, műfordító, a klasszika-filológia professzora. A kritikusok és az olvasók egyaránt a legnagyobb hatású angol nyelvű kortárs költők között tartják számon.
Vörös önéletrajza a legismertebb műve, egy laza szerkezetű verses regény, mely sok szállal kötődik a görög mitológiához, azon belül is Gérüón és Héraklész történetéhez. A verses regény főhőse egy Gérüón nevű fiú, aki, legalábbis metaforikusan, azonos a mitológiai szörnnyel, Gérüónnal. A bátyja által molesztált fiú, akit gyenge akaratú anyja képtelen megvédelmezni, a fotózásban keres magának vigaszt, illetve a szerelemben, amit egy Héraklész nevű fiatalember iránt érez. Ám Héraklész akkor hagyja el a fiút, amikor az a leginkább rajong érte. Évekkel később Argetínában újra találkoznak, s ekkor kialakul Héraklész, Gérüón és Héraklész új szerelme, Ankash között egy szerelmi háromszög.
A kortárs angolszász kultúra meghatározó alkotása végre magyarul is olvasható a Versum online-nal való szakmai együttműködés keretében.

“Carson olyan nyelvet használ, amiért minden költő gyilkolna: érzéki és vicces, szívbe markoló, muzikális és gyengéd, ragyogóan világos.”
(The New York Times)

Megrendelés
Megjelenés: 2017. november 28.
Oldalszám: 160 oldal
Méret: 123 x 170 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 2999 Ft
ISBN: 978 963 14 3517 7

 

 

Anne Carson

(1950, Toronto) költő, klasszika-filológus.

Szapphó és Euripidész angol fordítója. A legnagyobb hatású angol nyelvű kortárs költők egyike.
Bár szívesen beszél a műveiről és tart előadásokat, a saját életéről szándékosan szűkszavú.
Anne Carson 15 évesen egy bevásárlóközpontban talált egy Szapphó-kötetet: ennek és középiskolai tanárának hatására fordult az ókori görög irodalom felé.
Carson komoly tudományos karriere és költői életműve párhuzamosan, egymásra utalva bontakozott ki.

Fotó © Peter Smith 

A Magvető Kiadónál megjelent műve

Vörös önéletrajza (2017)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .