Szinte minden vezető úgy érzi, hogy további béremelésekre lenne szükség egy felmérés szerint

    Százból 94 vezető az infláció hatásainak ellensúlyozására az idei év első négy hónapjában már emelt bért, ugyanakkor 93 százalék szerint további bérfejlesztésre lenne szükség – tájékoztatta az Edenred digitális szolgáltató cég friss online felmérésének eredményéről az MTI-t szerdán.

    A közleményben jelezték, hogy a vezetők 15 százalékának van konkrét béremelési terve a következő egy-három hónapra; ők további 5-10 százalékos bérfejlesztést terveznek.
    A válaszadók 35 százaléka idén már nem tudja növelni a béreket, 11 százalék pedig csak az év végén képes adni plusz juttatást.


    Az eddigi béremelés mértékét illetően jelentős eltérések mutatkoznak: a társaságok csaknem kétharmada (66 százalék) 5-10 százalék közötti mértékben növelte a fizetéseket, míg a vállalkozások 18 százaléka 11-15 százalék között, a cégek 8 százaléka pedig öt százalék alatt emelt.


    A béren kívüli juttatások összegét jóval kevesebb cég, a megkérdezettek alig több mint negyede növelte, és csupán 3 százalék az, aki idén vezette be a cafetériát – tájékoztattak. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy ebben a kérdésben paradigmaváltás körvonalazódik: a cégek 39 százaléka már mérlegeli, hogy béren kívüli juttatás formájában segítse munkavállalóit.


    A béren kívüli juttatások lehetőségével egyébként a felmérés szerint a megkérdezettek háromnegyede él, ezen belül az 500 főnél több embert foglalkoztató cégek 92 százaléka, a kkv-k csaknem 70 százaléka.


    A cég kérdéseire idén májusban 100 vállalkozás humánerőforrás-vezetője válaszolt; a kutatás nem tekinthető reprezentatívnak.


    Az Edenred tájékoztatása szerint a szolgáltatásaikat és fizetési megoldásaikat több mint 50 millió munkavállaló, 850 ezer munkáltató és 2 millió kereskedelmi partner használja a világ 45 országában.