Siófokon nem újdonság a strandjárőr, idén a távolságtartásra is figyelnek

Egyenpólós strandjárőröket a korábbi években is alkalmazott a siófoki strandokat fenntartó Balaton-parti Kft. a város fizetős strandjain, az idei szezonban csak kibővül a feladatkörük azzal, hogy felhívják a fürdőzők figyelmét a biztonságos strandolásra és a távolságtartás betartására – nyilatkozta Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője.

A strandjárőrök alkalmazása tehát Siófokon – egyes médiákban megjelentekkel ellentétben – nem új ötlet, nem a koronavírus-járványra tekintettel merült fel az, hogy szükség van a munkájukra a fizetős strandok rendjének, biztonságának fenntartása, a strandolók segítése érdekében. Az elmúlt napokban a siófoki strandjárőrökről több sajtótermék úgy írt, mint akik „razziázni fognak”, illetve szankcionálják a szabályokat be nem tartókat. Ez azonban nem így lesz. Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője nyomatékosította: az egyenpólós strandjárőrök idén sem lesznek többen, mint a korábbi években. S míg eddig elsősorban a vendégek értékeinek a biztonságára figyeltek, valamint a strandhasználati jogosultságot ellenőrizték, az idei nyáron ezen kívül szóbeli tájékoztatással hívják fel a fizetős strandot látogató vendégek figyelmét a biztonságos strandolásra, továbbá az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a megfelelő távolságtartásra. Szankcionálási jogosultságuk nincs, kizárólag tájékoztatást és figyelemfelhívást végeznek.

A május 29-én, pénteken kinyitott siófoki fizetős strandokon a napozóágyakat úgy helyezték el, hogy a kötelező védőtávolság meglegyen közöttük. Információs táblákat is kihelyeztek, melyeken a biztonságos fürdőzésre hívják fel a vendégeink figyelmét.
A fizetős strandok esetében létszámkorlátozást vezetnek be, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, miszerint minden fürdőző esetében 16 m2 területet kell biztosítani. Ezek alapján számolták újra a strand befogadóképessége.  A pénztáraknál jelölték a biztonságos védőtávolságot, illetve a területen lévő büfék üzemeltetőit is felszólították erre. Emellett a pénztáraknál fertőtlenítő pontokat helyeztek el. A vízbejáró lépcsők számát 40 százalékkal megnövelték, hogy a Balatonba való bejutáskor is csökkentsék a torlódást. A lépcsők korlátait 30 percenként fertőtlenítik, a területen lévő mosdók, öltözőkabinok és öltözőcsigák óránkénti fertőtlenítése fog megtörténni. A siófoki fizetős strandok jegyárai nem emelkednek, tehát nem kerülnek beépítésre az óvintézkedések miatti pluszkiadások és az sem, hogy a vendégek számát korlátozni kell.

Fokozottan ellenőrzik a strandok és környékének rendjét a rendőri szervek. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint „a közterületi szolgálatot ellátó állomány fokozott figyelmet fordít a strandok, parkok, játszóterek környezetében a jogszabályok betartására. Az ellenőrzések végrehajtása gyalogos és gépkocsizó járőrszolgálat ellátása esetén is megvalósulhat. A strandok környéke bűnmegelőzési szempontból is kiemelten fontos, tervezzük a frekventált területek visszatérő rendőri ellenőrzését. A jogszabályok be nem tartása szabálysértési eljárás kezdeményezését vonja maga után. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság állománya bízik abban, hogy az érkező pihenni vágyók saját, valamint közvetlen környezetük érdekében betartják a fürdőzés szabályait, valamint minden tőlük telhetőt megtesznek a legalapvetőbb járványügyi intézkedések betartásának érdekében.”

A turisztikai idényben megnövekedett rendőri feladatok eredményes végrehajtása érdekében létrehozott, munkáját június 1-én kezdő Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság is azt hangsúlyozta szezonindító tájékoztatóján: kiemelt feladat a nyári időszakban a Balaton és a Velencei-tó térségében élők, az ide látogatók közbiztonság-érzetének növelése; gyalogos járőrök mellett lovas, kutyás és kerékpáros rendőrök is látnak el szolgálati feladatokat a tópartokon. A rendőrség a frekventált területeken folyamatosan ellenőrzi majd az aktuális korlátozó intézkedések betartását.