Vezető gyógyszergyárat tesznek fenntarthatóbbá

A Teva magyarországi üzemében a Honeywell „Energy as a Service” megoldását használják az érzékelő- és elemzésalapú energiagazdálkodás bevezetésére

A Honeywell (NASDAQ: HON) bejelentette, hogy együttműködésre lép a Teva Pharmaceutical Industries Ltd. vállalattal (NYSE és TASE: TEVA). Az együttműködés célja, hogy csökkentsék az energiafogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást a vezető generikus gyógyszergyártó debreceni üzemében.

A Teva a Honeywell „Energy as a Service” (EaaS) modelljét alkalmazza majd, amely lehetővé teszi, hogy nagyobb befektetés nélkül hajtson végre energiahatékonysági fejlesztéseket. Az erőfeszítések támogatják a Teva környezetvédelmi, társadalmi és kormányzati céljainak megvalósítását, és minimalizálják a környezetre gyakorolt káros hatását.

Az EaaS-szerződés keretében a Honeywell hároméves alapszintű energiahatékonysági értéket állít fel a debreceni létesítményre vonatkozóan, és meghatározza, hogy mely épületelemek felelősek a telephely energiafogyasztásáért. Olyan kész megoldások segítségével, mint a Honeywell Forge Sustainability+ for Buildings | Carbon and Energy Management, valamint különböző almérők, a Honeywell eszközszinten lehetővé teszi az energiafelhasználási adatok folyamatos gyűjtését. Ezen adatok felhasználásával a Honeywell és a Teva olyan tervet dolgozhat ki, amely segít csökkenteni az energiafelhasználást, miközben fenntartja az ideális felhasználói élményt.

„A szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése nem csupán kötelezettség, hanem felelősség is” – mondta Gary Baker, a Teva Active Pharmaceutical Ingredients magyarországi vezérigazgatója. „A környezeti fenntarthatóság kiemelt helyet foglal el a prioritásaink között. A nemrégiben közzétett 2022-es ESG Progress Report bemutatja stratégiai megközelítésünket és kiemelt témáinkat, többek között a környezeti lábnyomunk csökkentésére vonatkozó törekvéseinket. Az 1. és 2. területbe tartozó üvegházhatású gázkibocsátásunkat abszolút értékben 24%-kal csökkentettük (2019-hez képest), amellyel megelőztük a 2025-ös ütemtervünket (25%-os csökkentés). A 3. területbe tartozó abszolút üvegházhatású gázkibocsátásunkat pedig 12%-kal sikerült csökkentenünk (2020-hoz képest). Ez az együttműködés tovább segíti a környezetvédelemre irányuló erőfeszítéseinket.”

A jobb energiagazdálkodás kiépítésének mihamarabbi elindítása kiemelkedően fontos. A kereskedelmi épületek és az építőipar 2011-ben a globális energia- és folyamatalapú szén-dioxid-kibocsátás 37%-áért, valamint a globális energiaszükséglet több mint 34%-áért volt felelős.

„Hiába prioritás a fenntarthatóság, a költségvonzat gyakran válik befolyásoló tényezővé. Az EaaS-modell használatával a vállalatoknak most lehetőségük nyílik arra, hogy jelentős energiakorszerűsítéseket hajtsanak végre számottevő tőkebefektetés nélkül, ami azt jelenti, hogy más prioritásaikat tarthatják szem előtt a beruházásoknál, miközben csökkentik épületeik környezeti hatását” – mondta Evangelos Alepochoritis, a Honeywell európai energia- és fenntarthatósági vezetője. „Az olyan nagy multinacionális vállalatok vezetői, mint a Teva, felismerik, hogy a fenntarthatóság ma már kulcsfontosságú a sikerükhöz – és hogy a tulajdonukban lévő vagy bérelt épületek energiahatékonysága stratégiailag és üzletileg is prioritás, valamint környezetvédelmi szempontból is elengedhetetlen.”

A Honeywell EaaS-alapú megközelítése különböző fejlesztéseken keresztül, az épületek teljes területén segíthet az ügyfeleknek fenntarthatósági céljaik elérésében. A Honeywell emellett létrehozta harmadik féltől származó megoldások és kiegészítő szolgáltatások ökoszisztémáját is, hogy ezzel is tovább segítse az ügyfeleket az épületek energiafogyasztásának csökkentésében.