Szórakoztató kalóriaégetés

A virtuális valóság (VR) fitnesz új távlatokat nyit a mozgásban

A VR fitnesz erősnek javul az állóképesség, az izomzatödik és kellő kitartás a mérleg is egyre kevesebbet mutathat.

Manapság az egészségtudatos életmód, a helyes táplálkozás és a sport központi szerepet tölt be az emberek életében. Elsőre hangzik a recept: ha az étkezésünk során minőségi egyszerű alapanyagokat választunk és beiktatjuk a rendszeres mozgást, azzal már sokat teszünk az egészségünkért. Új, szuper diéták minden héten szembejönnek velünk, azonban megtalálni a legideálisabb tartósan végezhető edzésformát az egyik legnehezebb feladat. Az időnk mindig kevés, a lelkesedés pedig általában hamar csökkenni kezd.

Nem beszélve arról, hogy sokunkat nem csupán a lustaság tart vissza az edzőtermektől vagy csoportos foglalkozásoktól, hanem a szégyenérzetet, hogy nem szeretjük a tükörben látni magunkat, és hogy nem hiszünk a saját kitartásunk erejében. A mozgás örömét azonban nem szabad lebecsülni, nem hagyhatjuk, hogy mások véleménye meg a sporthoz való hozzáállásunkat, azt pedig végképp nem, hogy saját magunk által felépített akadályokba ütközünk. Erre nyújt új és immerzív megközelítést a virtuális valóságban végezhető testmozgás, a VR fitnesz, amelyhez számtalan, képzésre bővíthető applikáció érhető el a legnépszerűbb VR headsetekhez.

„A VR fitnesz felhasználásra a legalkalmasabb egy standalone, vagyis a számítógép nélkül is használható VR headset, például a népszerű Meta Quest 2 vagy a tavalyi év végén bemutatott PICO 4 . Ezek az új eszközök olyan világba kalauzolnak minket, ahol változatos mozgásformák közül választhatunk az otthonunk kényelmében, és szórakozás közben, észrevétlenül égetjük a kalóriákat. A fitnesz úgy válhat az életünk részévé, hogy előtte elképzelni sem tudtuk, hogy valaha is leszünk rendszeresen sportolni” – mondta el Körömi János, az INFUZE.hu VR oldal tulajdonosa.

Ha bokszolni támad kedvünk, akkor irány a ring, amihez már valósághű VR bokszkesztyűt is találhatunk, és még jobban beleélhetjük magunkat az ütésekbe. Ha táncolni vágyunk, irány a parkett, ahol saját virtuális edzőnk is lehet, aki segít formába lendülni. Sőt, akár egy szobabiciklin, vagy evezőgépen ülve is egy tengerparti úton találhatjuk magunkat, ahol valljuk be őszintén, kellemesebb tekerni és evezni, mint a saját nappalinkban. A VR fitnesz erősnek javul az állóképesség, az izomzatödik és kellő kitartás a mérleg is egyre kevesebbet mutathat. Ha pedig már aktív VR sportolóvá váltunk, vagy csak próbáljuk magunkat nagyobb kihívások elé állítani, akkor ha VR fitneszhez kiegészítőkkel, például kontrollersúlyokkal fokozható tovább a terhelés.

Néhány izgalmas VR fitnesz applikáció:

  • Les Mills bodycombat – Egy igazi kiadós edzés a világ vezető fitneszvállalatától.
  • FitXR – Aerobik és tánc a csoportos órák energiájával, mégis az otthonod kényelmében.
  • The Thrill of the Fight – A VR boxolás atyja, ami feszültséglevezetésnek sem utolsó!
  • Creed – Olyan érzés, mintha egy videojátékkal játszanál, de úgy éget, mint egy edzést.
  • Beat Saber – Egy szívdobogtató VR-ritmusjáték, ami semmihez sem hasonlítható.
  • Synth Riders – Egy kicsit akció, egy kicsit tánc, egy kicsit ritmus, és nagyon zene!

Ha pedig szeretnénk látni egy igazán motiváló történetét, akkor érdemes megnézni Cheney Mariani útját, akinek túlzás nélkül állíthatjuk, hogy tényleg, menjünk az élete a VR fitnesznek.