Új pályán az aranykalászos gazda képzés

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

Mezőgazdasági munkát, saját gazdaság indítását és földterület vásárlását tervezőknek nyújt segítséget a DEKRA Akademie képzése

  • Közel ezerkétszázan végeztek az elmúlt két évben a DEKRA Akademie szervezésében országszerte indított aranykalászos gazda képzéseken.
  • Hazánk legnagyobb felnőttképzési vállalata az idei évben az OKJ rendszert érintő változások ellenére is az elmúlt évi létszámokhoz hasonló volumenre számít. Ezév augusztusáig mintegy 400 résztvevő jelentkezett.
  • 2009 óta egyébként több mint 7 ezren szereztek aranykalászos gazda bizonyítványt a cég képzésein keresztül.

„Az agrárium a hazai gazdaság stratégiai fontosságú eleme: az ágazat kibocsátása 2021-ben elérte a 3378 milliárd forintot, benne több 202 ezer embernek biztosítanak megélhetést a vállalkozások. Ennek ellenére a szektorban több területen is folyamatosan komoly munkaerő-hiány tapasztalható, amelyet képzésekkel és átképzésekkel lehet enyhíteni” – hangsúlyozta Tornyi Lajos, a DEKRA Akademie értékesítési igazgatója.

Ilyen mezőgazdasági alapképzés az aranykalászos gazda, amely egyrészt lehetőséget teremt arra, hogy a képzés sikeres elvégzése után mezőgazdasági munkát végezhessen, másrészt azok számára fontos, akik saját gazdaság indításában, földterület vásárlásában gondolkodnak.

„Az aranykalászos gazda képzés célja, hogy a résztvevő megtanulja az általános mezőgazdasági szakismereteket, és a képzés után a mezőgazdasági munkák végzéséhez elengedhetetlen elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, valamint a vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel rendelkezzen. A cég tapasztalatai szerint a többség földműves igazolványt vált ki a tanfolyam elvégzését követően, amivel földterületet tudnak vásárolni, illetve örökölni” – mondta Tornyi Lajos.

A DEKRA szervezésében indított aranykalászos gazda képzések résztvevőinek száma folyamatosan emelkedett. 2020-ban összesen 488-an végeztek országszerte, míg a tanulási kedv 2021-es évben érte el a csúcsát, ekkor mintegy 700-an szereztek sikeresen végzettséget aranykalászos gazda tanfolyamon. A legfiatalabb résztvevő 18, a legidősebb 76 éves volt. A legnagyobb arányban a 30 és 60 éves korosztály jelentkezett a tanfolyamokra.

„Idén a korábbi létszám kétharmadára, körülbelül 400 résztvevőre számítottunk. Ennek oka egyértelműen az OKJ-s képzések kivezetése volt, azonban ezt a létszámot már augusztusban sikerült elérni. A legfontosabb változás, hogy az új rendszerű képzések esetében a tanulóknak független vizsgaközpontokban kell majd vizsgát tenniük. Ezen kívül fontos tudnivaló az új tanfolyamok esetében, hogy amíg az OKJ-s képzéshez szükséges volt a „B” kategóriás jogosítvány, addig az új típusú programkövetelményes tanfolyamnál ez már nem előírás” – ismertette Tornyi Lajos.

A DEKRA Akademie hazánk legnagyobb felnőttképzési intézeteként az aranykalászos gazdán kívül további közel harminc, különféle agrárterületekhez kapcsolódó tanfolyamot – például biogazdálkodó, méhész, kertész – indított.