Tovább erősödött a hazai ipar

Idén áprilisban 7,8 százalékkal bővült az ipari termelés Magyarországon. A kedvező gazdasági környezetnek és a kormány újraiparosítási programjának köszönhetően 2010 januárjához képest 37,8 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása. A pozitív tendenciát tovább erősíthetik a megvalósuló kapacitásbővítő beruházások, amelyeket a kormány az Irinyi Terv keretében is támogat.

Az ipar áprilisi teljesítményéhez a legnagyobb súllyal bíró feldolgozóipar 8,1 százalékkal járult hozzá. Az ágazati bontást tekintve a tizenhárom alág közül tizenegyben mértek növekedést. A járműgyártás kibocsátása 7,5 százalékkal, a hozzá szorosan kapcsolódó gumiiparé pedig kiemelkedő mértékben, 20,5 százalékkal emelkedett. Szintén kétszámjegyű bővülést regisztráltak a fém-, a fa-, a textil-, és a vegyiparban, valamint a villamos berendezések gyártásában.

Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés ebben a hónapban. A legnagyobb eltérést az előző év azonos időszakhoz képest a Dél-Dunántúlon mérték, itt 12 százalékkal nőtt a mutató.

A feldolgozóipari beruházások 2017-ben mért növekedésének és a különösen a járműipart érintő folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ipari termelés további bővülésére lehet számítani. A munkaerőpiacot érintő kihívásokat enyhítheti, ha minél több vállalkozás nyit az automatizálás és a digitális technológiák alkalmazásának irányába, amihez a hazai kis- és középvállalkozások segítését célzó kormányzati intézkedések is hozzájárulnak.

 

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .