Vár az Arrakis bolygó és a Dűne a mozikban

Mielőtt folytatódna a Sipos Zsuzsannának Oscart hozó Denis Villeneuve féle Dűne adaptáció, a Pannónia Entertainment elhozza a mozikba a klasszikus verziót 1984-ből.


Frank Herbert ikonikus 1965-ös regényéből már 1971 óta tervezésben volt a filmváltozat, azonban hosszú huzavonák után végül 13 évvel később David Lynch rendezésben – és íróként adaptálásában – került bemutatásra. Az epikus űroperát Mexikóban forgatták, amelynek egyik sivataga szolgált a címadó homokhegyek látványának. A ’80-as évek retrospektív szempontból manapság még inkább bájosak az alkotás kapcsán, ugyanis a zenét (a Prófécia témán kívül) a Toto szerezte és nem valaki klasszikus filmkomponista.


Míg két éve Timothée Chalamet már egy befutott és ismert névnek számított a főszereplő Paul Atreides bőrében, addig 1984-ben a később a Twin Peaksszel azonosított Kyle MacLachlan számára a Dűne jelentette a mozis bemutatkozást. Mivel a regényt akkor is már „megfilmesíthetetlennek” tartották, pont, mint napjainkban, ezért bő 40 éve is tolongtak a produkcióban a kor nagy sztárjai. A teljesség igénye nélkül következzék néhány olyan csillag, akinek fénye még a mai nézőnek is mondhat valamit. Akár úgyis, ha csak arcra lenne meg neki az illető karakterszínész, vagy későbbi popkulturális utalások által: Patrick Stewart, Sting, Max von Sydow, Sean Young, Linda Hunt, Brad Dourif, Dean Stockwell, Virgina Madsen, Everett McGill, Jürgen Prochnow, gyerekszínészként első szerepében Alicia Witt, illetve a kora egyik legnagyobbjának tartott José Ferrer. Lynch-től nem állnak messze a cameók, ezt láthattuk legutóbb Steven Spielberg Fabelman családjában is. A Dűne ezen listájának egyik darabja, így őt is ki lehet szúrni az alkotásban szereplés közben.


A regény alapszituációjával legkésőbb az elmúlt két évben sokan találkozhattak azok közül, akik korábban soha. Az Arrakis sivatagbolygóján az űrutazáshoz elengedhetetlen fűszerért folyik a harc a nemes hatalommal bíró, az anyagért megérkező Atreides család és a helyi uralkodó nép, a Harkonnen ház között, miközben az Atreides-ek trónörököse és a történet főhőse, Paul egy jóslat beteljesülésének alanya lehet a bolygó nomád népével, a Fremenekkel vegyülve. Igen, ha nem lett volna egyértelmű, George Lucas sokat merített innen is a messzi-messzi galaxisához. Fontos, hogy az 1984-es Dűne az egész könyv átültetését lefedi, így tovább is megy annál, mint amit Villeneuve a kettébontott formula első felében mesélt el, ezért aki direkt kerülte az elmúlt években a sztori további kifutását, azok számára lényegében jelenleg még spoileres lehet a Lynch változat. Bár sokáig ezt is kettészedve akarták bemutatni.


A 13 év alatt négy rendezőn futott át a projekt. A jogokat megvevő Arthur P. Jacobs produceren keresztül David Leanen, majd Jacobs halála után Alejandro Jodorowskyn (akinek víziójáról külön dokfilm is készült, mert annyira előrehaladott állapotban tartott, hogy kiválása nagyot szólt), és végül Herbert külön forgatókönyvéből Ridley Scott-ton, mire végül 1981-ben megérkezett a fedélzetre Lynch. Bár ma már kultklasszikus, és több kiegészítő médium is megjelent hozzá (köztük a híres videojátékok, melyek megalapozták az RTS műfajt), a mozikban csúfosan elbukott: 42 milliós büdzséjét se termelte vissza, épp nem lépte át a 31-et. A stúdió kérése miatti utóforgatások révén legalább 4 verziója létezik a filmnek.


Noha a legteljesebb több, mint 3 órás, a Pannónia az eredeti, 137 perces moziváltozatot küldi országszerte a nagyvásznakra november 2-ától. Mindezt digitálisan felújított 4K-s képpel és adott mozitól függően szinkronnal vagy felirattal.