Változatos április a Háromszék Táncegyüttesnél

Színes és tartalmas programokkal készül április folyamán a Háromszék Táncegyüttes. Az újra műsorra tűzött Két kezem forgatta, szívem táncoltatta és a Mundruc című produkciók mellett, természetesen az AranyAsszonyok című rituális folklórelőadás is látható lesz. Nem utolsó sorban a Maros Művészegyüttes vendégjátékára is sor kerül, és persze nem maradnak el a különböző kiszállások és a hagyományossá vált táncházak sem.

A Háromszék Táncegyüttes ebben a hónapban két ízben is műsorra tűzi a Furik Rita által rendezett AranyAsszonyok című rituális folklórelőadást. Az érdeklődők április 4-én és 23-án is megnézhetik a produkciót, mindkét alkalommal este 7 órától a Háromszék Táncstúdióban. De áprilisban újra látható lesz a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórműsor is, amellyel a hónap folyamán több erdélyi településre, Csíkkarcfalvára, Négyfaluba és Kovásznára is ellátogat a társulat:

Csíkkarcfalva – április 10., 19:00 óra, Művelődési Ház

Négyfalu – április 11., 19:00 óra, Multikulturális Központ

Kovászna – április 12., 18:30 óra, Városi Művelődési Ház

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című hagyományos folklórelőadás koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Erdélynek a barokk kor eredményeképpen ez a legnagyobb mai napig megőrzött táncöröksége, a marosszéki forgatóst például a páros táncok királynőjeként szokták emlegetni. Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók.

Táncház

A hónap folyamán több alkalommal is lesz táncház, legközelebb április 6-án, pénteken este 9 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában, majd a hónap vége felé, egész pontosan 27-én és 28-án a már hagyományossá vált Szent György-napi táncházakra is sor kerül. Az est házigazdái Ádám Júlia és Melles Endre lesznek, illetve ez alkalommal is a Heveder zenekar és a Folker együttes muzsikál. A táncházban táncoktatás is lesz, a házigazdák által tanított anyag az aktuálisan húzott táncrendhez igazodik az este folyamán.

Vendégjátékkal érkezik a Maros Művészegyüttes

Április 17-én és 18-án Sepsiszentgyörgyre látogat a Maros Művészegyüttes a Szép Palkó című gyerekelőadásával. A sokak által ismert népmese feldolgozását összesen négyszer játssza a marosvásárhelyi társulat. A produkció április 17-én és 18-án is két-két alkalommal, délelőtt 10 és déli 12 órától lesz látható a Tamási Áron Színház nagytermében.

Az erdélyi gyerek és felnőtt közönség által egyaránt ismert népmesét többek közt Benedek Elek köteteiben is olvashatjuk, ő már 1901-ben megjelentette összeállításában. Mindez mellett, az erdélyi gyűjtők meséskönyveiben is rendre találkozhatunk Palkó történetével, hiszen mi tagadás, egy valóban közismert és örökzöld meséről van szó.

A Maros Művészegyüttes produkciójában a Szép Palkó cselekményét túlnyomó részt táncban mesélik el az alkotók, viszont a főszereplők prózai szövegeket is használnak. Az előadás dramaturgiailag követi a történetet, a zene kiegészíti a tartalmat és a mozgásanyagot. Ezeknek, valamint az élő zene erejének, a megszólaltatott népdaloknak, illetve a látványos jelmezeknek és díszletnek köszönhetően, végül egy egységes kerek egésszé, vizualitásában és hangzásában is egyedi a produkcióvá válik a Maros Művészegyüttes előadása.

Rendező-koreográfus: Varga János

Zene: Kelemen László

Díszlet és jelmez: Szélyes Andrea-Natália, Bíró Vilhelm

Zenekarvezető: Moldován-Horváth István

Tánckarvezetők: Nagy Levente-Lehel, Törzsök Zsuzsanna

Művészeti igazgató: Barabási Attila-Csaba

Mundruc Sepsiszentgyörgyön és Gyergyóremetén

Ebben a hónapban a Háromszék Táncegyüttes két alkalommal is játssza a Mundruc című táncszínházi előadását. A sepsiszentgyörgyi közönséget április 17-én, este 7 órától várják a Háromszék Táncstúdióba, április 22-én pedig a gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Központban lesz látható a Martin György emlékére készült produkciót.

“Negyven éve, 1977-ben hunyt el az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a Nádas menti, vistai Mátyás István Mundruc (1911-1977). Mátyás István Mundruc páratlan tánctudásáról, virtuóz, rendkívül gazdag motívumkincsű legényes táncáról elsőként Molnár István készített filmfelvételt 1941-ben. Molnár István tanítványa, Martin György (1932-1983) ennek hatására kezdett el Mátyás István legényesével foglalkozni. (…)

Közismert Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat. Nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük. (…)

Mátyás Istvántól 36 év alatt (1941-1977), harminc éves korától haláláig összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni. Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magába. Hihetetlen számok, hihetetlen mennyiség. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére.”

(Könczei Árpád)

A Háromszék Táncegyüttes felhívja kedves közönsége figyelmét, hogy márciustól már online is lehet jegyet váltani a társulat előadásaira! Erre a www.biletmaster.ro oldalon adatik lehetőség.

Az online lehetőség mellett, a sepsiszentgyörgyi előadásokra a Kulturális Szervezőirodában is kaphatók jegyek. Az iroda nyitva tartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-13 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267-312104.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .