A valaha teljesített legjobb magyar idővel nyerte Szőnyi Ferenc a tízszeres ironmant

A világbajnok Szőnyi Ferenc első helyezést ért el az ultratriathlon királykategóriájának számító decatriathlonban, a Swissultra elnevezésű versenyen, Svájcban. Az augusztus 16-31. között megrendezésre kerülő verseny távja 38 kilométer úszásból, 1800 kilométer kerékpározásból és 422 kilométer futásból áll, melyet a valaha volt legjobb magyar idővel teljesített Szőnyi.

Alig tért vissza a Himalájából Szőnyi Ferenc, ahol minden bizonnyal a világ legnehezebb futó versenyén 480 km-t teljesített egyedüli célbaérőként, máris újabb versenyen állt rajthoz: a svájci Buchs városába azzal a nem titkolt szándékkal érkezett a komáromi ultrasportoló, hogy megdöntve a világrekordot, ismét a dobogó legmagasabb fokára állhasson. A rendkívül rossz időjárási viszonyok miatt nem volt könnyű dolga a versenyzőknek, napokig viharban kerékpároztak, a versenybírók két alkalommal összesen 2,5 órára meg is szakították a versenyt. A táv teljesítéséhez végül 213 órára volt szüksége Szőnyinek, a viharos idő miatt és a pálya adottságai miatt a világrekord megdöntése elmaradt, de nyakába így is aranyérem kerülhet. Így, jövő időben, hiszen annak ellenére, hogy a Szőnyi és csapata már 5 napja hazaért Svájcból, a verseny még nem ért véget – a még jelenleg is versenyben lévő indulóknak augusztus 31-én hajnali 3-ig van lehetőségük befejezni a versenyt szintidőre. Ferencék holnap reggel indulnak vissza a svájci helyszínre, hogy részt vegyenek az éremosztó ceremónián, és az 5 nappal ezelőtti születésnapján célbaérő „Racemachine” újra a dobogó legfelső fokára állhasson.

Szőnyi Ferenc nem először teljesítette a decatriathlont, aktív sportpályafutásának – melyet csak 40 éves kora után kezdett meg – második ultratávú versenyeként 2008-ban a mexikói Monterreyben 3. helyezést ért el, 222 órás idővel. Teljesítményének fényét csak emeli, hogy alig két hónapja a Himalájában átlagosan 5000 méteres tengerszint feletti magasságon, a világon elsőként csinálta végig, és ezzel megnyerte a Hell Ultra elnevezésű 480 kilométeres futóversenyt.