Tele a pelus, haver?

Chris Pegula – Frank Meyer: Tele a pelus, haver?
Minden, amit tudni akartál a gyereknevelés első két évéről
(de sosem merted megkérdezni)

A műről

Chris Pegula közvetlen stílussal tálalt, humoros meglátásai az apaságról személyes tapasztalatokon alapulnak. A Tele a pelus, haver? amellett, hogy szórakoztató olvasmány az újdonsült apukáknak, tartalmaz minden olyan keservesen megszerzett tanulságot, elkerülendő csapdát és praktikus tanácsot, amely hasznos lehet minden kezdő apának – egy olyan havertól, aki a mai napig nem vesztette el az egyéniségét (és a józan eszét).

A kötet tele van az apai lét zűrzavaráról mesélő vicces sztorikkal, megspékelve egy kis pszichológiával, tudománnyal, bejárva minden elképzelhető témát, legyen szó a kötődés kialakításáról, az otthon bababiztossá tételéről, a szex újrakezdéséről, az első lépések kíséréséről, a hisztirohamokról vagy a párunkkal való munkamegosztásról – és hogy mindemellett hogyan NE őrüljünk meg (teljesen).

Fordította: Mezősi Péter

Idézetek a könyvből

„Szinte lehetetlen elmagyarázni, milyen eltérő érzelmeket él át az ember egy szülés alatt. Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a világ legmagasabb, leggyorsabb, legrémisztőbb és legizgalmasabb hullámvasútján ülnél.”

„Ne feledd, te követendő példa vagy a gyerekeid számára! A partnereddel való interakcióid fogják meghatározni, hogyan fognak viselkedni a saját kapcsolataikban a jövőben.”

„A házasság nem könnyű. Sok munkát igényel. Ha pedig még a gyerekek is belépnek a képbe, egy teljesen új mérkőzés veszi kezdetét.”

„Azt garantálni tudom, hogy nincsenek tökéletes apák. Mindannyian elbukunk időnként. A trükk az, hogy tanuljunk ezekből az esetekből, és fejlődjünk.”

„A gyereked, a párod es saját magad számára is nagyon fontos, hogy találjatok időt a kötődésre a gyermeketek életének első pár hetében. Számos előnnyel es haszonnal jár a gyerek számára, ha az apukája mar a kezdeteknél jelen van és részt vesz az életében.”

„Ha rájössz, mivel tudsz megnyugtatni egy újszülöttet, az olyan, mintha magát a Szent Grált találtad volna meg.”

„Szülőként nagyon fontos fenntartani a csapatjátékosmentalitást, főleg amikor minden ennyire új. A pároddal dolgozzatok ki egy időbeosztást.”

„Ne feledd, az is a szülői lét része, hogy segíts a partnerednek időt találni arra, hogy magával is tudjon foglalkozni. Szülőnek lenni 24 órás elfoglaltság. A lehetőség, hogy időnként ki tudjatok kapcsolódni, azért fontos, hogy utána újra teljes erővel és beleadással tudjátok ellátni a feladatokat.”

„Nem biztos, hogy valaha is megtalálod a tökéletes egyensúlyt a család és a karrier között, de a döntés a te kezedben van, hogy miként kezeld a dolgokat, amikor túl nagy a teher. Te döntesz, miként reagálsz a stresszre. Ha nem jól kezeled, akkor itt az ideje dolgozni rajta.”

„Nagyon fontos, hogy ne legyél túl kemény magaddal szemben, mialatt megszokod a szülői lét új és mindig változó világát! Ez egy teljes állású meló. Ha nem akarsz túl hamar kiégni, jobb, ha kíváncsisággal és pozitív hozzáállással kezdesz neki minden egyes napnak. Ha így teszel, rá fogsz jönni, hogy ez a gyereknevelősdi valójában elég jó móka.”

„A család olyan, mint egy láncreakció. Ha a párod és te jól érzitek magatokat, a gyerekeitek is jól fogják érezni magukat. Ha feszültek vagytok, a család is feszült lesz. A gyereknevelés erőfeszítést igényel, azonban a beleadott idő és energia kétszeresen fog megtérülni.”

Lapozz bele a könyvbe itt