Leányfalusi villa – Az épület

Tervező: FALUS ELEK “A ház építtetője évekig élt Amerikában, hosszabb időt töltött az argentiniai Cordovában, ahol a legtisztább koloniális stílus fejlődött ki. Ez az egyszerű, de finom kultúrát igénylő eszközökkel dolgozó architektúra mindenkiben, aki arra járt, s akiben megvan a hajlam és képesség élvezni az efajta romantikus világot, eltörölhetetlen nyomot hagy még kevesebb idő is, nem egynéhány esztendő.” Magyar Építőművészet 1943 augusztus “A berendezés teljes harmóniában van az épület külső megjelenésével. Az udvarból kis fedett verandán át a kőburkolatos, rusztikus előtérbe, majd a nagy központi hallba, az ú. n. »Sala«-ba jutunk. Ennek a teremnek a légtere a felső, emeleti részt is magába foglalja, ahol árkádos nyílások kapcsolják össze az emeleti terekkel és helyiségekkel.” “Ajtórács a hall és ebédlő közt. Az épület helyiségeinek térkapcsolása a spanyol jellegnek megfelelően, mindenütt levegős. A sok ajtó helyett, különösen a földszinten, fa- vagy vasrácsokat találunk, pl. a hall és ebédlő között is széles nyílás van, remekbekovácsolt alacsony, négyszárnyú, könnyű ráccsal, szinte csak jelképes elválasztás.”

Beszámoló a Lion Effort 2018 -ról

Többnemzeti repülőharcászati gyakorlatot tartanak mintegy negyven pilóta részvételével a kecskeméti repülőbázison. A harcászati gyakorlat célja: Fejleszteni a JAS-39 Gripen típusú repülőgép alkalmazása terén már meglévő műveleti képességeket a közös együttműködésben végrehajtott harcászati feladatok során, valamint gyakorolni a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek átfogó tervezését és végrehajtását, kis és nagyobb kötelékben, a látóhatáron belül és kívül. Emellett a közös repülési feladatok végrehajtása lehetőséget nyújt a harcászati szintű vezetés és irányítás módszereinek bővítésére, külön figyelmet fordítva az integrálódási képességre többnemzeti környezetben. A LION EFFORT elnevezésű gyakorlat a Gripent használó országok repülő harcászati gyakorlata, ami remek lehetőséget nyújt arra hogy a repülőgéptípus alkalmazásában összegyűlt tapasztalatokat kicseréljék egymással a résztvevők. Három éves ciklusokban szervezik meg a LION EFFORT gyakorlatokat. 2009-ben Kecskemét, 2012-ben Svédország, majd 2015-ben Csehország adott otthont a gyakorlatnak. Az idén, negyedik alkalommal kerül megrendezésre ilyen gyakorlat és ezúttal ismét miénk a vendéglátó nemzet szerepköre. A komplex repülési feladatokat a Svéd Királyi Légierő, a cseh légierő, valamint a Magyar Honvédség vadászgépei és kijelölt állománya közösen hajtják végre. A brazil Légierő és a Thai Királyi Légierő képviselői megfigyelőként vesznek részt a gyakorlaton.

Kozma Klasszik

2018. szeptember 4-én. A világhírű építész, iparművész halálának hetvenedik évfordulója alkalmából szeptember 5-én nyíló kiállítás megnyitóján készített képek.

 

Skanzen – Szenna

A szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum helyi kezdeményezésre, egy élő faluban létrejött falumúzeum. Célja a Somogyban napjainkig fennmaradt talpas-favázas népi építészet emlékeinek az utókor számára történő megőrzése a szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével.
Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg. Ma már öt porta áll az egy utcából álló, múltidéző épületsoron. A gyűjteménybe áttelepített lakó- és gazdasági építmények Belső-Somogy falvaiból, a Zselicségből és a Dráva mentéről származnak. Az áttelepített öt lakóház külső megjelenésében az 1848 utáni népi építészet emlékanyagát hordozza.
Forrás: Internet – http://skanzen.hu/hu/a-skanzen/intezmenyeink/szennai-skanzen

