Ukrajnában is keresett a magyar gyümölcs

Újabb kelet-európai országgal kötött megállapodást az MKSZN

Akár már idén ősszel elindulhat az első, magyar gyümölcsfajtákat szállító export Ukrajnába az ottani kertészeti szövegség és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft(MKSZN) által nemrég aláírt egyezménynek köszönhetően. Az őshonos magyar fajták forgalmazásáért is felelős vállalat a FÁK-országok és Tatárföld után most Ukrajna területére telepíthet majd magyar fajtákat, amelyek közül néhány bogyós gyümölcs már most nagyon népszerű. A két fél közötti megállapodás az exportlehetőségeken túl kutatási együttműködésről, oktatási projektekről, termesztési-technológiák és certifikációs rendszer átadásáról, valamint egy Kárpátalja területén létrehozott faiskoláról is szól.

Szaktudást, termesztési technológiát és facsemetét exportál Ukrajnába az MKSZN, egy, az Ukrán Kertészeti Szövetséggel most aláírt memorandum szerint. Az egyezmény kölcsönösen kedvező: amíg az ukrán kertészek megbízható, magas minőségű gyümölcsfajtákat és ezzel járó termesztési szaktanácsadást kapnak, a magyar vállalat tapasztalatcserét és exportlehetőséget lát,

Minden, amit most létrehozunk egyfajta névjegykártyaként működik, ugyanis az elkövetkező egy- két évben láthatják majd igazán az ukrán kertészek, hogy a magyar fajták megbízhatóak, magas minőségűek, és hogy hogyan válnak be ukrán területen. A megállapodásunk fő nyeresége számukra az lesz, hogy jóval rövidebb idő alatt juthatnak certifikált, az unió területén ellenőrzött és elfogadott gyümölcsfajtákhoz, mi pedig szakszerű segítséget tudunk nekik nyújtani abban, hogy a fajták továbbszaporítása is minőségi szinten, ellenőrözött keretek között történjen. Számunkra pedig külön fontos, hogy a Kárpátalja területén élő magyar lakosság is részesülhessen ebből, hiszen esetükben egy különösen jól termő vidékről beszélhetünk.” – mondta el Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

Az Ukrán Kertészeti Szövetség három évvel ezelőtt alakult, és mára már több mint száz profi kertészt és gazdát tömörít. Az MKSZN-nel kötött hosszú távú megállapodásuk célja, hogy az ukrán kertészek érdekeit szem előtt tartva segítse a minőségi, ellenőrzött termesztést és az ehhez kapcsolódó kutatást.

További információ: www.mkszn.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .