A Szerencsejáték Zrt. a hazai fogyatékosságügy elkötelezett támogatója

A Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.) felelős munkáltatóként fontosnak tartotta és tartja, hogy részt vegyen a társadalmi problémák megoldásában. Ezért közel 15 éve üzemelteti karitatív célú sorsjegy értékesítési hálózatát, amelyben 180 megváltozott munkaképességű munkatárs dolgozik értékesítőként 70 település több mint 110 értékesítő helyén, ahol kizárólag kaparós sorsjegyet árulnak.

A hálózat létrehozását a Szerencsejáték Zrt. olyan társadalmi célú küldetésnek tekinti, ami példát mutathat más vállalatok számára a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt piaci foglalkoztatása kereteinek szakszerű kialakításában és a sikeres munkahely-megtartó programok elindításában, fenntartásában. Vállalati politikánk összhangban van az Európai Unió és a European Lotteries (EL) foglalkoztatás politika céljaival.

A Szerencsejáték Zrt. a karitatív hálózat kialakításával olyan embereknek kíván(t) munkalehetőséget biztosítani, akik egészségügyi problémáik miatt már évek óta nem találtak munkát, és emiatt korábbi sikeres életükben kedvezőtlen változás állt be. Tapasztalataink alapján ma már tudjuk, sok kollégánknak a Szerencsejáték Zrt. által létrehozott sorsjegy-értékesítő munkahely nagy lépést jelentett élete rendezésében, életmódja helyreállításában, sikeres társadalmi integrációjában.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatási programjával a Szerencsejáték Zrt. 2016-ban negyedszerre is kiérdemelte a „Fogyatékosság-barát munkahely“ címet.

Figyelemmel az EL szakmai törekvéseire (a European Lotteries és a European Disability Forum együttműködési megállapodása a fogyatékossággal élő személyek integrációjának támogatásáról, 2011) és a társaságunk üzletpolitikai céljaira, 2015-ben kezdeményeztük a nemzetközi együttműködés programjának hazai megvalósítását. Ebben szerződő partnerünk a FESZT és a világ egyik legnagyobb megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazó vállalata, a spanyol ONCE. Az együttműködési megállapodásban vállaltuk, hogy:

  1. Az SzZrt. folytatja, és fejleszti megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását támogató programját;

  1. Az SzZrt. más vállalatok számára átadja jó foglalkoztatási gyakorlatának tapasztalatait;

  1. Az SzZrt. részt vesz a fogyatékosságügy társadalmi, és vállalatán belüli érzékenyítésében, tudatosításában.

  1. Az SzZrt. elősegíti a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációját. Ennek keretében az SzZrt. egy olyan sorsjegyet hoz forgalomba, amely a FESZT programjának anyagi támogatása mellett fogyatékossággal kapcsolatos üzeneteket tartalmaz. Ez a sorsjegy a Nagykarácsony sorsjegy, amely a FESZT játszótér fejlesztési programját és annak részeként három ép és fogyatékossággal élő gyermekek együtt játszását lehetővé tevő játszótér létrehozását is támogatja.