Vadászok és vadásztársaságok hatékony működését szolgálja a csapdafigyelő rendszer

Modernebb és szervezettebb lesz a vadászati csapdázás

Civilizáltabb, modernebb, gyorsabb és hatékonyabb – így humánusabb – csapdázási rendszeren dolgozik egy magyar startup cég. A csapdázás nemcsak vadgazdálkodási, hanem természetvédelmi célból is történhet. Idehaza több területen folytatják ezt a tevékenységet, ugyanis a vadgazdálkodást folytató vadászatra jogosultakon túl a nemzeti parkoknak is hasznos. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vadászok időt, energiát és pénzt spóroljanak az új jelzőrendszerrel.A csapdázás a vad elfogására irányuló tevékenység, legtöbbször kártékony állatok befogására használják, de lehetnek állat- vagy humán-egészségügyi okai is, és emellett kutatási célt is szolgálhat.

„Mi nem magával a csapdával foglalkozunk, hanem egy olyan visszajelző egységet fejlesztünk, amit a csapdákra lehet szerelni. Mindegyik csapdában van egy kis mozgó alkatrész, ami működésbe lép, ha megfogja a zsákmányát. A mi megfigyelő eszközünk ezt észleli és jelet küld a felhasználójának, hogy a csapda működésbe lépett. Az egésznek az a célja, hogy aki ezeket a csapdákat kezeli annak nem kell mindennap ellenőriznie, hogy van-e már „kapás”. Egy komolyabb segítség lesz a kezében, ami hatásos lehet olyan, gyorsan terjedő ragadozók ellen is, mint például az aranysakál” – ismertette a készülék előnyeit Somos Balázs, aki a Feedbackpack startup egyik alapító tagja.

A technológia más piaci területeken is bevethető lesz

„Lényegében ez egy megfigyelő rendszer, aminek a nagy előnye, hogy bármilyen monitorozási feladatot el tud látni. Jelenleg a vadászati területre fejlesztettük ki, de használható lesz határátkelőnél, parkolóházakban vagy akár magánbirtokon is. Mindenhol, ahol van mozgás, és lényeges ezt a mozgást detektálni” – mondta Olajos László, a Feedbackpack másik alapító tagja.

A régi rendszerek mára elavultak

A fejlesztése jelenleg ott tart, hogy az első 30 működőképes példány – prototípus gyártási technológiával készül – rövidesen a tesztelést vállaló vadásztársaságokhoz fog kerülni.

Nagyon nyitott volt mindenki az együttműködésre, várják, hogy kipróbálhassák az eszközöket. Két év fejlesztési idő van benne, fél éve váltunk startup céggé. Nagyon nagy lendülettel tervezünk tovább haladni. Ehhez hasonló rendszerek eddig is voltak a piacon, de mára elavultak. A legtöbb készülék GSM alapú, SMS-t küld a telefonra, ha érzékelte a zsákmányt. Ennek hátránya, hogy mindegyik készülékhez új SIM kártyára van szükség, ezeket évente regisztrálni kell a felhasználónak, emellett az is probléma, ha nincsen térerő” – tette hozzá Olajos László.

Modernebb és szervezettebb lesz a csapdázás

Az új fejlesztés lényege, hogy a visszajelző berendezések nem direktbe a telefonra küldenek információt, hanem rádió kommunikáció segítségével összeköttetésben vannak egymással is, így monitorozó rendszer értesíti a vadászt.

„Gyakorlatilag teljesen leveszi a terhet a felhasználó válláról, mert nem kell folyamatos készenlétben lennie, sőt, még egy térképen is láthatja majd, hogy éppen melyik csapda jelzett. Az egész csapdázás sokkal modernebbé és sokkal szervezettebbé válik ezáltal. Ez abban az esetben, ha egy vadásztársaságnak van 50, 100, 200 vagy akár 250 csapdája, nagyon sokat fog számítani. Rengeteg üzemanyagot, időt, energiát lehet majd megspórolni” – vélik a startup alapítói.

Nem tesznek kárt az állatokban

A fejlesztők felhívják a figyelmet, hogy csapdáztatás oka lehet állategészségügyi vagy természetvédelmi.

„Például, ha a sakálok megeszik a védett állatok kicsinyeit, akkor utóbbiból nem lesz, előbbi pedig túlzottan elszaporodik. Előfordulhat így, hogy veszélyeztetett fajok el is tűnnek egy-egy területről, mert kiszorítják őket a kártékony ragadozók. Ez a visszajelző-rendszer még a ragadozók számára is egy humánusabb megoldás, mert nem kell napokig a fogságban vergődniük, és akár élve, más helyre kerülhetnek. Fejlesztésünk segíti a gyors visszajelzés és a gyorsabb beavatkozás lehetőségét” – tette hozzá Somos Balázs.

A Feedbackpack Kft. terméke az RD-Sam System először Magyarországon lesz elérhető, de a későbbiekben szeretnének nyitni Európa és a világ más országai felé is.