Szeptemberben közel 90 ezer kisgyerek lépi át először az iskola kapuit

a K&H 5 tippje, hogyan szoktasd hozzá elsős gyermekedet az iskolához

A tanévkezdés mindig kihívás nemcsak a gyerekek, hanem az egész család számára, de még izgalmasabb, amikor gyermekünk először lépi át az iskola küszöbét. A kicsik életében hatalmas változás ez, hiszen egy sokkal szigorúbb napirendhez, új társakhoz és környezethez kell igazodniuk, ami nem minden gyereknek megy könnyedén. A K&H gyógyvarázs program a gyermekek testi és lelki egészségének támogatójaként 5 tippet ad arra, hogyan készüljünk fel közösen az iskolára.

A legtöbb család számára a tanévkezdés nagy kihívás, hiszen a nyári szabad programok után nehezebb visszaállni az iskolai mindennapok szigorúbb rendszerébe. Még izgalmasabb a helyzet, ha gyermekünk első osztályba megy, hiszen rengeteg új dolgot tapasztal meg: a korán kelést, a hosszabb ideig egy helyben maradást, a fokozott koncentrációt, az osztálytársakat és a környezetet. Ehhez a sok-sok újdonsághoz nem minden gyerek alkalmazkodik könnyen. A KSH adatai szerint a 2017-18-as tanévben több mint 91 ezer volt az általános iskolai elsősök száma, és nagyságrendileg idén is ilyen számban várható, hogy első ízben lépik át először az iskola kapuit. A K&H gyógyvarázs program elkötelezetten támogatja a gyermekek testi és lelki egészségét, ezért összegyűjtött 5 tippet arra, hogyan készüljünk fel közösen az iskolára.

hozzászoktatni a rendszerességhez

Mivel az ovihoz képest az iskolában már jóval szigorúbb rendszer van, érdemes otthon is következetes napirend szerint alakítani a nyár utolsó napjait – különös tekintettel a felkelésre és a lefekvésre. Szerencsés, ha ez nem egyik napról a másikra történik, hanem fokozatosan keltjük egyre korábban a leendő elsősünket, így a kicsik szervezete könnyebben alkalmazkodik az új ritmushoz.

segítsük a beilleszkedést

A KSH adatai szerint Magyarországon körülbelül 700 ezren járnak általános iskolába, akiknek hetede küzd beilleszkedési nehézségekkel. A félénk gyerekeknek sokat segíthet, ha mesélünk arról, nekünk milyen volt elsősnek lenni, így ő is könnyebben bele tudja magát képzelni a helyzetbe. Fontos, hogy ne csak mi beszéljünk, hanem ő is, így kiderülhet, ha fél valamitől. Iskolásat is játszhatunk vele, hogy lássa, milyen egy tanóra, így később már nem lesz olyan idegen a helyzet számára. Az ismerkedés megkönnyítése érdekében már a tanévkezdés előtt szervezhetünk találkozót a leendő osztálytársakkal, ahol kötetlenül együtt tudnak játszani.

próbáljunk ki minden új eszközt

Az iskolakezdést nagyban megkönnyíti, ha a gyermek is várja már. Ezt úgy érhetjük el, ha a benne lévő izgalmat pozitív várakozássá alakítjuk. Ehhez nagy segítséget jelenthet, ha őt is bevonjuk a bevásárlásba, együtt választjuk ki az iskolai felszerelést, és otthon ki is próbálhathatja, hogy melyik mire való. Így az iskolában büszkén és bátran fogja használni az új eszközöket.

készítsük fel az önálló közlekedésre

Ha alsó tagozatban el is kísérjük vagy autóval elvisszük gyermekünket az iskolába, felsőben már több mint valószínű, hogy egyedül szeretnének közlekedni. Érdemes ezért minél korábban megtanítani a közlekedés szabályait, hogy később egyedül is könnyen és biztonságosan boldoguljon. Ez történhet a közlekedési útvonalak közös bejárásával, vagy akár hétvégente családi KRESZ vetélkedőt is szervezhetünk.

vitaminokkal lesz lendületes a sulikezdés

Az új közösségben megnőhet a fertőzéses megbetegedések száma, így az iskolakezdés előtt érdemes felkészíteni gyermekünk immunrendszerét vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hogy ellenállóbb legyen.