Tabletekkel gyorsítanak a Légimentők

A baleseteknél is bevethetők

Megtervezi az útvonalat a baleset helyszínére és onnan a kórházba, kiszámítja a szükséges üzemanyagot, menetidőt, segítségével a sérült állapotát rögzítő esetlap útközben átküldhető a beteget fogadó intézménynek. 40 iPadat szerzett be a Magyar Légimentő Nonprofit Kft, így végre el tudják kezdeni a papír alapú dokumentáció lecserélését a légimentő bázisokon. Ezekkel, az egyelőre tesztfázisban működő, fedélzetre is felvihető kis számítógépekkel naponta több órányi adminisztrációt váltanak ki.

Lényegesen megkönnyíti a légimentők életét, és végre elkezdhetik leváltani a papír alapú dokumentációt a légimentő bázisokon országszerte azokkal a tabletekkel, amelyet nemrég szerzett be a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., és hetek óta tesztelnek a budaörsi légibázison. A váltást már régóta tervezik, de a szigorú hatósági szabályozás miatt csak olyan eszköz jöhetett szóba, amelyet nemzetközileg is elfogadnak, ezért esett a választás az iPadekre.

–    Egy kis szerkezet, de nekünk napi több óra papírmunkát spórol: a hozzájuk választott speciális programok segítségével kollégáink pillanatok alatt meg tudják tervezi az útvonalat a baleset helyszínére és onnan a kórházba, a program azt is megmutatja, hogy a rendelkezésre álló üzemanyag meddig elég, és az út várhatóan hány percig tart majd – mondja Boros Ákos, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tervező-dokumentációs mérnöke, az elektronikus rendszer adminisztrátora.

Az iPadekkel a baleseteknél eddig papíron rögzített esetlapok is kiválthatók majd, ami az jelenti, hogy a mentőszemélyzet elektronikusan, a helyszínen tudja rögzíti a sérült állapotát. Ezeket az esetlapokat a kollégák eddig papírra írták, amit aztán a repülések után számítógépre vittek fel.

–   A jelenleg tesztelt, majd a tableteken futó esetdokumentációs program képes lesz arra is, hogy kommunikálni tudjon az EKG defibrillátor egységgel, vagyis a készülék által mért adatokat (a beteg vérnyomása, pulzusa, vér oxigén szintje) vezeték nélküli kapcsolaton keresztül tudja majd fogadni a monitorról, és automatikusan rögzíti az esetdokumentációban. Így még egyszerűbbé és pontosabbá tehető az esetdokumentáció, és a későbbi adatfeldolgozás – mondta Dr. Gorove László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A légimentőknek nem csak hivatásuk, szenvedélyük is a mentés, ezért nagyon örültek annak, hogy az eszközök beszerzésekor az iCentre Apple Premium Reseller cég egy emberként állt mögéjük, és kollegáik szakértelmével teljes technikai támogatást kaptak a megfelelő típusú tabletek kiválasztását, tesztelését, és „tesre szabását” illetően.

–    Izgalmas hónapok állnak mögöttünk, amelynek végig az volt a célja, hogy pontosan olyan eszköz kerüljön beszerzésre, amely a légimentésre jellemző nagyon szigorú kritériumrendszernek is megfelel. Ehhez kollegáim technikai szakértelme nélkülözhetetlen volt. Szívügyünknek is tekintjük ezt a projektet, így folyamatosan részt veszünk a tesztelésben és továbbra is teljes szakmai, technikai háttértámogatást nyújtunk – mondta Felker Noémi, az iCentre Country Managere.

A légimentők szeretnék, ha az iPadekre telepített speciális programok minél sokoldalúbban segítenék a munkájukat, hiszen, ha engedélyezik, jelentősen megkönnyíthető és felgyorsítható a pilóták és az egészségügyi személyzet munkája. A tabletek egyébként az előírásoknak megfelelően korlátozottak, kizárólag repülő és orvosi feladatkörök ellátására használhatók, vagyis más program nincs a számítógépeken – mondta Boros Ákos.

Az új iPadek használatáról készült kisfilmet itt tudja megnézni és megosztani:

Fotókat pedig ezen a linken talál. A képekhez kérem feltüntetni: Fotógyár/ Sárosi Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .