Véghajrájába ért a nyári diákmunka program

    Véghajrájába ért a Nyári diákmunka program, a teljes keretösszeg a fiatalok szja-mentes foglalkoztatásában hasznosul – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalán pénteken.

    A célegyenesbe fordult programban a kormány a nappali tagozaton tanuló 16-25 évesek szünidei munkavállalását támogatja. A diákok júliusban és augusztusban dolgozhatnak önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban. Mivel keresetük után január óta nem kell személyi jövedelemadót fizetni, még több pénzt fordíthatnak saját céljaikra – írták a bejegyzésben.  


    A minisztérium az eredetileg kétmilliárd forintos keretösszeget július elején csaknem másfélszeresére emelte. A rendelkezésre álló forrásmennyiséget csaknem 4500 munkaadó mostanra szinte az utolsó fillérig lekötötte mintegy 26 500 fiatal foglalkoztatásához.


    A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.


    Arra is kitértek, hogy az idei résztvevők átlagéletkora 18,2 év, majdnem 95 százalékuk középiskolás. A támogatott fiatalok átlagosan csaknem másfél hónapot dolgoznak a Nyári diákmunka programban. Négyötödük hivatalokban segít be a szabadságolások idején. Már majdnem ötezren állják az idegenforgalmi főszezonban megélénkülő rohamot éttermekben, szállodákban, fagylaltozókban és lángossütőkben.


    A kormány a Nyári diákmunka programmal mostanáig mintegy 270 ezer fiatal hasznos és kifizetődő vakációs időtöltéséhez járult hozzá összesen 27 milliárd forinttal – olvasható a minisztérium közösségi oldalán.