Több mint ezer budapesti jógázott a város felett

Hatalmas érdeklődés mellett tartották meg a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad újabb sporteseményét augusztus második hétvégéjén. A Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig elnevezésű rendezvényen több mint ezer ember gyakorolhatta ennek az indiai testedzési módszernek a legkülönfélébb irányzatait a főváros legszebb helyszínén. A családbarát eseményen nem csupán a tapasztalt, aktív jógások vehettek részt. A szervezők külön figyelmet fordítottak azokra is, akik még csak most kezdenek ismerkedni ezzel a vallási, filozófiai hátterű sporttal.

„A jóga különleges mozgásforma, amely nem csupán fizikailag, hanem szellemileg is fejleszti az embert. Javítja az állóképességet, a koncentrációt, a kitartást, az ízületek rugalmasságát, önfegyelemre, összpontosításra tanít, illetve segít kezelni a különféle egészségügyi problémákat, így a szorongást, stresszt is.” – emelte ki köszöntőjében Ankita Sood, India jóga nagykövete.

Ezek szellemében a teltházas, ingyenes esemény szombati napján a jóga legkülönbözőbb irányzatainak neves hazai oktatói, köztük Képes Andrea, Beöthy Árpád, Répássy Erika, N. Szabó Katalin, Kormos Éva, illetve Kováts Dea tartottak foglalkozásokat 17 és 23 óra között. Az általuk vezetett foglalkozásokon az előre beregisztrált érdeklődők a Sivananda, Iyengar, Vrindávan Gangótri, Himalájai, a Kundalini, illetve Forrójóga órákon vehettek részt. Azok sem maradtak program nélkül, akiket egyelőre még csak a kíváncsiság csábított ki a rendezvényre. Őket a Gellérthegyen közvetlenül a Citadella alatt elhelyezkedő parkosított területen várták színes, tartalmas programokkal a Jóga-pikniken, ahol bemutatkoztak a különböző jógaiskolák, jógairányzatok, valamint szakmai előadások, beszélgetések, gyermekjóga, illetve koncert is szórakoztatta az érdeklődőket.

A sok látogatót vonzó szombati programok után, a rendezvény – elnevezéséhez híven – vasárnap pirkadatkor folytatódott. A bátor korán kelő vállalkozók a hétvége második felét Napüdvözlő és Astánga Vinyásza jógával indíthatták el hajnali 4:30 és 6 óra között, szintén a város a felett, a Citadellán.

A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad természetesen ezután is folytatódik, és további sportok kipróbálására nyílik lehetőség a következő hónapokban. Augusztus végén rendezik meg a Budapest Urban Games-t, majd szeptembertől ismét lesznek tanácsadással kísért szabadtéri edzések, ahol ezúttal a fitnesz kerül előtérbe, illetve október első hétvégéjén mindenkit várnak a Normafára a Nordic Walking napra is.