Szlovákiai magyar író az Álljunk meg egy novellára verseny közönségdíjasa

Forgács Péter párkányi novellista Családfa című írása lett a JCDecaux Álljon meg egy novellára című irodalmi versenyének közönségdíjasa. A 20 legjobbnak ítélt írás nyár végéig olvasható számos budapesti utasváróban.

Mint ismert, tavasszal indította el különleges irodalmi versenyét Magyarország piacvezető out-of-home vállalata, a JCDecaux. Az „Álljon meg egy novellára” című pályázatra érkező művek legjobbjait a vállalat busz- és villamosmegállók utasváróiban helyezte el, hogy a várakozók friss irodalommal üthessék el azokat a perceket, amit várakozással töltenek. Mind a 20 novelláról angol fordítás is készült, hogy a turistaszezonban Budapestre látogató külföldiek is benyomásokat szerezhessenek a magyar irodalomról.

A pályázatra mintegy 2500 munka érkezett, ezekből választotta ki a legjobb húszat és a nyerteseket a Grecsó Krisztián által elnökölt zsűri. A három győztes (Somogyi Katalin: Katicabogár, Orosz Adél: Kapcsolás, Somogyi Boglárka: Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit) kihirdetése után közönségdíjat is meghirdetett a vállalat, amelyre bárki szavazhatott, aki a városban jártában-keltében találkozott a megállókban elhelyezett írásokkal vagy a jcdecauxnovella.blog.hu oldalon magyarul vagy a jcdecauxshortstories.blog.hu oldalon angolul elolvashatta őket. A két blogfelületen rendezett közönségszavazáson meggyőző fölénnyel lett az első Forgács Péter írása. Míg a magyar blogoldalon a szavazatok 22,7 százalékával tudott győzni, addig az angol nyelvűn ennél is impozánsabb, 43,4 százalékos szavazataránnyal diadalmaskodott Családfa című novellájával. A szerző értékes könyvjutalmat vehetett át a JCDecaux vezetőitől.

A szerző civilben matematika-fizika szakos tanár. 2013-ban elvégezte a Magyar Író Akadémia szépíró mesterkurzusát, ezt követően Háy János írószemináriumát látogatta. Tagja a Turczi István vezette Filter, majd Különjárat írócsoportnak. A mestermű című novellája bekerült a 85. Ünnepi Könyvhéten megjelent Kapcsolat antológiába. 2014-ben pedig első helyezést ért el a Zeusz Papucsa irodalmi pályázaton. 2015-ben Elemi boldogság című novellája elnyerte az Európa Könyvkiadó Nabokov és én irodalmi pályázatának fődíját. 2016-ban a Pegazus irodalmi pályázaton ő kapta Grendel Lajos védnöki különdíját. Magyarországi és felvidéki lapokban, valamint irodalmi portálokon (Tiszatáj, Irodalmi Szemle, Opus, SiópArt, Ambroozia, Esztergom és vidéke, stb.) publikál.

Gratulálok Forgács Péternek a közönségdíjhoz, egyben szeretném megköszönni annak a több ezer embernek, akik szavazatukkal támogatták a versenyzőket. Büszke vagyok rá, hogy irodalmi pályázatunkkal izgalmas írásokra tudtuk irányítani az emberek figyelmét és hozzájárulhattunk a városi élet minőségének javításához” – mondta el Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója.

A közönségdíjas novella 19 másik szerző munkáival együtt augusztus végéig Budapest számos utasvárójában olvasható el.