Szennai Református Templom

A templom Somogyország egyik legszebb műemléke, a falu harmadik temploma. Észak-déli tájolású, 19 méter magas tornyát, vörösrézzel borított barokk sisak fedi. A nyolcszögletű, függőlegesen három részre tagolt kupolát a templom gombja tetőzi be. … A festett fakarzat, a Mózesszék, a padok előlapjai, a mennyezeti kazetták 1787 – ben készültek Nagyváti János munkáját dícsérik, a reneszánsz óta fennmaradt szépmíves mesterség csodás, főként tulipános motívumait őrzik. A mester a nevét és az építés idejét az északi karzat írott kazettáján örökítette meg. A Műemlék Országos Bizottsága 1948-ban fogadta el a festett kazettás mennyezet restaurálási tervét, melyet Z.Soós István festőművész gyönyörűen valósított meg. Érdekesség, hogy a renoválás Tildy Zoltán köztársasági elnök közbenjárására történt. Tildy Zoltán 1916-19-ig volt Szennában segédlelkész, valamint egy ideig tanító is. Forrás, internet: http://reformacio.mnl.gov.hu/orokseg/szennai_reformatus_templom_0

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmiazablogger%2Fposts%2F341432563065569&width=500″ width=”500″ height=”687″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>

Zóka-Peti Lidi néni talpasháza

Zóka-Peti Lidi néni háza 1848-ban épült és eredeti helyén (Árpád u. 38.) állították helyre. A műemlék talpasház egyedül őrzi a 20-as, 30-as évek általános utcaképének emlékét. Lidi néni 1970-ben halt meg, előtte generációkon keresztül ők lakták a kis házat. Az egyetlen ami eredeti helyén áll ma is Somogyban, közelebbről Szennán (természetesen nem a falumúzeumban). A talpasháznak nincs alapja, ledöngölik a földet, erre hosszában majd keresztben hatalmas gerendákat fektetnek, ez a talp. Alapozás nincs. Erre ácsolják aztán a tetőt tarto gerendákat. Egyedülállo azért, mert ez nem kö vagy téglaház, hanem tapasztott falu ház. Szenna, Árpád u. 38. Forrás: Internet

 

 

Kaposvár Aréna

A létesítmény befogadóképessége sportrendezvényeken 3 000 fő körüli, míg ez a szám kulturális események idején 4 000 fő fölé bővíthető. A lelátó egy földszinti mobil, és egy emeleti állandó vasbeton részből tevődik össze. A pálya feletti hasznos belmagasság 12 és fél méter, amely megfelel a röplabda és a kosárlabda előírásainak. A mobil lelátó módosíthatóságának köszönhetően 2 000 négyzetméternyi minősített sportpadló áll rendelkezésre, ez lehetővé teszi két kosárlabda-pálya kialakítását és egyidejű használatát. A sportcsarnok szerkezeti különlegessége a 24 db íves előregyártott vasbeton pillér. A pillérek alátámasztásul szolgálnak az acélszerkezetű íves rácsos tartós tetőnek. Az íves vasbeton pillérek szokatlanok a magyar szerkezetépítésben.

Andrássy ebédlő

“Rippl-Rónai József 1897-ben kapott megbízást gróf Andrássy Tivadartól a család budai, Duna-parti palotája ebédlőjének megtervezésére. Az ekkor Párizsban élő művész által tervezett Andrássy-ebédlő az egyik első szecessziós enteriőr volt Magyarországon. Az ebédlő kivitelezése Kaposváron öt éves művészettörténeti kutatómunkát vett igénybe, amelynek alapját a festő fennmaradt eredeti tervrajzai adták. Ezeket a munkákat, a megértést segítő tablókkal együtt a földszinten tekintheti meg a közönség. Miután sikerült az ebédlő egykori híres ólomüvegablakát elkészítő Róth Miksához és a szoba másik ékét jelentő képet meghímző Lazarine-hoz hasonló mestereket találni, Horváth János az ő közreműködésükkel és asztalosmesterek segítségével létrehozott egy intim, a tiszadobi Andrássy-kastély által engedett térelrendezéstől kissé zártabb, szinte kápolna-hatást kiváltó rekonstrukciót.” Forrás: internet: http://ripplronaiemlekhaz.smmi.hu/kiallitasok/andrassy-ebedlo

Kiállítás a társasjátékokról

“… A kiállítás során katolikus missziós játékokban jócselekedeteink és vétkeink segítenek vagy hátráltatnak minket, a harmincas éveknek hátat fordítva kell elfutnunk a ’48-as osztrák parancsnok, Hentzi-emlékművétől, és az államosítás után készült, budai hegyvidéken játszódó társasjátékok az Úttörő táborba vezetik utunk. A nagyobb tematikus egységek alapján szerveződő tárlat kiemelten foglalkozik többek között az életút-, gyermek-, felnőtt- és propagandajátékokkal, miközben arra is fény derül, hogy a legjobb magyar társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő. Kurátorok: Bartók Flóra, Molnár Borbála. … ” Forrás: http://www.kiscellimuzeum.hu/jatek

Szőke Gábor Miklós “Félúton” tárlatán jártunk

Szőke Gábor Miklós szobrászművész Félúton című, első retrospektív tárlatát a frissen felújított Ybl Vízházban rendezték.

