Seiko Astron “Nova” modellek a 10 éves évforduló tiszteletére

Seiko Astron, a régi-új forradalom az órák világában

A Seiko képes volt arra, hogy kétszer is a feje tetejére állítsa az órák addig megismert világát, és mindkétszer a Seiko Astron modellel tette meg ezt.

Elsőre 1969 december 25-én, amikor bemutatták a forradalmian új kvarc kalibert és az ezzel készült eredeti Seiko Quartz-Astron modellt, az Astron 35SQ néven ismert órát.

A korábban csak a luxus kategóriában elérhető pontossághoz immár bárki hozzájuthatott. Bár az első modellek ára még mai mércével mérve is magas volt, a tömeggyártás beindulásával hamarosan olcsó, elérhető árú kvarcórák jelentek meg mindenhol, amelyek újraértelmezték az óraipart hosszú évtizedekre.

A kétezres évek elején aztán újra előkerült egy ötlet, amely a technológiai fejlődésben újra akkora ugrást jelentett, mint a hatvanas évek végén a kvarc karórák – ez a GPS technológia máig ismert legfejlettebb változata volt, amelyet GPS Solar néven ismerhetünk.

GPS műholdak jelével szinkronizált kaliber már létezett ekkoriban, ám az csak egy műhold jelét volt képes venni. Azt a problémát a Seiko oldotta meg, hogy ne kelljen az órának manuálisan megadni, melyik időzónában tartózkodik éppen, ez pedig több műhold jelének egyidejű vételével lehetséges. 

Tudtad? A GPS műholdak órajele az atomórával szinkronban fut, ám minden műhold a világon ugyanazt az időt sugározza. A GPS vevők, akár egy autóban, akár egy karórában vannak, meg kell határozzák a helyzetüket ahhoz, hogy tudják, mekkora az eltérés az UTC időzónához képest, és így az adott helyen érvényes pontos időt jeleníthessék meg.

2012-ben jelent meg a Seiko 7X kaliber ezzel a technológiával, és a vállalat akkori elnöke egy bátor húzással elővette az Astron nevet, és az újra életre kelt, tovább hirdetve a vállalat technológiai fölényét.

Seiko Astron “Nova” újdonságok és egy limitált kiadás a jeles évfordulóra

A most érkező négy modell a Seiko Astron GPS Solar kollekció legmodernebb vonalát képviseli. Az 5X53 kaliber a valaha volt legfejlettebb Astron GPS Solar kaliber, amely méretével, műszaki megoldásaival és az ebből eredő kisebb energiaigényével is a csúcskategóriát jelenti a high-tech óraszerkezetek között.

A korábbiaknál kisebb mérete lehetővé teszi új, izgalmas formájú tokokban való elhelyezésre is, és az újdonságok formája igazán izgalmas lett.

A kerekből szögletesbe hajló, éles, határozott élekkel és síkokkal határolt forma teljesen új, jól illik az elmúlt időszakban megjelent Seiko modellek sorába.

Valamennyi új modellnél a tok és fémszíj titánból készült, amely az acélénál 40 százalékkal kisebb súlyával kényelmes viseletet tesz lehetővé, és emellett a Seiko “Super-hard coating” eljárásának köszönhetően a karcoknak is hosszan ellenáll.

Különleges anyagokból nincsen hiány, a lünetta kerámiából, az óraüveg pedig zafír kristályból készült, amelyek szintén a hosszantartó karcmentes szépségért felelnek.

A három új Astron modell, az SSH117J1, az SSH119J1 és az SSH121J1 egyedi mintázatú számlapot kapott, innen a “Nova” elnevezés is. 

A sugárirányban strukturált számlap egy csillagászati jelenséget idéz meg, ez a “Nova”, vagy ahogy régen nevezték, az új csillag születése. Bonyolult folyamat, nehezen érthető számunkra a tíz- sőt százezer években számlált élete egy csillagnak, de a szépsége örök, és a számlapok ezt örökítik meg.

Seiko Astron SSH117J1

Egy klasszikus színösszeállításban érkezik az SSH117J1 modell. A titán tok és szíj a különleges fém saját, eredeti fényében ragyog, ehhez illeszkedik a számlap ezüstje, és az egészet mintegy keretbe foglalja a kontrasztos, fekete színű kerámia lünetta az UTC városkódokkal, amelyek egy világutazó mindennapjaihoz szorosan hozzátartoznak.

Seiko Astron SSH119J1

Az Astron SSH119J1 modell szintén a titán jellegzetes színében készült, a kerámia lünetta szintén fekete, de itt a feketébe hajló sötétszürke számlap a kék segédszámlapokkal és a fekete dátumtárcsával már egy izgalmas, egyszersmind sportosan elegáns színösszeállítás. A színes segédszámlapok kiemelik az Astron design egyik legjellegzetesebb elemét, a három dimenziós számlapot, amely több síkban épül fel, igen látványosan.

Seiko Astron SSH121J1

Egy kicsit kilóg a sorból az SSH121J1 modell, éjkékkel kombinált feketeségével az éjjeli égboltot festi le, ahogy egy nóva  jelenik meg rajta jellegzetes, sugárirányú vonalaival.

A teljes tok és a titán szíj is fekete bevonatot kapott, hangsúlyosan sportossá téve ezt a modellt.

A Seiko Astron fejlesztései persze nem hiányozhatnak ezekből a modellekből sem, így az 5X sorozattal bemutatkozott “Smart adjuster”, vagyis a fémszíj egyszerű utánállíthatósága is elérhető.

Seiko Astron SSH123J1 “Supernova” limited edition

A negyedik most érkező modell az Astron SSH123J1 lesz, amely nem véletlenül kapta a “Supernova” jelzőt.

Az éjfekete tok és fémszíj tökéletes alapot biztosít a rendkívüli számlaphoz, amely a sugaras struktúrát egy olyan különleges színjátékkal egyesíti, amely még a Seiko híresen kidolgozott számlapjai között is ritka, a mutatók pedig kék Lumibrite foszforeszkáló festést kaptak.

A szupernóva egy hatalmas csillagrobbanás, amelynek fénye a Napét is meghaladja – ezt képzeljük el milliónyi fényév távolságból csodálva, és meg is van a látvány, amit ez a modell nyújt.

A különlegességét növeli a limitált kiadása, az egész világon mindössze 1500 számozott darab készült belőle.

Seiko Astron SSH117 SSH119 SSH121 SSH123 modellek –  technikai adatok 

SSH117SSH119SSH121SSH123
Kaliber5X535X535X535X53
Járástartalék 6 hónap / 2 év6 hónap / 2 év6 hónap / 2 év6 hónap / 2 év
Tok átmérő43.1 mm43.1 mm43.1 mm43.1 mm
Tok vastagság12.2 mm12.2 mm12.2 mm12.2 mm
Tok anyagatitán (Super-hard coating)titán (Super-hard coating)titán (Super-hard coating)titán (Super-hard coating)
Szíj anyagatitán (Super-hard coating)titán (Super-hard coating)titán (Super-hard coating)titán (Super-hard coating)
Óraüvegzafír kristályzafír kristályzafír kristályzafír kristály
Vízállóság10 Bar10 Bar10 Bar10 Bar