Versenytársa akad a kinder tojásnak ?

4-5 ezer forint körül alakul a húsvéti vásárlói kosár játékokból a Formatex szerint

A Játéksziget üzlethálózatot tulajdonló Formatex közel 1000 fő bevonásával készült felmérése szerint a gyermekek korosztálytól függetlenül akár ünnepi alkalomkor, akár hétköznap jobban kedvelik a meglepetés ajándékokat az általuk választott ajándékoknál a válaszadó szülők szerint. A húsvét a karácsony utáni legkiemelkedőbb ünnep a játék ajándékok tekintetében, a 2017-es 4,4 milliárd forintos éves forgalom 15 százaléka esett a húsvét előtti időszakra. A Játéksziget bolthálózatban a húsvéti vásárlói kosárérték 2018-ban 4- 5 ezer forint körül alakul, a webshopon pedig átlagosan 9000 forintért vásárolnak.

Idén 15-20 százalékkal várunk több forgalmat a húsvéti időszakban a tavalyihoz képest nagykereskedelmi szinten, a Játéksziget üzleteinkben pedig 8% növekményre számítunk 2017 húsvéti időszakához képest”– mondta el Borhi János, a Formatex ügyvezetője. „Többféle, meglepetést tartalmazó, gyűjthető játékot is bevezetünk idén húsvétkor, amelyek a kinder tojáshoz hasonlóan egy-egy golyóba, vagy nyalóka formába rejtett figurát tartalmaznak, de egyéb funkciójuk is izgalmas. A Smashers például a meglepetésen kívül a sportkártyákból ismert cserélgethetőség örömét is megadja a gyerekeknek, a Pikmi Pops pedig apró illatos plüssökkel és egyéb különleges meglepetésekkel lányokat céloz meg. Az idei játékvásárok legnagyobb újdonsága az, hogy az alakváltó intelligens gyurmák mellett megjelentek a vizet zselés, nyúlós masszává alakító porok, mint a Gelli Baff, vagy a Slime Baff, a vicces húsvéti locsolkodók, vagy a kísérletező kedvű gyerekek legnagyobb örömére” – tette hozzá Borhi János.

Az óvodásoknak a rendrakásért és az egyedül öltözésért jár jutalom

A kis, 500 – 800 forint értékű meglepetés ajándékok a húsvéton kívül tipikusan jutalmazó, motiváló funkciót tölthetnek be, ezért a Formatex online kérdőívvel mérte fel a jutalmazás okait. Az apró jutalomnak számító ajándékok kategóriája jelenleg a forgalom 7 százalékára rúg, ezért is volt a Formatex kíváncsi a jutalmazás okaira. A megkérdezett szülők óvodás gyerekeiket leginkább rendrakásért, elpakolásért, másodsorban egyedül öltözésért, harmad sorban pedig azért szokták jutalmazni, ha szépen esznek. A szülők 17%-a állítása szerint nem ad jutalmat gyermekének, közel ennyien értékelik jutalommal azt, ha gyermekük önállóan fogat mos, vagy szépen beszél a családtagokkal, vagy szépen játszik. A szülők 42%-a előre megbeszéli a gyerekével, hogy bizonyos feladat teljesítéséért mit fog adni, 29 % szerint gyermekének nincs szüksége motiváló ajándékra, anélkül is megcsinálja a kis ovis a dolgát és ugyanennyien vannak, akik csak a feladat teljesítése után tudatják a kicsikkel, hogy milyen meglepetés üti a markukat. A napi rutin feladatok elvégzéséért még az óvodás korú gyerekek 38,8%-a sem kap jutalmat, aki kap, az jellemzően 500 forint alatti értékben, 17 százalékuk pedig 1000 forint alatt.

Az alsósokat jó tanulmányi eredményeikért jutalmazzák

Ahogy nőnek a gyerekek úgy az elvárások is nőnek, de a jutalmazási alkalmak is. A szülőknek ugyanis kevesebb, mint 5 százaléka írta azt, hogy egyáltalán nem jutalmazza alsó tagozatos gyermekét. A legtöbben jó tanulmányi eredményért, majd otthoni segítésért és jó magatartásért szoktak jutalmakat osztani, kevesebben számoltak be arról, hogy olvasásért, házi feladat, vagy szorgalmi elkészítéséért és sportversenyen elért jó eredményért is adnak jutalmat. Ebben a korban jelenik meg a jutalom matrica, vagy pirospont gyűjtés is, sőt a gyerekek egy harmada már zsebpénzt is kap. 10% alatt van azon családok száma, ahol alsós gyerekük 500 forint alatti összeget kap zsebpénzként havonta, 17% ötszáz és ezer forint közötti összegben állapodott meg, a családok 7% -nál pedig 1000 és 2500 forint között van az apanázs. Javarészt jutalmazó funkciója is van a zsebpénznek, de a szülők 6 százalékánál inkább a heti, 11%-nál pedig a havi rendszeresség, nem pedig a jutalmazási funkció a fontos. A napi rutin feladatok elvégzéséért a legtöbben ebben a korban már nem kapnak jutalmat, ha mégis, akkor az édesség, vagy a kedvenc étele, vagy játék, de itt már erősen megjelenik a kütyüzési idő, mint jutalmazási lehetőség. Jó bizonyítványért csak a szülők közel ötöde nem ad ajándékot, 18% 1-2 ezer forintot, közel ugyanennyien 2-3000-t, 22,6% 3-5000 forint közötti és 15% ötezer forintnál nagyobb értékű ajándékkal jutalmazza a jó bizonyítványt hozó gyermekét.

A felsősök is kedvelik a meglepetés ajándékot, de sokan kívánságlistát is adnak, hogy a szülőknek könnyebb legyen választani

A felsős gyerekeknek már kétharmada kap zsebpénzt, havonta 500 – 2500 forint között, 14%, 2500 -5000 forintot, 6,5% 5000 forintnál többet költhet el szabadon havonta, a napi rutin feladatokért kevesen kapnak jutalmat, ha igen akkor kedvenc ételüket, édességet vagy kütyüzési időt, vagy azt, hogy elmehetnek a barátaikkal valahová. Ők már kevésbé kapnak a jó bizonyítványért ajándékot, mint a kisebbek, de ha igen akkor 2 – 3 ezer forint értékben, vagy 16-16 százalékuk 3 – 5 ezer forint között, illetve afölötti értékben.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .