Visszaesett az ingatlanforgalom az észak-pesti agglomerációban

    – Jelentősen, a fővárosinál nagyobb mértékben esett vissza az ingatlanforgalom a pesti oldal északi vonzáskörzetében, Dunakeszin és környékén – közölt az MTI-vel hétfőn a Balla Ingatlan.

    A közvetítő cég részben a csökkenő érdeklődéssel magyarázza a gyenge forgalmat, a vevőknek ugyanis a több utazás miatt kevésbé vonzó Budapesten kívül lakni, a külföldiek pedig eddig sem akartak a főváros körüli településeken élni. A befektetők ugyancsak elkerülik az agglomerációt, mostanában a magasabb hozamokat ígérő állampapírokba fektetnek – tették hozzá.


    A hitelkamatok szintén befolyásolják a vásárlói érdeklődést, sokan emiatt halasztják el az ingatlanvásárlást. Az állami támogatások visszafogása főképp a drágább kínálatot érinti, bár az eddig bejelentett változások később éreztetik majd hatásukat, a lejártuk előtt némiképp még élénkíthetik is a forgalmat – írták.  


    A közlemény szerint az árazás is közrejátszik a forgalomcsökkenésben, ugyanis a budapesti eladók sokkal inkább hajlandók olcsóbban értékesíteni ingatlanjukat. A Balla Ingatlan ennek ellenére az észak-pesti térségben is számít árcsökkenésre, hiszen most még akár fél év is eltelik, mire létrejön az adásvétel. A tulajdonosok akkor várhatnak kedvező fordulatot, ha csökkenni kezd az állampapírok kamata, mert így a befektetők is egyre nagyobb arányban térnek majd vissza az ingatlanpiacra.