#timesup

Lejárt a nők elleni erőszak ideje #timesup

  • Összefogások a nőkért

Az elmúlt időszakban rengeteget foglalkozott a világsajtó a nemzetközi és a hazai hírességekhez köthető szexuális zaklatási ügyekkel, amelyek között vannak olyan esetek, amik több évtizedes múltra nyúlnak vissza. Az, hogy egyre többen ilyen nyíltan felvállalják az őket ért atrocitásokat, hozzájárul ahhoz, hogy a nők elleni erőszak ne legyen többé tabuként kezelve. Nem lehet eleget foglalkozni ezzel a témával, mert sajnos a mai napig rengeteg olyan nő él hazánkban is, aki valamilyen módon bántalmazásnak van kitéve.

Az idei Golden Globe díjátadó gálán olyan egyedülálló női összefogásnak lehettünk szemtanúi, amilyenre eddig nem volt példa a nők elleni erőszak témája kapcsán. A „Time’s Up” kezdeményezés célja, hogy kiálljon a nők jogaiért, kifejezzék szolidaritásukat a szexuális zaklatás és erőszak összes áldozata iránt, és felszólítsák az egész munkaerőpiacot a nemi alapú egyenlőtlenségek felszámolására. Az összefogáshoz többek között olyan sztárok csatlakoztak, mint Reese Witherspoon, Natalie Portman, Eva Longoria és Oprah Winfrey, aki a gálán tartott beszédével történelmet írt.

Hazánkban is egyre több szervezet és cég áll olyan kezdeményezések mellé, amelyek a nők védelmét szolgálják. Ezekre a kezdeményezésekre szükség van Magyarországon is, mivel több mint 200 0001 nő érintett a bántalmazás valamelyik formájában. Az AVON filozófiájának szerves része világszerte, hogy támogassa, ösztönözze és védelmezze a nőket, és segítse őket a céljaik elérésében. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy világszerte több millió Tanácsadónő értékesíti a vállalat termékeit és minden országban, ahol az AVON jelen van, a vállalat nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalási tevékenységekre. Ennek megfelelően hazánkban a CSR tevékenységük egyik fő ága a kapcsolaton belüli erőszak visszaszorítására és a bántalmazott nők támogatására irányul, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve valósít meg.

Örömmel látjuk, hogy elindult egy olyan nemzetközi összefogás, amely a nők érdekeit és védelmét szolgálja. Büszkék vagyunk arra, hogy vállalatunk hazánkban az elmúlt évek alatt a nők elleni erőszak egyik élharcosává vált. Szakmai partnerünkkel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel többféleképpen működünk együtt: támogattuk többek között a Titkos Menedékházuk bővítését és a kapcsolaton belüli erőszakkal kapcsolatos edukációs órák megtartását is. Ezt a közös munkát a jövőben is folytatni szeretnénk a Segélyszervezettel, annak érdekében, hogy minél több bántalmazott nő juthasson segítséghez. Bízunk abban, hogy a „Time’s Up” és a hozzá hasonló kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többen felfigyeljenek erre a súlyos problémára és ezzel csökkenthető lesz a bántalmazott nők száma” – nyilatkozta Végh-Kósa Anita, az AVON Magyarország PR és Digitális vezetője.

#timesup

1 FRA-népesség-bűnügyi statisztikák (2015)