Totál izgalom a TOTAL Virtuális Vértes Ralin

Regular

Szerencsére a Hungarian Virtual Dirt Rally 2.0 Championship 2020-at nem érinti a Covid-19 második hulláma, így a tervezett időpontban, közel 400 versenyző részvételével megrendezésre kerülhetett ez a virtuális tömegrendezvény, a bajnokság hetedik fordulója, a TOTAL Virtuális Vértes Rally. A versenyt ezúttal is megelőzte egy tesztfutam, ami ismét megfelelő iránymutatást és ráhangolódási lehetőséget adott a pilótáknak az ausztrál murvás pályákra. Volt, aki más balszerencséjéből okult, de sokan csak saját kárukon tanulták meg, hogy ezúttal lehet, hogy a „kevesebb, néha több” taktika lesz a kifizetődő. Gyanítható volt, hogy a bajnoki futam sem lesz egyszerű, hiszen a teszt után a shakedown pályája igazi roncstemetővé változott.

A tesztverseny után egy nagyon szimpatikus összefogásnak is tanúi lehettünk. Egy bajnoki címért harcban álló versenyzőtárs technikájában egy olyan alkatrész ment tönkre, amit a versenyig lehetetlen lett volna pótolni, de a segítség gyorsan megérkezett, ráadásul egy olyan vetélytárstól, akinek szintén a bajnoki cím van célkeresztben.

A TOTAL Vértes Rally szakaszairól egyenként is elmondható, hogy a feketeöves kategóriába tartoznak, de a versenykiírás szerinti összeállításban lett igazán hardcore a dolog. Ezen a futamon a legapróbb hiba is büntetett, minimum egy defekttel, de voltak olyan pályarészek, ahol a hatalmas eséshez sem kellett nagy figyelmetlenség.

A szervizparkban a szokásos nyüzsgés, sürgés-forgás fogadhatta a látogatót, a TOTAL jóvoltából most még színesebb forgataggá változott a rendezvény helyszíne. Voltak csapatok, akik új dekorral jelentek meg és megfigyelhettük, hogy a mezőny nagy része átnyergelt az új MKII-es Ford Fiesta R5-re. A szervizpark most is jókedvű versenyzőktől volt hangos, egyik sátorban Karel Gott és Kis Grofó zenéje szólt felváltva, a TOTAL motorhome-ja és a duenShop sátra közötti területen pedig egy DJ pulton forogtak a bakelitek, a sorozat két állandó szereplője, Nigel Stately és Tigran Vardanjan tekergette a potmétereket mindenki nagy örömére.

Kasza Kristóf, Suborits Péter, Bartók Vince, Molnár Alex, Szőcs Attila, Tóth Patrik. A futam előtt Ők hatan voltak versenyben a 2020-as bajnoki címért. A szervizparki zug bukmékereknél erre a hat névre fogadtak a legtöbben.

Az első sokk akkor érte a mezőnyt, amikor megérkezett a hír, hogy Bartók Vince a 10. gyorsasági szakaszon defektek miatt kiállt. A pálya mellett, egy TOTAL molinó előtt megpihenve várta meg, míg a segítség megérkezik, sajnos a defektekkel a bajnoki álmok is semmivé váltak. Vince kiesése után az élmezőny pulzusszáma érezhetően megemelkedett, mert akár már ezen a versenyen eldőlhetett volna a bajnokság. Suborits az első szakasztól kezdve teljesen más dimenzióban autótózott és a győzelmet magabiztosan be is húzta.

A bajnokesélyes hatos fogatból Tóth Patrik és Szőcs Attila talált egymásra és a 8.szakaszig kiélezett csatát láthattunk kettejük között, mindketten VW Polo R5-tel próbáltak meg célba érni, bár a tempójuk alapján a győzelemre nem volt reális esélyük… Végül Szőcs a 8. szakaszon, Tóth pedig a 11. gyorsaságin dobta el magától végleg a bajnoki reményeket.

Ezúttal Molnár Alex sem hozta ki magából a maximumot, sokat hibázott, így Ő is már csak a bajnoki dobogó 3. fokáért szállhat versenybe a szezonzárón. Kasza Kristóf nagyon a végére hagyta a verseny második felét, biztonsági fokozatban, egyes sajtóértesülések szerint vezetés közben Tellér Puffolát ropogtatva vitte célba a Polo R5-öt a 2. helyre. A PowerStaget is Suborits nyerte meg, így a maximális pontszámot zsebelte be a TOTAL Vértes Rally-n, ezzel pedig igazán érdekessé tette az utolsó, Nyírségben rendezendő futamot. A harmadik helyen Varga Zsombor végzett, egyben megnyerve a billentyűzettel játszó kategóriát. A verseny lebonyolítása TOTAL-isan olajozottan ment, minden célbaérő elégedetten és mosolyogva nyilatkozott a 12. szakasz után.

A Hungarian Virtual Dirt Rally 2.0 Championship utolsó bajnoki versenye négy hét múlva kerül megrendezésre. A zárófutamon, a Nyíregyháza Rally-n forrósodnak fel a processzorok és remegnek meg a forcefeedback-ek. Az állás szoros, vastagon benne van a pakliban, hogy csak a PowerStage-n dől majd el minden…

A TOTAL Virtuális Vértes Rally végeredménye:
1. Suborits Péter Ritmus ASE Volkswagen Polo GTI R5 Amatőr pilóta 52:47.463
2. Kasza Kristóf SMARTZILLA Racing Team Volkswagen Polo GTI R5 Rallyongó +1:10.980
3. Varga Zsombor ZmBGOD racing team Volkswagen Polo GTI R5 Rallyongó +1:14.246
4. Biró-Ambrus Roland Rolf Racing Team Ford Fiesta R5 MKII Rally2-R3 pilóta +1:37.525
5. Szekeres Szabolcs Ford Fiesta R5 MKII Rallyongó +1:42.462