Újra fontos eszközzé vált a lapolvasó, mert mindent digitalizálni kell

Húszéves a Canon dokumentumszkennere 

1997-ben mutatta be a Canon a DR-3020-ast, a vállalat első digitális dokumentumszkennerét. Napjainkban a lapolvasó eszközök újra kiemelt fontosságúvá váltak a cégek számára, hiszen minden korábbinál nagyobb igény van arra, hogy a papíron érkező dokumentumokat minél gyorsabban és egyszerűbben számítógéppel feldolgozható formátumúvá alakítsák.

Nehéz elhinni, de a ma használt szkennerek és lapolvasók elődjét, a még mikrofilmre dolgozó, teljesen analóg technológiát használó Rotary Filmer-t a Canon csaknem hatvan évvel ezelőtt, 1959-ben mutatta be. A következő mérföldkövet a húsz évvel ezelőtt, 1997-ben érkező Canon DR-3020-as dokumentumszkenner megjelenése jelentette, amely már digitális technológiát használt a lapok beolvasására, és a gyártó saját mikrorögzítő szerkezetével készült.

Ma már a szkennerek is sokkal kisebbek

2007-ben, a tizedik évfordulón debütált a napjainkban is sikeres imageFORMULA termékcsalád a Canonnál, amely esetében nem csak a lapolvasás gyorsaságának növelése és a képminőség fokozása volt a cél, hanem a különböző típusú igények hatékony kiszolgálása is.

Bár az átlagembernek a szkenner szóról egy hagyományos, asztali síkágyas lapolvasó jut eszébe, napjainkban már teljesen eltérő kivitelű modellek is kaphatók: egy olyan, tipikus irodai használatra szánt asztali lapolvasóban, mint amilyen az imageFORMULA DR-C230-as, például a behúzott papírlap J-alakú utat tesz meg, így az eszköz egy síkágyas szkennernél sokkal kisebb helyet foglal el az asztalon. Ez a típus percenként 30 papírlap beolvasására képes, az alapcsomag részét képező hordozólap segítségével pedig akár útlevelet, igazolványt is be lehet vele szkennelni legfeljebb 4 mm vastagságig, mechanikájának megbízhatóságát pedig a gyártó azzal igazolja, hogy egymillió beolvasásig hibamentes működést vállal rá.

Azért fogynak jól a szkennerek, mert mindent digitalizálni kell

A Canon 2016-os, az EMEA-régi országaiban készített felmérésének eredményeiből pedig kiderül, hogy napjainkban a dolgozók 59%-a több dokumentumot szkennel be, mint a megelőző három évben. A magyarországi számok hasonló trendet mutatnak: a lapolvasók eladásai pedig már másfél évtizede folyamatosan emelkednek. Ez a növekedés jelentős részben annak köszönhető, hogy egyre több vállalat és intézmény digitalizálja a működési folyamatait, itthon a Canon lapolvasóit a vállalatok ezrei mellett a közszférában is előszeretettel választják megbízhatóságuk miatt, és azért is, mert digitálisan sokkal gazdaságosabb megőrizni olyan adatokat, amelyeket akár 50 évig kell tárolni a hatályos jogszabályok értelmében.

Itthon jelenleg 111 különböző hatóságnál végzik Canon szkennerekkel az adatfeldolgozást, de évi szinten 3-4 millió oldalnyi tartalmat, például korabeli újságcikkeket, térképeket olvasnak be kulturális közgyűjtemények számára, megőrizve tartalmukat az utókornak” – mondta el Pataki Tamás, a Canon üzletfejlesztési menedzsere.

Egy fejlett ipari dokumentumszkennerrel ugyanis naponta akár hatvanezer lapnyi információt fel lehet dolgozni, és ez alatt nem csupán a papír tartalmának digitalizálását kell érteni: a szkenner magától érzékeli a lap méretét, egyenesbe állítja azt, levágja a szükségtelen kereteket a beszkennelt képről, illetve automatikusan tud bizonyos típusú képhibákat javítani, vagy kiemelni gyengén látható pecséteket. Emellett a formanyomtatványokon való jelölések (bekarikázás, ikszelés, aláhúzás), illetve a feldolgozáshoz szükséges számok vagy vonalkódok automatikus kiolvasására is alkalmas. Egy jó dokumentumszkenner nem csupán gyorsan, de precízen olvassa be az oldalakat: a Canon ipari lapolvasóin például ultrahangos technológia akadályozza meg, hogy az adagoló egyszerre két papírlapot húzzon be, míg a szoftver automatikusan érzékeli a kihagyható üres oldalakat, hogy hamarabb végezzen a lapok feldolgozásával, ami több tízezer lapos feldolgozás esetén tetemes mennyiségű időt takaríthat meg.

Az évforduló alkalmából pénzvisszatérítési akció

A dokumentumszkenner évfordulójának alkalmából a Canon pénzvisszatérítési akciót hirdet 2017. december 31-ig, ezzel is elismerve hűséges ügyfeleinek és partnereinek hosszútávú elkötelezettségét. Az akcióban keretében a legkedveltebb az alábbi, rendkívül népszerű dokumentumszkennerek vesznek részt: imageFORMULA DR-C240, DR-M140, DR-M260, DR-M1060, ScanFront400.