Szőnyi Ferenc ismét megjárja a poklot

Hétvégén rajtol a The Hell Race, az az A Pokoli Verseny – nem véletlenül kapta ezt a nevet az a 480 kilométeres futóverseny, amelyen Szőnyi Ferenc, a HELL Racing Team tagja, most hétvégén, immáron másodjára áll rajthoz. A Racemachine becenevet méltán viselő sportoló tavaly a világon egyedüliként teljesítette az elképesztő távot, most úgy döntött, ismét megméretteti magát.

A Himalájában megrendezett verseny, mely a világ egyik legnehezebb pályája, 480 kilométer hosszú és nem kevés természeti kihívást is tartogat, ha maga a táv hossza nem lenne elég. A hatalmas hőmérséklet ingadozás, az oxigénhiányos levegő és a nagy szintkülönbség mind megnehezíti a kihívás teljesítését, ám Szőnyit ez sem tántoríthatja el.

Tavaly az egész világról hárman mertek vállalkozni a verseny teljesítésére, közülük egyedül Szőnyi Ferencnek sikerült célba érnie. A nem mindennapi teljesítménynek hamar híre ment és az idén 54 éves Racemachine egycsapásra az egész világon ismertté vált. Olyannyira, hogy idén a The Hell Race szervezői már a komáromi vasemberrel promotálták az idei versenyt.

Szőnyi a felkészülésről is mesélt:
„A verseny az csak egy lobbanó láng, de igazából az oda vezető út az, ami sokkal rögösebb és sokkal nehezebb. Gyakorlatilag az év elején eldöntöttem, hogy ezen a versenyen fogok indulni, és az alapozásból és a hétköznapokból ki kellett alakítani egy olyan struktúrát, hogy megfelelő progresszivitással hozzam fel magamat olyan állapotba, hogy ezt a távot tudjam teljesíteni. Idén már 7 olyan versenyen vagyok túl, amelyek mind ezt építették és erősítették. Én úgy gondolom, hogy ami hiányzott a tavalyi verseny teljesítéséből, a fizikai erő, azt még extrémebben ki kellene használni – erősebben megfutni az emelkedőket, ehhez viszont izomtömeget kellett növelni. Összességében szerintem nagyon jól sikerült az idei felkészülés, legutóbb Görögországban egy 180 kilométeres futóversenyen vettem részt, ahol a verseny első 10%-ban értem célba, úgy, hogy nem kísértettem meg a saját határaimat. Ez volt a dolgozatírás, a nagy vizsgák előtt.”

Feri már június 2-án Indiába utazott, hogy megkezdje az akklimatizálódást és ráhangolódjon az idei versenyre, ám előtte még mesélt tavalyi élményeiről és azt is elárulta, miért vállal másodjára is egy ilyen kihívást, amit egyszer már teljesített.

„Nagyon nehéz erre a kérdésre úgy válaszolni, hogy ne döbbenjenek le az emberek, hogy „Hova készülsz?”. Ez mindjárt az ember felelősségét is felveti, hogy vajon tudom-e, hogy hova akarok kimenni ebben a címeres mezben, hogy én, magyar sportolóként, amatőrként, 54 évesen vajon tudom-e, hogy mire vállalkozom, egyrészt. A másik pedig a kivagyiság, az, hogy képes vagyok rá, megtehetem és meg is teszem. Hogy ez meddig fenntartható korban, időben távolságban, ez egy nagy dilemma, de én most vágyom erre a teljesítésre, a jobb teljesítésre. Nem csak felkészültség, de bátorság, és úgy gondolom, hogy talán vakmerőség is kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen versenyre benevezzen.” – mondta a Racemachine.

Feri a tavalyi versenyt 113 óra 13 perc 29 másodperc hivatalos eredménnyel zárta. Az idei cél, hogy a június 16-án induló megmérettetést 4 napon belül teljesítse.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthetik a Szőnyi Ferenccel készült interjút és a felkészülésről forgatott videót, amely az Avalon Parkban készült.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .