#majdnemfriss – “Természetesen” az előírásoknak megfelelő a Sziget zajszintje

    A kedden késő este elvégzett mérések alapján az előírásoknak megfelelő, a határértéken belüli a Sziget fesztivál zajszintje. Erről Kádár Tamás, a rendezvény főszervezője tájékoztatta az MTI-t.

    “A megengedett zajszint a szabályozás alapján 23 óráig 65, utána 55 decibel. A korábbiakhoz képest nem változott a mérés metodikája sem, előbb színpadonként, majd egyszerre valamennyi színpadot megszólaltatva mértük a zajhatást” – mondta Kádár Tamás.


    A hangpróbát keddről szerdára virradó éjjel végezték a Duna mindkét oldalán, a III., a IV., valamint a XIII. kerületben. Kádár Tamás elmondta: a fesztiválhoz legközelebb eső Kaszásdűlői lakótelepen jóval a határérték alatt volt a hangerő és a zajszint alacsonyabbnak tűnt, mint a legutóbbi Szigeten, 2019-ben. Ennek szerinte valószínűleg a technológia fejlődése az oka, illetve ma már megoldható, hogy amennyire csak lehet, a színpadok környékén maradjon a zajkibocsátás.


    A méréseken Óbudán Kiss László III. kerületi polgármester, Újpesten Déri Tibor IV. kerületi polgármester is részt vett.


    A főszervező kiemelte, a három érintett kerületben a fesztivál ideje alatt folyamatosan mérik a zajszintet telepített mérőállomásokon.


    “Ezen túl a Sziget által megbízott szakemberek is különböző helyszíneken mérik a zajkibocsátást. Ha esetleg azt tapasztalják, hogy bárhol túllépnénk a megengedett határértéket, akkor azonnal közbe tudunk avatkozni” – mondta Kádár Tamás az MTI-nek.


    A fesztivál szerdán kezdődött, kedden este már mintegy tízezer ember volt a Szigeten.