Vonzó maradt-e Budapest belvárosa a befektetőknek a regionális piacon?


A világjárvány és az azt követő gazdasági válság nagyobb hatással volt a belvárosi ingatlanpiacra, mint az utóbbi időszak válságai. Ennek ellenére kijelenthetjük, hogy a belvárosi ingatlanpiac továbbra is versenyképes befektetési alternatíva a befektetők számára. Az utóbbi másfél évben a tranzakciók számának csökkenése ellenére az ingatlanok megtartották értéküket –
derül ki a Central Home legfrissebb elemzéséből.

Budapest mindig is vonzó ingatlanbefektetési célpont volt a külföldi befektetők számára. A pandémia és az ezzel járó utazási és egyéb korlátozások viszont értelemszerűen komoly hatással voltak erre a szegmensre is.

A Central Home, mint a Belvárosra szakosodott franchise hálózat számára érdekes téma és kérdés, hogy a 2020-as pandémia kitörése milyen hatással van a saját területére, vajon mennyire maradt vonzó a külföldi befektetők számára Budapest a régió többi fővárosához képest.

Az vitathatatlan, hogy a nemzetközi utazások hiába egyszerűsödtek az elmúlt hónapokban, még mindig elég körülményes útra kelni, és ez sokakat el is tántoríthat, legyen szó befektetési, vagy pihenési célzatú utazásról” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – „Az utóbbi fél év tendenciája alapján azt figyeltük meg, hogy ebben az időszakban is érkeznek külföldi befektetők a belvárosba, ám a számuk az előző évek volumenéhez képest csekély.”

A szakértő szerint a leginkább preferált és keresett terület jelenleg az V. kerület és az Andrássy út környéke, érdekesség viszont, hogy a bulinegyed abszolút nem vonzza a befektetőket jelenleg. Az átlagos, külföldi befektetői keresés most leginkább a 2 hálószobás, utcai, emeleti, jó elhelyezkedésű, szép épületben található, felújított vagy felújítandó ingatlanokat célozza.

Érdekes tapasztalás, hogy jelenleg a legtöbb külföldről Budapestre érkező befektető, akikkel találkozunk, valamilyen kötődéssel rendelkeznek Magyarországhoz” – folytatja a szakértő. –„Amerikaiak, svájciak lépnek be most a piacra, 56-os magyarok leszármazottjai térnek vissza befektetési célokkal, vagy olyan, jelenleg még külföldön dolgozók, akik megtalálták a megfelelő befektetést, amely nem más, mint egy budapesti, belvárosi ingatlan.”

A nagy kérdés az, hogy a külföldi befektetők számára a többi környező ország vajon vonzó maradt-e? Erre a kérdésre minden bizonnyal csak akkor lesz válasz, ha a világ megtanul a koronavírussal élni, a légterek teljes mértékben megnyílnak, az utazási szabadság visszatér. Persze más tényezők is befolyásolhatják ezt: a Közel-Keleten uralkodó jelenlegi sajnálatos helyzet is újabb bizonytalanságot szül, hiszen a bevándorlás témája mindenki számára fontos kérdés Európa-szerte.

Úgy láttuk és azt tapasztaltuk, 2019-ben az a befektetői csoport, akik preferálták Budapest belvárosát, sok esetben emelték ki a fővárosban tapasztalható biztonságot, mint döntő elköteleződési faktort” – említi Ben-Ezra Orran. -„Nagy valószínűséggel ez a téma a későbbiek során is fontos szempont lesz sok hazánkba érkező ingatlanbefektető számára. Mindezek mellett úgy tűnik, hogy a magyarországi Covid-hullámok utáni kilábalási folyamatok és a prezentált számok az elvárások szerint alakulnak. Emiatt nagy valószínűséggel a gazdasági folyamatok is erősítik majd azt a szándékot az emberekben, hogy Budapesten, és ingatlanba fektessenek be.”

A legfontosabb pedig, ami a Belváros mellett szól, hogy még a járvány során érezhetően alacsony kereslet mellett is meg tudták tartani az ingatlanok az árszínvonalukat. Az alacsony kereslet főleg a többi kerülethez képest viszonyítva volt érezhető, hiszen a CSOK és minden más támogatási forma azokat a területeket pörgetik leginkább, amelyek távol esnek a belváros forgatagától. Ebből következik, hogy amennyiben a vírus után visszaáll az élet, nagy kereslethullám fog érkezni külföld irányából a belvárosi ingatlanok iránt, amiből jelentős áremelkedés várható. Ez a kilábalás egy hosszabb folyamat lehet, eltelhet akár két év is, hiszen a vírus viselkedését, jövőbeli mutációit és egyéb kimeneteleit nem ismerjük – így összegzi a helyzetet elemzésében a belvárosi ingatlanok specialistája.