A mostani az első retrospektív tárlata áttekintette eddigi életművét, de új, erre a kiállításra készült munkákat is bemutatozz. A kiállítás a fiatalkori szobraival, szobortanulmányaival indult, és visszatekintett a lécekből építkező, jellegzetes stílus kialakulásának időszakára, majd bevezetett a művész dantei magánmitológiájába is.

 

Várkert kioszk / Ybl Vízház

A Várkert-kioszk vagy Várkert palota (régi nevén Várkert kaszinó), a budai királyi palotát övező kertek lezárásaként épült a Várkert Bazárral egy időben. A neoreneszánsz épület Budapest I. kerületében található, az Ybl Miklós tér 9-10. szám alatt. 2008 óta rendezvényhelyszín.

V4 Karnevál is volt a Várkertnél

FIGYELEM az album címkép Polinszky Tibor agyszüleménye a beharangozás alapján! EZ NEM A VALÓSÁG, hanem egy virtuális látvány a Adobe Photoshop segítségével! Nem így kellett volna???

A Visegrádi Négyek 1991-es megalakulása a közös múltra, értékekre, érdekekre, valamint a kölcsönös bizalomra alapozva épült. Ennek szellemében a 2017-18-as magyar elnökséghez kapcsolódva és az alapítás évfordulójáról megemlékezve születésnapi karnevált tartottak Budapesten, a Várkert Bazárnál. A fényfestéssel és a tűzijátékkal, melyek látványterülete a pesti oldalon a Dunakorzó, a budai oldalon pedig a Várkert rakpart. (Forrás: Facebook)

Mit tesz ilyenkor az építész fotós? Kimegy a javasolt pesti Dumakorzóra, ahol magas kerítések, villamos felső-vezetékek, kivilágított vacsora hajók stb. között igyekszik “elképzelése” szerinti ideális helyre felállni, hogy egyedi képei lehessenek. – Aztán csodálkozik, mit keres az a sok kék színű “okos” reflektor a néző és a látvány között? – Aztán jött a fényfestés! No comment. – És szerepet kapnak az “okos” reflektorok! — Ugye szép?? – Puff, puff de hol is a tűzijáték hát a Lánchídon! — Ügyes!

Mindezért lezárásra került: Budán: Budai alsó-rakpart Műegyetemtől – Halász utcáig, Alagút, Lánchíd, Apród utca, Ybl Miklós tér , Lánchíd utca. Pesten: Az alsó rakpart Jászai Mari tértől – Március 15. térig, Belgrád rakpart (Eötvös tér – Március 15. tér között), Apáczai Csere János utca.

Farsang volt Szentendrén

A február 10-11-i hétvégén Szentendre karneváli hangulattal búcsúztatta a telet. A második Szentendrei Karnevál – Farsangfarka Fesztiválon minden volt, ami elengedhetetlen a farsangoláshoz: maskarások, szoboremberek, farsangi fánk-különlegességek, koncertek, fáklyás-álarcos felvonulás.

A karnevált a téren felállított tűzkosarak, hőgombák és a fényfestés kíséretében. Szentendre történelmi belvárosának utcáit a velencei karnevál hangulatát idéző maskarások és szoboremberek lepték el. A Fő téren felállított színpadon két napon át egymást követik a népzenei, világzenei, könnyűzenei produkciók. Sötétedés után a farsangi fénybe öltözött a tér.

Délután a Múzeumban

2018 január 20. án délután volt:
– Lámpatervező workshop a Lámpa! Egy design ikon a kortárs művészet fényében című kiállításhoz. A lámpák fóliái hazavihetők, otthon is használhatók. – Farsangi álarckészítő foglalkozás – Zseblámpás kriptatúra és épületséta

 

Megöltek egy fiatal nőt Rákoskeresztúron

Elfogták a rákoskeresztúri gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Örökbe fogadták a Karthago együttes tagjai az állatkert kiselefántját

Budapest, 2017. december 14.
Kiss Zoltán Zéro, Gidófalvy Attila, Szigeti Ferenc és Takáts Tamás, a Karthago együttes tagjai, akik jelképesen örökbe fogadták Arunt, a Fõvárosi Állat- és Növénykertben 2017. november 8-án született kiselefántot december 14-én.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2017. december 14.
Arun, a Fõvárosi Állat- és Növénykertben 2017. november 8-án született kiselefánt, akit jelképesen örökbe fogadtak a Karthago együttes tagjai december 14-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Karácsonyi ronda pulcsis futás a Margitszigeten

Budapest, 2017. december 9.
Résztvevõk a Karácsonyi ronda pulcsis futás elnevezésû rendezvényen Budapesten, a Margit-szigeten 2017. december 9-én.
MTI Fotó: Mónus Márton
Budapest, 2017. december 9.
Résztvevõk a Karácsonyi ronda pulcsis futás elnevezésû rendezvényen Budapesten, a Margit-szigeten 2017. december 9-én.
MTI Fotó: Mónus Márton
Budapest, 2017. december 9.
Kutya a Karácsonyi ronda pulcsis futás elnevezésû rendezvényen Budapesten, a Margit-szigeten 2017. december 9-én.
MTI Fotó: Mónus Márton

Fotók érkeztek a két kisgyermek halálát okozó tűz helyszínéről

Mint arról  korábban már beszámoltunk, két kisgyermek halt meg péntek este egy háztűzben a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson – közölte honlapján a rendőrség.

Fülöpszállás, 2017. december 9.
Kiégett szoba egy családi házban a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson, ahol a lakástûzben két kisgyermek meghalt 2017. december 8-án. A Kiskõrösi Rendõrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.
MTI Fotó: Donka Ferenc
Fülöpszállás, 2017. december 9.
Kiégett szoba egy családi házban a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson, ahol a lakástûzben két kisgyermek meghalt 2017. december 8-án. A Kiskõrösi Rendõrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.
MTI Fotó: Donka Ferenc

 

5 tipp, hogy gyermekünk tudatosan netezzen (infógrafika)

 

Csúnyán lenyúlták… Fotókkal búcsúzunk a Néprajzi Múzeumtól

Összesen 9200-an vettek részt a december 3-i bezárást megelőző három nap során a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületét búcsúztató programokon.

Természetesen Polinszky Tibor Gyula is ellátogatott az épületbe.

„A Kir. Curia és az Ítélő Tábla térszükséglete körülbelül egyenlő volt és így az elrendezés nem lehetett más, mint az épület egyik felébe külön udvar körül a legfelsőbb ítélőszéket, másik felébe pedig, szimmetrikus elrendezéssel, a másodfokú ítélőszék helységeit csoportosítani, az épület középső részét pedig a bejárókra, csarnokokra, dísztermekre, lépcsőkre stb. fenntartani.” Az épület központja és legnagyobb helyisége a két bírósági intézmény, a Magyar Királyi Kúria és a Budapesti Királyi Ítélőtábla között elhelyezkedő központi csarnok, az aula. Hauszmann Alajos épületleírásában kiemeli: „A csarnok koncepciójában a vezérlő elv – egy nagy térségnek, egy salle des pas perdus-nek létesítése volt, mely amellett, hogy az összes közlekedő utakat feltüntesse, szép építészeti megoldást és érdekes távlati hatást nyújtson.” A salle des pas perdus, a „sétálócsarnok” elnevezés a 19. század második felében az igazságszolgáltatási szervek, bírósági hivatalok olyan épületrészére vonatkozott, ahol a bírók, az ügyvédek, a hivatali személyek és az ügyfelek tárgyalásra vagy ítéletre várakoztak.

 

Ilyen volt az “Aurora Borealis” fényszobor kompozíció

A finnek nemzeti ünnepe december 6., a függetlenség napja. 1917-ben ezen a napon kiáltották ki Finnország elszakadását Oroszországtól. A függetlenségi kiáltványt 1917. december 4-én írta alá a finn kormány, és 6-án hagyta jóvá a parlament. 1919 óta ünneplik meg Finnországban a függetlenség napját december 6-án. Az “Aurora Borealis” fényszobrot és hangkompozíciót egy időszakosan látható természeti jelenség ihlette. A finn és magyar művészek közös alkotása Finnország függetlenségének centenáriumára készült.